In huis kun je hard water en zacht water hebben. Als je hard water hebt, vormt er kalkaanslag op sanitair en in je apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan de waterkoker die een witte aanslag krijgt, de douchewand of tegels die een witte waas krijgen of je thermostaatkraan die niet meer de juiste temperatuur douchewater afgeeft. Hard water vormt hardnekkige kalkvorming en dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Dát is waar een waterontharder om de hoek komt kijken. Een waterontharder maakt hard water weer zacht. Hoe dit werkt en wat de voordelen zijn, lees je hieronder.
Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder is een apparaat die hard water omtovert tot zacht water. De mineralen die hard water veroorzaken (onder andere calcium en magnesium) worden verwisseld door de waterontharder. Dit proces wordt ook wel ionenwisseling genoemd, omdat de schadelijke mineralen eruit worden gefilterd en er goede voor in de plaats komen. Dat is een van de waterontharder voordelen.
Hoe gaat dit proces in zijn werk?
In de waterontharder zit een harskolom welke gevuld is met kleine harsbolletjes. Op het moment dat het harde water hier doorheen stroomt, blijft de kalk achter in deze harskolom. Op dit moment vindt de ionenwisseling plaats, de kalk wordt namelijk vervangen voor een minimale hoeveelheid natrium. Dit zorgt ervoor dat het harde water weer zacht wordt. Houd er wel rekening mee dat na een tijdje je waterontharder dus verzadigd is met kalk en gereinigd moet worden, omdat de harsbolletjes dan verzadigd zijn met kalk. Je kunt dit heel makkelijk schoonmaken met een zoutoplossing. Hierbij worden de harsbolletjes gespoeld en spoelen de mineralen weg naar de riolering. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Het regeneratieproces gebeurt automatisch.
Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, zorgt hard water voor kalkaanslag in je apparatuur en op je sanitair. Dat is eeuwig zonde en kun je dus makkelijk voorkomen door een waterontharder te installeren. De voordelen van waterontharders zijn dus echt veel! Ik zal nog een aantal voordelen uitlichten:
Je apparaten gaan langer mee, waardoor je uiteindelijk aardig wat geld bespaart én het is beter voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan apparaten zoals je waterkoker, vaatwasser, wasmachine, je douche, kranen en andere apparaten en sanitair. Je hebt dus ook minder schoonmaakwerk. Als je door hard water snel kalkaanslag hebt op bijvoorbeeld de douche tegels en wand, op je kranen en glazen, moet je aardig boenen om dit eraf te krijgen. En vaak lukt dat ook niet helemaal. Met zacht water heb je dat probleem niet. Daarnaast heb je zelfs veel minder schoonmaakmiddel nodig, omdat de kalk dit aan zich bindt. Ook minder schoonmaakmiddel is beter voor het milieu en beter voor de portemonnee. Ook je haar en huid is blijer met zacht water, omdat hard water de boel uitdroogt. Je haar pluist ook veel minder met zacht water.
Is het de investering waard?
Zoals je ziet, heb je aardig wat voordelen, dus de investering van de waterontharder haal je er zeker uit, aangezien al je spullen langer meegaan en je veel minder schoonmaakmiddel nodig hebt. Daarnaast biedt de waterontharder heel veel comfortabele voordelen.
Lees ook:
- Waarom je zo snel mogelijk je badkamer helemaal naar je zin moet maken
- Badkamerstore, jouw one-stop shop voor badkamerpracht!
Heb jij last van veel kalk in het water?
Foto’s: Pixabay
#ad
Ik ben wel benieuwd of er al een onafhankelijk onderzoek ervaring is in welke dan t beste te kopen. Eezijn zoveel verschillende en ook mer verschillende prijskaartjes. Welke kies je dan…?
Helaas hebben wij wel last van kalk. Het overwegen waard.
Ik had dat nooit zo in de gaten maar ik begin het nu wel voort steeds meer op het sanitair te zien. Dus misschien toch maar over na te denken om het aan te schaffen
Wij hebben het in huis. Ik merk het zeker wat betreft kalk aanslag. Ik moest in het begin alleen erg wennen als ik thee of water dronk. Het smaakte naar mijn mening anders.