Linda~ De meivakantie is alweer achter de rug en langzaam kijken we met z’n allen uit naar de zomervakantie. Iedereen is er op zijn eigen manier mee bezig of ze nu wel of niet op vakantie gaan. Of ze in Nederland blijven of uitwijken naar het buitenland. Vakanties vragen om een goede voorbereiding, vooral als je met (jonge) kinderen gaat. Daarom begin ik vandaag met een belangrijk thema in een serie van onderwerpen die belangrijk zijn om aan te denken als je veilig met je gezin op vakantie wil gaan… zwemmen!
Verdrinking
Elk jaar verdrinken ongeveer 20 jonge kinderen. De kans op verdrinking is het grootst bij kinderen van 2 jaar. De verdrinkingen vinden het meest plaats rond het ouderlijk huis. Ongeveer twee derde van de incidenten vindt plaats dicht bij huis en dan kun je denken aan een vijvertje of sloot in de buurt van het huis of in de tuin. Minder vaak zijn het de oudere kinderen in de leeftijd van 5 tot 10 jaar die verdrinken in open water of het zwembad omdat ze niet of niet voldoende konden zwemmen. Vandaar dat ik dit onderwerp voor de vakantieperiode even aan wil kaarten.
Zelfredzaamheid
Zwemlessen verhogen de veiligheid en de zelfredzaamheid van je kind in het water. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen in allerlei leeftijden. Maar wat is nu eigenlijk de ideale leeftijd voor een kind om te beginnen met zwemlessen? Het hangt er vanaf wat de bedoeling is. Voor zwemdiploma A is de adviesleeftijd om te gaan starten tussen de 4 en de 5. Eerder heeft volgens het NRZ (Het Nationaal Platvorm Zwembaden) geen zin. Dit omdat de eisen zo zijn dat ze te moeilijk zijn voor een kind van 3 jaar en dat zelfs een kind van 4 jaar er moeite mee heeft.
Zij adviseren dan ook om eigenlijk te starten bij 4,5 omdat een kind van 4 jaar ook naar de basisschool gaat en dit veel energie kost. Wanneer je een half jaar zult wachten zal het kind makkelijker door de zwemlessen heen lopen. Dan komt er nog de vraag: Waar schrijf je je kind in voor zwemlessen? Bij een zwemschool of bij een zwemvereniging? Ik hoorde zoveel verschillende verhalen dat ik hieronder toelicht wat mijn keuze voor onze tweeling gaat worden na mijn uitgebreide zoektocht. Toch gaat het er straks niet om wat ik vind, maar wat jij zelf belangrijk vindt en waar jij je goed bij voelt in de keuze van zwemlessen voor je kind.
Zwemles
Laco heeft verschillende locaties in Nederland waar je kind zwemlessen kan nemen. Zij werken met 2 verschillende programma’s: Laco Knuffelzwemmen (Het programma voor kinderen van 0 tot 4 jaar) en Laco Zwem ABC. Bij allebei de programma’s krijgen de kinderen als ze starten een leuke goodiebag en na elke behaalde stap krijgen ze een beloning.
Je kunt er ook voor kiezen om je kind in te schrijven bij een zwemvereniging in plaats van een zwemschool. Op de website van allesoverzwemles.nl kun je precies zien waar in jouw omgeving zwemverenigingen en zwemscholen zijn. Je kunt vaak meteen doorlinken naar de websites en contact met ze opnemen voor vragen of om je kind op te geven.
Prijzen zwemles
Inmiddels heb ik al veel websites van zwemscholen en zwemverenigingen bekeken en gesprekken gehad met vrienden en familie. Immers wil ik het beste voor de kinderen, alleen zijn twee kinderen tegelijk op zwemles een flinke kostenpost zoals sommigen van jullie waarschijnlijk wel zullen weten. Het valt me op dat de prijzen van zwemverenigingen lager liggen dan van zwemscholen. Toch heb ik me laten vertellen, en daarna ook ontdekt dat het zich waarschijnlijk terugbetaalt. En dan heb ik het over het feit dat Laco bijvoorbeeld elke laatste zaterdag van de maand diplomazwemmen heeft.
Als ik bij verschillende zwemscholen kijk is dat maar 3x per jaar. Stel dat je kind na diploma A ineens heel vlug door zou kunnen om diploma B te kunnen halen zou je kind toch nog een tijd moeten wachten bij een zwemvereniging omdat het nog geen diplomazwemmen is. Dat houdt me tegen om te gaan kiezen voor een zwemvereniging. Aan de andere kant zoals ik al zei is het belangrijk dat je straks een keuze maakt die bij jouw en je kind past. Kijk naar de locatie, de kosten, de zwemtijden en leg alles eens langs elkaar. Schrijf voor jezelf de voor- en nadelen op en weeg ze tegen elkaar af.
Spoedcursus
Voor de mensen die willen dat hun kind heel snel hun zwemdiploma halen zijn er ook spoedcursussen. Hierbij liggen de kinderen tien dagen lang, elke dag in het water en krijgen ze intensieve zwemles. Meestal krijgen ze les in 2 blokken van 50 minuten. Het uitgangspunt hiervan is dat je kind binnen 1 of 2 weken een zwemdiploma behaald. De cursus is geschikt voor kinderen vanaf 4,5 jaar. Er wordt wel overal nadrukkelijk verteld dat deze spoedcursussen niet geschikt zijn voor kinderen met watervrees, een achterstand in de motorische ontwikkeling of met gedragsproblemen. Helaas zit er wel een flinke kostenpost aan deze spoedcursus. Voor de Spetter Start, voor kinderen ie geen waterangst maar ook geen waterervaring hebben betaal je 750,- . Voor kinderen die al iets verder zijn betaal je 695,- en zo ook voor de kinderen die al een A of B diploma hebben.
Tips om veiliger te zwemmen
Naast de zwemlessen heb ik nog een paar andere tips om je vakantie met betrekking tot het zwemmen zo leuk en vooral veilig mogelijk te maken:
Knip het netje uit de zwembroek van je zoon
Een waarschuwing die niet genoeg kan worden gegeven. Het gebeurt vaak dat het netje om het plasser van jongetjes gaat zitten waardoor het helaas door een arts verwijderd moet worden. Dit hele voorval is zeer pijnlijk dus het advies luidt dan ook: Verwijder het netje of laat je zoontje anders een broekje onder de zwembroek dragen.
Wanneer je naar het buitenland gaat let dan vooral op de afzuigsystemen in de zwembaden
“In 2010 verdronk Willem (12) op vakantie in Italië. Hij werd onder water vacuüm gezogen aan een rooster van het afzuigsysteem. Willem kon zelfs door drie volwassenen niet worden losgetrokken. Na het ongeval besloot zijn familie dat de veiligheid in zwembaden kritisch moet worden bekeken.” “In de zomer van 2011 zijn vier kinderen in Europa omgekomen doordat zij onder water werden vastgezogen aan afzuiginstallaties. Dat moet stoppen!
Het is zo belangrijk om dingen goed en vroeg aan kinderen te leren.
Maar ook te zorgen dat ze vlinders hebben etc..
Niet uit het zicht verloren gaan.
Inderdaad, soms kun je waarschuwingen beter extra herhalen zodat iedereen er weer even aan denkt. Beter teveel dan te weinig