Lekker die zon in je tuin, maar op sommige uren van de dag ben je blij dat je wat schaduw en verkoeling hebt. Wij gingen op zoek naar een oplossing die flexibel is en toch ook nog leuk staat. En nee, het is geen parasol, maar wij kwamen uit op een harmonicadoek, een schaduwdoek, maar dan net even anders. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan snel verder.

Bescherming tegen de zon

De vaste lezers hebben vast onze glazen pui al eens gezien op foto’s van o.a. sneeuwspray-stickers en Zendee. Het is niet alleen 7,50 meter breed en 2,50 meter hoog, maar ook nog eens uitgevoerd in HR++ glas. Dat houdt in dat het erg isolerend werkt en geluidsarm blijft in onze woonkeuken. In de afgelopen week plaatste ik een foto op mijn privé Instagram. Buiten vroor het en binnen was het 24 graden op de thermostaat. Tot aan bedtijd bleef het 21 graden. Helaas was het in de rest van ons huis niet zo aangenaam. In de zomer hebben we er last van. Zolang we er in slagen de warmte buiten te houden, hebben we het binnen prettig koel. Tegen de tijd dat we het zwembad buiten opzetten, lopen de meisjes dusdanig heen-en-weer, dat de warmte er toch in sluipt. De binnentemperatuur loopt dan op tot ruim 27 graden. Als het buiten allang afgekoeld is, blijft het warm in ons huis. We hebben al van alles geprobeerd. Zo kochten we lange gordijnen, een enorme uitgave, maar helaas niet afdoende. We hebben verschillende soorten parasols getest. Eén zwevende waaide al snel het dakterras af, gelukkig niet op een persoon. Een ronde en een rechthoekige kregen het niet voor elkaar het raam vrij van zon te houden. Ik heb er wel eens badhanddoeken met knijpers aan geknepen om er een soort schaduwdoeken van te maken. Tot de meisjes weer uit het zwembadje kwamen druipen…

Van raamfolie tot schaduwdoek

Ook in raamfolie hebben we ons verdiept. Door onze soort ramen mocht niet alles er opgeplakt worden en kwamen we uit op een soort blits spiegelend folie dat ook wel op wolkenkrabbers gebruikt wordt. Dat zullen de overburen vast niet fijn vinden. Tot manlief afgelopen zomer op het idee kwam zelf een soort gordijn als schaduwdoek te maken. Hij nam de maten van het bovenbalkon op, kocht een lap stof en liet het bij het plaatselijke naaiatelier rondom zoomen met drie gaten. Hij draaide haken in het plafond. Iedere ochtend pakten we de trap en hingen we het schaduwdoek op spanning. Op zich stond het erg mooi, maar het was geen zonwerende stof. Ook hing het schaduwdoek wat door en werd de stof vies. Belangrijker nog is dat maar de helft van onze ramen uit de zon bleef.

Schaduwdoek of harmonicadoek op maat

Terwijl in de huiskamer de temperatuur oploopt van  het winterse zonnetje, ga ik mijzelf maar eens online beraden op een oplossing. Als snel kom ik uit op een schaduwdoek alleen niet verticaal hangend, maar horizontaal uitgestrekt. Er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van schaduwdoeken, niet alleen in kleur, maar ook in vorm. Gelukkig zijn onze kleuren voor zonwering, dus ook schaduwdoeken door de Vereniging van Eigenaren, dus dat scheelt weer. Deze stof UV bestendig en schimmelwerend, alles wat ons zelf gemaakte schaduwdoek niet is. En deze schaduwdoeken zijn wasbaar! De driehoekvorm lijkt mij voor onze breedte wel geschikt, tot de zon draait.

Een vierkant schaduwdoek komt goed in de richting, alleen hebben we aan vijf meter een overschot in de verte. Ons dakterras is niet over de gehele breedte 5 meter diep, de omheining loopt schuin weg. De bevestiging van het schaduwdoek zou dan aan luchtankers moeten en daarvan weten we allemaal dat die, net als keilbouten, niet bestaan. Eigenlijk geef ik zelf het antwoord al: een rechthoekig schaduwdoek moet het worden. Dit harmonicadoek biedt ons de breedte die we nodig hebben. Het harmonicadoek is met drie meter iets breder dan ons linker raam, het gedeelte zonder bovenbalkon. Nu kunnen we de balkonvloer van de bovenburen gebruiken om met een harmonicadoek alle ramen vrij van zon te houden. De diepte van twee meter harmonicadoek is daarvoor afdoende.

Harmonicadoeken

Eens kijken naar de bevestiging van deze harmonicadoeken. Het zou ideaal zijn wanneer dit harmonicadoek niet permanent aanwezig is en net als ons zelf gemaakte schaduwdoek makkelijk op-en-af gebroken kan worden. Ach natuurlijk, het doek is als een gordijn op te schuiven, alleen dan horizontaal. Dus als we wel een keertje in het zonnetje willen zitten, dan kan dat ook gewoon. Wanneer het harmonicadoek opengeschoven is, blijft er zo’n 25 centimeter aan lussen over. De doeken worden doorgaans bevestigd aan een prieel of pergola, maar dat hoeft niet. En ik bedenk nog een voordeel van dit harmonicadoek, want de nieuwsgierige bovenburen kunnen niet meer op ons dakterras kijken. En ik kan eindelijk mijn pergola doordrijven. Zie je het al voor je: ik lig rustig op een ligbed, omringt door bloeiende rozen in de pergola, helemaal uit het zicht en uit de zon door ons harmonicadoek!

Lees ook:

Heb jij een schaduwdoek in je tuin?

*dit artikel is binnen een samenwerking tot stand gekomen*