Terwijl jij nu deze blog aan het lezen bent, loop ik met mijn partner en onze vier kinderen door de hoofdstad van Italië. Ofschoon we vorig jaar ook in Rome zijn geweest (lees meer in de eerder geschreven blogs) is het toch fijn om mij weer even te verdiepen in deze gigantische stad, waar je niet uitgekeken raakt. Ook de taal moet weer even opgekrikt worden én hoort er ook wat te snoepen bij. Hoe ik dat doe? Dat lees je in deze blog.
Reisgids Italië.
We zijn vorig jaar bij zo’n beetje alle hoogtepunten geweest waar je in Rome moet zijn geweest. Het Colosseum, Trevifontein, Spaanse trappen, Forum Romano, De Mond van de Waarheid. Ook hebben we een bezoekje gebracht aan de Sint Pieter en nog heel veel meer. Omdat we dit jaar zelfs nog een paar dagen langer gaan dan vorig jaar (joehoe) hebben we de keuze gemaakt om een auto te huren. Zo kunnen we zelfs een paar dagen buiten Rome de mooiste plekken ontdekken. Maar waar te beginnen?
In de prachtige National Geographic reisgids van Italie, te koop bij Kosmos Uitgevers voor €24,99, raak ik al snel verdwaald in de prachtige plekken die die laars van Europa te bieden heeft. Geen plekje in Italië wordt gespaard en dat is handig voor ons als reizigers. Aangezien we in de omgeving van Rome zitten en ook dat gebied af willen kammen, focussen we ons dan ook (voor nu) op dit gebied. Maar ooit komen we terug om ook de rest van Italië eens te bewonderen!
Kwartet.
Hoe leer je bij kinderen en volwassenen een vreemde taal het beste? Juist door er een spel van te maken.
Nou moet ik heel eerlijk bekennen dat het kwartet toch wel een fikse uitdaging is. Ik had verwacht dat er simpele zinnen in zouden staan waar je echt iets aan hebt. Maar het kwartet, te koop bij Gezinnig voor €9,95, is veel uitgebreider dan dat. Als ik de kaartjes grotendeels gehad heb zie ik achteraan nog een aantal andere kaartjes in het spel zitten. Deze horen niet bij het spel maar zijn wel de basiskaarten die ik verwacht had bij het begrijpen van een taal. Zo worden er aandacht besteed aan taalregels (klemtoonregel en uitspraakregels) grammaticaregels, belangrijke werkwoorden, kleuren, rangtelwoorden, getallen, vraagwoorden, handige woordjes, handige uitdrukkingen en speelhulpen om het kwartet makkelijk te spelen op zijn Italiaans. Als ik die laatste kaartjes een aantal keren goed door lees en ze bij het spel leg, zodat ik deze erbij kan pakken als ik het even niet meer weet, merk ik dat het Italiaans leren we redelijk goed af gaat. Zeker omdat de uitspraak van de woorden/zinnen er goed bij omschreven staat. Ook de vertaling naar het Nederlands staat erbij. Ik denk dat deze dan ook in de koffer verdwijnt en we hem lekker meenemen voor op een terrasje in de avond…
En wat te snoepen bij de Italiaanse voorbereidingen.
Van al dat lezen en leren krijg ik tussendoor wel wat trek hoor! Gelukkig heb ik, geheel in stijl, heerlijke Italiaanse dropjes. Ik vind het overigens wel leuk om even te vertellen hoe ik aan deze dropjes kom. Een tijdje geleden ontving ik een persbericht. “Culinaire pers zet Italiano drop op het menu” stond er met koeienletters bovenaan. Dat trok natuurlijk meteen mijn aandacht. De dropjes liggen intussen al een hele tijd bij mij in huis, maar ik merk toch echt dat ik 0,0% culinair ben met dropjes. Als kind zijnde knipte ik weliswaar dropjes in kleine stukjes om ze vervolgens met eten wat ik niet lekker vond te mengen (stiekem dan), maar of dit nu zo culinair is…
We hebben ze daarom ook maar gewoon op de tafel gezet als lekker tussendoortje bij het spelen van een spelletje Italiaans kwartet, het lezen van een reisgids en het boeken van de reis zelf. Drie maal raden…
Met zes personen waren de drie zakken zo leeg. Gelukkig zijn ze o.a. bij Albert Heijn te koop.
Lees ook:
- Met Harry Potter je vakantie doorbrengen in Rome?
- Thule Spring getest in Rome.
- Handboek voor Historiehoppers – het oude Rome
* Voor het schrijven van dit artikel hebben we review exemplaren ontvangen *
Recente reacties