Jaloezieën is voor veel Nederlanders de ideale zonwering in én om het huis. Je kunt met Jaloezieën zelf de lichtinval doseren, ze zijn makkelijk in onderhoud en passen in elk interieur. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe onderhoud je ze?
In deze blog neem ik je mee in de wereld van jaloezieën en geef ik je de beste tips.

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën zijn horizontale lamellen die verstelbaar zijn. Je hebt ze in verschillende materialen: hout, aluminium, bamboe, stof en PVC. Bovendien zijn ze er in verschillende maten. Kies je liever voor brede lamellen of juist voor smalle?
Het voordeel van jaloezieën is toch wel dat je de lichtinval zelf kunt regelen en doseren. Zo kun je ten alle tijden genieten van natuurlijk licht, zonder inlevering van je privacy of een felle zon.

Door de vele soorten, maten en kleuren is het dan ook ideaal om te matchen met elk interieur. Kies je voor strakke jaloezieën in een wachtkamer of een designhuis. Ga je voor de retro variant in een slaapkamer. Of kies je toch voor een bohemien interieur. Zorg er in elk geval voor dat de lichtinval het gewenste effect krijgt, zo blijft het sfeervol en heb je tevens mooie raamdecoratie.

De prijs

Net zoals een auto zijn jaloezieën er in verschillende maten, materialen en merken. Die factoren spelen allemaal mee in de prijs. Heb je bijvoorbeeld hele smalle jaloezieën, dan betaal je er meer voor. Dat komt omdat je bij smalle lamellen, meer lamellen nodig hebt. Ook zijn houten en stoffen duurder dan de aluminium variant. Om toch een inschatting te geven…
Voor jaloezieën van 60 centimeter breed bij 180 centimeter hoog is een prijs tussen de € 50 en € 100 zeer netjes.

Hoe houd je ze schoon?

Ideaal die jaloezieën, maar als je ze schoon wilt maken stop je ze natuurlijk niet zo gemakkelijk in de wasmachine. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om ze toch netjes te houden. Ik deel graag een aantal tips met je.

  • Zet de jaloezieën in gesloten stand om ze het snelste te kunnen reinigen.
  • Reinig één keer per maand de jaloezieën grondig (lees hier later meer over). Minder vaak mag ook maar dan hecht het vuil zich meer vast en krijg je het er moeilijker vanaf. (Ik heb een keer bij iemand de jaloezieën schoon mogen maken die al 2 jaar niet meer schoont gemaakt waren. Ik ben er uren mee bezig geweest en zag zelfs dat de jaloezieën beschadigd waren door het wrijven. Geen aanrader dus!).
  • Stof de jaloezieën meerdere keren per maand af met een Swiffer of een plumeau. Je kunt ook de stofzuiger gebruiken, zorg er dan voor dat je gebruik maakt van een zacht borsteltje.
    Wil je het nog iets professioneler aanpakken dan gebruik je uiteraard de jaloezieënborstel.
  • Stoffen jaloezieën kun je het beste naar een stomerij brengen, zo voorkom je schade.

Grondige reiniging van jaloezieën:

Met een sopje van heet water en allesreiniger kun je met een washandje een lamel goed schoonmaken. Doe je hand in het washandje en stop de lamel tussen je duim en wijsvinger. Zo wrijf je met lichte druk over de lamel heen. Het is een heel karwei, maar alleen zo maak je de jaloezie het mooiste schoon. Of vraag je buurjongen om het te doen…
Let erop dat de lamellen goed drogen, of maak ze daarna meteen droog met een doek. Doe je dit niet dan kan het zijn dat ze gaan roesten en dat wil je natuurlijk liever niet.
Ook de bovenbak dient bij een grondige beurt schoon gemaakt te worden. Je zult zien dat ook hier veel stof in zit.

Mocht je geen allesreiniger in huis hebben kun je wat wasverzachter of olie aan het water toevoegen. Dit heeft als voordeel dat nieuw stof zich minder makkerlijk hecht aan het materiaal. Bovendien voorziet het de lamel van een glanslaagje.
Heb je geen zin om de lamellen een voor een schoon te maken kun je in de zomer de lamellen schoon sproeien in de tuin. Let er wel op dat alles heel goed droogt i.v.m. roesten.

Heb jij nog tips omtrent de aanschaf van jaloezieën of onderhoudstips dan horen wij ze natuurlijk graag!