Wanneer jij een trotse eigenaar bent van een eigen zwembad in je tuin, dien je er wel voor te zorgen dat deze goed onderhouden wordt. Zeker als het gaat om een groter model (inbouw)zwembad dat je niet dagelijks kunt laten leeglopen. Het nut van regelmatig onderhoud wordt helaas vaak onderschat. Er komen ook een aantal factoren bij kijken, wil je het zwembad in tip top conditie houden. Hierbij 5 belangrijke tips om je zwembad schoon, hygiënisch en ready-to-play te houden.
Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen
Kies voor een logische plaats voor je zwembad. De plaats voor een bad kan ook bepalend zijn voor (de hoeveelheid) onderhoud die nodig zal zijn voor je bassin. Een logische gedachte, die soms helaas pas achteraf aan het licht komt: plaats je zwembad niet te dicht bij een boom. Naast bladeren zijn er heel wat andere tuinvuil-risico’s die de zwembadhygiëne kunnen belemmeren. Kies dus te allen tijde voor een plek zo ver mogelijk van bomen et cetera. Hiernaast krijg je meer zon op je zwembad!
Tip 2: Bomen boven je zwembad? Dek het af
Wanneer je het bad niet in gebruik is, kun je hem het beste afdekken. Op deze manier voorkom je dat er bladeren, vuil of insecten in je bad belanden. Naast het water biedt een afdekzeil of speciale tent bescherming voor de materialen, waar het zwembad van vervaardigd is.
Tip 3: Kijk naar de pH-waarde in het water
De pH-waarde van het water van je zwembad staat voor de zuurtegraad van het zwemwater. Een lagere pH-waarde is beter, maar ook de laagte heeft grenzen. De ideale hoogte ligt tussen zo’n pH van 7.2 en 7.6. Met een teststrip kun je gemakkelijk de pH-waarde van het zwemwater meten. Waarom pH-waarde van belang is? Om onder andere gezondheidsredenen (huid- en oogklachten kunnen vermeden worden), algen worden sneller gevormd, kalk wordt sneller afgezet en je kunt last krijgen van je luchtwegen. Voldoende redenen om hier aandacht aan te schenken dus.
Tip 4: Let op chloor en het watertype voor het vullen van je bad
Gebruik altijd leidingwater voor je zwembad. Grond- of bronwater kunnen namelijk bepaalde stoffen bevatten die verkleuren bij contact met chloor. Voor de reiniging is het gebruik van chloor niet te voorkomen. Let er wel op dat je niet te veel chloor gebruikt, in verband met gezondheidsrisico’s (irritaties aan ogen, huid en slijmvliezen). Een “gezonde” hoeveelheid chloor ligt tussen zo’n 1 en 2 ppm per liter. Wanneer je te maken krijgt met algen in het bad bad mag deze hoeveelheid verdubbeld worden. Ook hiervoor zijn er teststrips verkrijgbaar, net als teststrips voor de pH-waardetests.
Tip 5: Je zwembad geautomatiseerd schoon houden
Welke soort reinigingsmethode je nodig hebt hangt af van het zwembad dat je gaat kopen of reeds bezit. Kinderbaden of zwembaden van kleinere afmetingen kun je net zo goed zelf schoonmaken. Bij een groot bad worden zwembadpompen interessant. High-end zwembaden beschikken vaak zelf al over goede filters en pompen. Let er wel op dat je deze tijdig verwisselt.
Wat een handige tips! Ik ben van plan om binnenkort mijn zwembad van beton te laten renoveren. Dit keer ga ik het meteen goed aanpakken en deze tips in gedachten houden. Ook ga ik zeker kiezen voor een zwembadpomp; dat scheelt veel gedoe! – Felix
Op bloglovin staat een zomerbloghop, maar die link doet het niet.
Dat even terzijde.
Wij hebben zo´n rond bad van 305 cm .
Die staat aangesloten op een professionele pomp in de garage om het water schoon te houden. Het bad heeft zout water , wel zo fijn, want dan heb je ook geen last van gloor. Het bad wordt één keer per jaar gevuld en warm gehouden door rubberen zonnecellen op de garage, daardoor is het water altijd lekker warm. En we hebben noppenfolie, speciaal voor zwembaden, op het water liggen, ook om warmte vast te houden.
Oké . Heb het gezien en er graag aan mee gedaan.
Wij hebben zo’n rechthoekig familiezwembad en verversen dat om de dag. Het water kiepen we niet gewoon om maar dat gooien we netjes bij de planten omdat we het verspilling vinden om zo weg te zwiepen