Dementie heeft een grote impact op het dagelijks leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar directe omgeving. Het heeft effect op de kwaliteit van leven én deze progressieve aandoening brengt zorglasten voor familieleden en verzorgers met zich mee. Gelukkig kan de juiste zorg een wereld van verschil maken.
Passende zorg is ontzettend belangrijk. Er bestaan veel verschillende vormen van dementie die elk anders in elkaar zitten. Het is belangrijk dat de zorg hierop wordt aangepast. In dit artikel lopen we langs verschillende antwoorden op de vraag: waarom is specialistische zorg bij dementie zo belangrijk?
Iedere persoon is anders
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat dementie een progressieve ziekte is die verschillende stadia doorloopt. Goede dementiezorg houdt rekening met de individuele zorgbehoefte. Die zorgbehoefte verschilt per persoon en per stadium. In een vroeg stadium kan het bijvoorbeeld helpen om geheugensteuntjes te bieden, terwijl er in een later stadium behoefte is naar structuur en comfort.
Betere kwaliteit van leven
Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse taken. Daarnaast krijgen ze vaak ook te maken met verwardheid, angst en depressie. Deze symptomen kunnen een negatieve invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Het bieden van de juiste dementiezorg is cruciaal om de kwaliteit van leven te waarborgen.
Met de juiste zorg voelt de persoon met dementie zich zelfverzekerder en minder angstig. Professionele hulp bij onder andere persoonlijke verzorging en dagelijkse activiteiten heeft een positief effect op de kwaliteit van leven. De persoon met dementie wordt zo weer betrokken in de wereld om hen heen, door het bieden van sociale interactie en activiteiten die de hersenen stimuleren.
Minder lasten voor de familie
Dementie kan een enorme druk leggen op familieleden en verzorgers. Een specialistische zorginstelling kan de last voor de familie verlichten. Met de juiste dementiezorg is het ook mogelijk voor familieleden om af en toe tijd voor zichzelf te nemen. Professionele zorgverleners kunnen de persoon met dementie de hulp bieden die hij/zij nodig heeft. Op ieder moment van de dag. Daarnaast helpen zij onder meer met het organiseren van praktische zaken, zowel medisch als administratief.
Het bieden van de juiste zorg helpt om stress en frustratie bij familieleden te verminderen. Als de persoon met dementie professionele zorg krijgt, dan weten de familieleden dat hun geliefde in goede handen is en dat ze in hun zorgtaken worden ondersteund door deskundige zorgverleners.
Minder opnames in het ziekenhuis
Door valincidenten, ondervoeding, uitdroging en infecties hebben mensen met dementie vaak een verhoogd risico op complicaties en opname in het ziekenhuis. Met de juiste zorg en een veilige omgeving kan dit worden voorkomen. Door zorgverleners in te schakelen, wordt het vroegtijdig signaleren van gezondheidsproblemen mogelijk. Bovendien voorkomt dit dat de situatie escaleert en een ziekenhuisopname nodig is.
Plan de zorg
Plannen is een belangrijk onderdeel van dementiezorg. In deze planning houd je rekening met de verschillende stadia van de ziekte, de unieke wensen en behoeften en passende zorg.
Bij het maken van de zorgplanning betrek je je naaste met dementie en eventueel andere familieleden, zodat de zorg vooruit gepland kan worden. Dit geeft iedereen de kans om zich voor te bereiden op eventuele veranderingen in de zorgbehoeften. Zorgprofessionals kunnen helpen om een passend zorgplan op te stellen met alle belangrijke onderdelen, zoals: de zorgbehoeften, de zorgdoelen, de zorgverleners en een duidelijk stapsgewijs actieplan.
Betere communicatie
Communiceren met iemand met dementie kan een uitdaging zijn. Er kunnen problemen ontstaan op het gebied van taal, het herinneren van woorden en het volgen van een gesprek. De communicatie wordt met de juiste zorg verbeterd. Het is van belang om te begrijpen dat communicatie meer is dan alleen het gebruiken van woorden. Ook non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal dragen eraan bij.
Gespecialiseerde zorgverleners zijn getraind op communicatietechnieken die specifiek bedoeld zijn voor mensen met dementie. Daarnaast helpen ze om de persoon met dementie te ondersteunen in het voeren van een gesprek. Investeren in goede communicatie is erg belangrijk, want daardoor voelen mensen met dementie zich begrepen en kunnen ze blijven deelnemen aan sociale activiteiten.
De juiste dementiezorg
De juiste zorg bij dementie is dus van grote waarde. Martha Flora biedt professionele dementiezorg op basis van wetenschappelijk onderzoek en een flinke dosis ervaring. Zo worden de lasten voor de familieleden en mantelzorgers verminderd en verbetert de kwaliteit van leven voor de persoon met dementie.
Lees ook:
Heb jij ervaring met dementie in je omgeving?
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Mooi artikel, belangrijk onderwerp waar aandacht voor moet zijn!
Gelukkig niet, maar neemt niet weg dat goede zorg erg belangrijk is.