Waterontharders zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Je moet je dan ook goed informeren voordat je er eentje gaat aanschaffen. In dit artikel geven we je tips voordat je een waterontharder kopen gaat. Wat moet je weten voordat je naar een winkel gaat? En waar let je allemaal op bij het kiezen van een waterontharder?

Typen waterontharders

Allereerst moet je weten dat er twee soorten waterontharders zijn: elektrolytische en ontharders op ionen basis. Van deze zijn de elektrolytische de meest geavanceerde waterontharders. Ze werken door het water elektrisch te ioniseren. Dit zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes in het water aan elkaar gaan kleven en uiteindelijk uit het water verwijderd worden.
Ionenwisselaars zijn een stuk eenvoudiger dan de elektrolytische waterontharders. Ze werken door het water door een harsvat te laten stromen. De kalkdeeltjes in het water worden in de harskern opgenomen en uiteindelijk uit het water verwijderd.

De keuzes

Als je een waterontharder gaat aanschaffen, is het belangrijk om te weten waarvoor je deze wilt gebruiken. Wil je het water alleen ontharden of wil je ook andere waterproblemen oplossen? Als je alleen het water wilt ontharden, is een ontharder op ionen basis voldoende. Als je echter ook andere waterproblemen wilt oplossen, zoals chloor of fluor in het water, dan is de elektrolytische variant aan te raden. Je zou ook een los product als een actief carbon filter aan kunnen schaffen.
De prijs is natuurlijk ook een belangrijke factor. Elektrolytische waterontharders zijn over het algemeen duurder dan ionenwisselaars. Dit komt omdat ze een stuk geavanceerder zijn. Als je een waterontharder wilt aanschaffen, is het dus belangrijk om te weten welk type je wilt aanschaffen.

Onze keuze

Wij hebben gekozen voor de WTR Ceramic Premium 20 liter waterontharder. Dit is een waterontharder met een capaciteit van 1000 liter per uur. Deze is geschikt voor huishoudens met meerdere personen. Het apparaat is eenvoudig te installeren en in gebruik te nemen. Het enige wat je hoeft te doen, is het aan te sluiten op de waterleiding. Vervolgens doet het automatisch zijn werk wanneer er water doorheen stroomt. De waterontharder is onderhoudsarm en heeft dankzij het keramische binnenwerk een lange levensduur. De uitbreiding met een chlorinator is optioneel. Het is even een investering, maar nu weten we zeker dat alles wat betreft ons drinkwater goed geregeld is.

Lees ook:

Wordt jouw kraanwater onthard?

Afbeelding van musiking via Pixabay