Als je kinderen op jonge leeftijd leert hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in financiële problemen. Maar hoe bereid je je kinderen voor op financiële zelfstandigheid?

Financiële opvoeding

In een goede financiële opvoeding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Zakgeld en kleedgeld
    (hoeveel krijgt je kind, wanneer krijg je kind geld, waar mag of moet hij/zij het geld aan spenderen en wat niet)
  2. Sparen
    (een rijbewijs, een auto, een tablet, een gsm, of misschien wel een hele mooie luxe pop… het zijn allemaal uitgaven die je kind waarschijnlijk niet zomaar heeft. Leer je kind sparen en beloon je kind door hem of haar het gespaarde bedrag aan zijn/haar doel uit te laten geven. Dat motiveert vast en zeker om meer te sparen)
  3. Lenen
    (Er zullen maar weinig mensen zijn die geen lening of hypotheek hebben. Dus het is ook zeker niet erg als kinderen ook eens worden geconfronteerd met een lening. Leer ze wel wat de gevolgen zijn en hoe ze er verstandig mee om moeten gaan. Bovenal ook of het überhaupt de moeite waard was om een lening te hebben voor hetgeen hij/zij wilde…)
  4. Omgaan met reclame en verleidingen
    (zet de t.v. aan en je wordt plat gebombardeerd met reclame. Ofschoon wij als volwassenen voor het merendeel wel immuun zijn, kan dat voor kinderen heel anders zijn. Praat erover en leer je kind hoe hij/zij daarmee om kan gaan. praktische tip: ga vooral eens langs de winkel om te kijken of het echt wel zo leuk is als op tv.)

Tip: Geef het goede voorbeeld. Laat aan je kinderen zien hoe je je financiële wensen en mogelijkheden tegen elkaar afweegt. De kans is dan groter dat je kinderen dat later ook kunnen.

Kinderen en geld (verdienen)

Kinderen kunnen geld verdienen door zakgeld te ontvangen. Tevens kunnen kinderen geld verdienen door klusjes. Zoals we het vroeger noemden: heitje voor een karweitje.
In ons huis hebben we een klusjes-pot. Hebben de kinderen zin in een klusje dan mogen ze een klusje naar keuze uitzoeken, in ruil daarvoor krijgen ze een financiële beloning. Dat kan zijn voordelen hebben bij het sparen van iets groters of voor later.
We hebben de klusjes-pot gemaakt door middel van een weckpot, labels en touwtjes.
Om het leuk te houden hebben de kinderen mij verteld wat ze graag aan klusjes willen doen en heb ik het op de labels geschreven.
De meest verrassende klusjes komen daaruit, is mijn ervaring. Daarna is het natuurlijk ook nog zo dat er een beloning aan vast hangt. Ook dit hebben de kinderen bedacht, met wat hulp van Tom en mij.

Om het voor iedereen overzichtelijk te houden hebben we aan de kaartjes een touwtje gebonden. Zo kunnen de kinderen hun labels op hun kamer hangen om ze vervolgens op vrijdag weer in te leveren. Bij het inleveren van de kaartjes krijgen ze de vergoeding. Is dat even feestelijk het weekend in gaan.

Wat is onze ervaring?

Vier kinderen, zijn vier verschillende persoontjes. Dat zie je dan ook heel goed terug komen. Zo is de oudste zoon niet echt gemotiveerd om iets te doen, tot hij in de financiële problemen komt of iets wilt hebben. De jongste twee kinderen willen het liefst elke dag klusjes doen. Dat remmen we met regelmaat omdat we niet alleen financieel opvoeden maar kinderen ook kind laten zijn.
Zo mogen ze met mooi weer lekker buiten spelen en met slecht weer kunnen ze met hun speelgoed spelen. Immers hebben ze dat niet voor niets bij elkaar gespaard!

Lees ook:

Hoe pak jij de financiële opvoeding bij je kinderen aan? Of heb je nog tips voor ons en andere ouders?