Zwanger zijn is een bijzondere periode in het leven. Je let extra goed op je gezondheid en probeert risico’s te vermijden. Maar wist je dat sommige onschuldig lijkende kinderziektes ernstige gevolgen kunnen hebben voor je ongeboren baby? Reden genoeg om je goed te informeren. Op het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma kun je precies zien welke vaccinaties in Nederland worden aangeboden en op welke leeftijden.

Vooral tijdens de zwangerschap kunnen bepaalde virussen en infectieziektes complicaties veroorzaken. Hieronder bespreken we de bekendste kinderziektes die risico’s opleveren tijdens de zwangerschap – én wat je kunt doen om jezelf en je baby te beschermen.

Rodehond (rubella)

Rodehond is voor kinderen meestal een milde ziekte, maar voor zwangere vrouwen in het eerste trimester is het een ander verhaal. Een infectie kan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen bij het kind, zoals doofheid, hartafwijkingen of problemen met het gezichtsvermogen. Gelukkig komt rubella dankzij vaccinatie nauwelijks meer voor in Nederland, maar bij twijfel is het verstandig om je vaccinatiestatus te laten checken.

Waterpokken (varicella)

Hoewel waterpokken vaak als onschuldig worden beschouwd, is het dat niet voor zwangere vrouwen. Een besmetting in het begin van de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen. Rond de bevalling is het risico zelfs nog groter, omdat de pasgeborene ernstig ziek kan worden. Als je nooit waterpokken hebt gehad en in contact komt met iemand die het heeft, neem dan altijd contact op met je huisarts.

De vijfde ziekte (parvovirus B19)

De vijfde ziekte is een veelvoorkomende kinderziekte die rode vlekjes op de wangen en armen veroorzaakt. Voor zwangeren – vooral in de eerste helft van de zwangerschap – kan het gevaarlijk zijn, omdat het kan leiden tot bloedarmoede bij het ongeboren kind of zelfs een miskraam. Omdat deze ziekte vaak voorkomt op basisscholen, is voorzichtigheid geboden als je in het onderwijs of de kinderopvang werkt.

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die ook volwassenen flink ziek kan maken. Tijdens de zwangerschap kan het leiden tot vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Door de dalende vaccinatiegraad in Nederland komt mazelen helaas weer vaker voor. Laat daarom altijd je vaccinatiestatus controleren als je zwanger bent of wilt worden.

Wat kun je doen?

  • Controleer je vaccinaties vóór je zwanger wordt of zo snel mogelijk in het begin van de zwangerschap
  • Laat je testen op antistoffen als je twijfelt of je bepaalde ziektes hebt doorgemaakt
  • Vermijd contact met zieke kinderen of volwassenen wanneer je zwanger bent
  • Informeer op je werk als je werkt met kinderen, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden

Veel infecties kun je niet meer oplopen als je ze al hebt gehad of ertegen gevaccineerd bent. Het is daarom zinvol om tijdig te overleggen met je huisarts of verloskundige. Op het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma vind je alle informatie overzichtelijk terug.

Lees ook:

Ben jij tijdens je zwangerschap ooit in contact geweest met een kinderziekte?

#nospon