Er heerst woningnood. Kinderen moeten langer thuis blijven wonen. Studenten kunnen geen kamer vinden. Ouderen kunnen niet kleiner gaan wonen en stromen niet door. Starters kunnen de aankoopsom niet financieren, laat staan betalen. Iedereen die op dit moment een dak boven zijn hoofd heeft, mag bijna wel in zijn handjes knijpen. We moeten samen op zoek gaan naar oplossingen. Liefst wat praktische ideeën die de termijn naar structurele oplossingen kunnen overbruggen. Heb jij wel eens gedacht aan het wonen in een stacaravan?

Stacaravan

Een stacaravan is in tegenstelling tot een huis een roerende zaak. De stacaravan is verplaatsbaar en wordt dus niet gezien als een onroerende zaak. Stacaravans worden ook wel ingezet als tijdelijk verblijf tijdens een grote verbouwing van het woonhuis. Nu veel vakantieparken opnieuw ingericht worden, is het aanbod van stacaravans aanzienlijk gegroeid. Ze zijn tegenwoordig van alle gemakken voorzien met hoogwaardige inbouwapparatuur. En ze worden ook voorzien van dubbel glas en vervaardigd van materiaal met een hoge isolatiewaarde. Kortom het aanbod groeit met de wensen van het grote publiek mee.

Chalet

Het grootste verschil tussen een chalet en een stacaravan is het ontbreken van een onderstel. Het chalet is een uit de kluiten gegroeid tuinhuis, maar dan geschikt gemaakt voor permanente bewoning. Een chalet is voorzien van één of meer toegangsdeuren en ramen, zodat het lekker licht binnen is. Sommige chalets hebben een (halve) extra verdieping onder een schuin dak waar ruimte is gemaakt voor een (half)hoogslaper. Door deze praktische oplossing blijft er meer vloeroppervlak en dus leefruimte over. Het chalet wordt ook wel gebruikt als gelijkvloerse aanleunwoning. Dan woont de grootouder(s) achter het woonhuis van het volwassen kind en diens gezin. Gemeentes werken hier gezien de huidige woningnood graag aan mee. Ook scheelt het enorm in de eventuele zorgkosten.

Tiny house

Een tiny house is voorzien van nog meer praktische oplossingen dan een chalet. Het woonhuis en de inboedel worden ingeperkt tot het hoogst noodzakelijke. Uit de beschikbare oppervlakte wordt het maximale gehaald door verschillende meubelstukken meerdere functies te geven. Een tiny house is ook uiterst geschikt om zelfvoorzienend mee te kunnen leven. De water- en warmtevoorziening kan erg slim gereguleerd worden met innovatieve oplossingen. Hier hangt ook wel een prijskaartje aan, maar dat hangt er aan een gemiddelde tussenwoning op het moment ook.

De grond, de staanplaats

Voor alle genoemde tussenoplossingen geldt dat er ruimte voor nodig is. Heb je zelf een stuk grond of mag je gebruik maken van andermans erf, dan kan het een ideale (tijdelijke) oplossing zijn. Bedenk jezelf wel dat wanneer je ergens een plek huurt, dat dit niet je eigendom is. Wanneer de grondeigenaar andere plannen met je stukje grond heeft, dan bestaat het risico dat je investering niet verguld kan worden. Dit nog even los van je woongenot.

Lees ook:

Zou jij in een stacaravan willen wonen?

Bron afbeelding: De Bergjes