Als kind heb ik boeken verslonden. Ik las er op mijn hoogtepunt wel 11 per week. De bibliothecaresse hield de nieuwe titels zelfs voor mij apart, dat scheelde mijn moeder veel zoektijd. Met luisterboeken ben ik helemaal niet bekend. We hebben wel eens een cd van de Efteling gekregen die de kinderen ademloos op de terugweg in de auto luisterden. Het blijkt een schot in de roos als ik samen met de meisjes kennis maak met de luistersprookjes van Snoezebol.

Luistersprookjes van Snoezebol

De luistersprookjes van Snoezebol zijn geschreven en ingesproken door Margriet Th. Burnaby Lautier– Bordes. De sprookjes zijn vlot en modern. Ze spelen zich af in het nu en hebben steeds een ander thema. Snoezebol is een avontuurlijk meisje in de basisschoolleeftijd. Dat sluit goed aan op haar luisterende publiek.
De sprookjes vangen aan en sluiten af met een muzikaal deuntje. Dat biedt de luisteraar veel herkenning iedere keer. Ook tussendoor is soms een kort muziekje te horen als afbakening van de tekst. De heldere voorleesstem is zeer aangenaam om naar te luisteren. Ook de duur van de luistersprookjes, bijna een kwartier, sluit erg aan bij het concentratievermogen van de toehoorders.

Onze ervaring met de luistersprookjes van Snoezebol

We kruipen naast elkaar op de bank. De radio, de televisie en de tablet staan uit. Het inloggen gaat erg eenvoudig en we starten het eerste luistersprookje: De klas mag naar het museum in de stad, maar wat gebeurt er als het tubetje verf ook mee wil? De meisjes luisteren ademloos en zelfs de oudste zonder wiebelen. Af en toe lacht er één. Hun blik dwaalt af. Er is dan ook geen boek of prent om naar te kijken. Het verhaal neemt zijn vlucht en gaat leven in het hoofd. We zijn er even helemaal uit. De meisjes vinden het jammer dat ze een week moeten wachten tot het volgende luistersprookje en vragen regelmatig of de nieuwste Snoezebol er al is. Het volgende luistersprookje zal ik met de jongste voor het slapengaan luisteren. Ze heeft dagelijks na het samenlezen wat moeite met in slaap vallen. Ik denk dat het luisteren van een sprookje van Snoezebol haar hierbij zal helpen als mooie afsluiting van haar dag en overgang naar dromenland.

Vervolg na 8 weken: Iedere vrijdag- of zaterdagavond vragen de meisjes of ik weer een luistersprookje heb ontvangen in mijn mailbox. De zusjes luisteren nu samen voor het slapengaan op mijn telefoon. De grootste brengt mijn telefoon naar beneden en ze gaan slapen. Eerlijk gezegd komen ze niet hun bed meer uit en vallen dus rustig en voldaan in slaap.

Maak ook kennis met de luistersprookjes van Snoezebol

Via de website kan je een luisterfragment afspelen. Net als het tijdschrift van weleer, ontvang je eens per week een Snoezebol luistersprookje. Deze 52 luistersprookjes kosten 29,90 euro, via deze link naar Snoezebol kom je direct op de afrekenpagina. Het is een erg leuke cadeautip voor (groot)ouders. De luisterfragmenten zijn, indien beschikbaar, regelmatig af te luisteren, dus ook als je meerdere (klein)kinderen hebt. Vul dus gerust je eigen luister bibliotheek online.

Lees ook:

Ben jij bekend met luisterboeken?