We kennen allemaal de knalrode lippenstift wel van oma, je tante of van jezelf. Een te draaien staafje waarmee je je lippen in kunt kleuren af te sluiten met een dop. Toch zijn er wat zaken die niet algemeen bekend zijn.
Lippenstift, de verschillen
Lippenstift, ook wel lipstick genaamd, is niet te verwarren met lippenbalsem. Het grootste verschil zit hem in het gebruik van kleurstof, dat zit niet in de lippenbalsem. Beide cosmetica producten hebben een verzorgende en hydraterende werking. Sommige exemplaren bevatten zelfs een zonnefactor.
Lipgloss is het dunne laagje make-up dat, soms nog over de lippenstift, op de lippen aangebracht kan worden. Dit kan met een penseeltje of uit bijvoorbeeld een tube komen. De lipgloss geeft de lippen meer glans (of glitters) en blijft minder lang dan de lippenstift zitten.
Soorten lippenstift
Lippenstift is in allerlei kleuren verkrijgbaar en er zijn wel wat verschillen aan te duiden. Zo bestaan er matte of glanzende kleuren. Dat heeft te maken met de gebruikte ingrediënten en pigmenten. Het bevat in verschillende hoeveelheden was, olie, antioxidanten, kleurstoffen en verzachtende middelen. Er worden verschillende soorten was, olie en vetten gebruikt. Iedere samenstelling met een ander beoogd resultaat. Wil je graag meer kleur, een goede verzorging of vind je het belangrijk dat de kleur lang blijft zitten en niet afgeeft? Als je dat helder voor ogen hebt, dan kun je je goed laten adviseren bij de aanschaf.
Weetje: mat gekleurde lipstick blijft langer zitten op de lippen!
Houdbaarheid en bewaren
De houdbaarheid van verzorgingsproducten is over het algemeen een jaar na het moment van openen. Wist je dat op de meeste make-up verpakkingen een houdbaarheid staat genoteerd? Het pictogram geeft een open potje weer met een cijfer gevolgd door de letter M van maand. Lippenstift is over het algemeen 24 maanden houdbaar te rekenen vanaf het eerste gebruik.
Er zijn nog wat zaken van invloed op de houdbaarheid. Zo leg je een lippenstift liever niet in de volle zon, dan smelt de lipstick en verliest het zijn vorm. Bewaar het bij voorkeur in het donker en op een koele plek. Sluit de verpakking goed af en ga er hygiënisch mee om. Gebruik de lipstick bijvoorbeeld niet wanneer je last hebt van een zweertje op je lip. En deel het niet met anderen.
Van crèmes wist ik wel dat er een houdbaarheidsdatum op stond maar van lippenstift?? Crèmes gebruik je natuurlijk omdat je graag een mooiere huid wilt. Er zitten dan speciale bestandsdelen in die dus waarschijnlijk bijvoorbeeld maximaal 12 maanden gegarandeerd hun werk doen. Maar met lippenstift snap ik niet zo goed waarom hier dan een houdbaarheidsdatum op zit. Je gebruikt lippenstift omdat je het mooi vindt toch? Ik gebruikt het niet omdat het speciale bestandsdelen in zitten voor goed verzorgende lippen. Ik merk wel dat ze tegenwoordig overal een houdbaarheidsdatum op (moeten) zetten. Maar eerlijk gezegd kijk ik daar niet echt naar. Zeker niet als het voor mijn huid./lichaam is. En zelfs met eten, eet ik wel eens producten die over de datum zijn. Niks mis mee 😉
Heel interessant, veel hiervan wist ik nog niet!
Weer wat geleerd. Er zwerven er hier zoveel rond in tassen en kasten.
Nee ik gebruik nooit lippenstift.
Ik koop wel eens make-up artikelen , die ik weinig gebruik
Wat ik altijd een probleem vindt, is dat er dan 12 maanden houdbaar op staat en ik heb ze nog niet op.
Ik denk dan altijd zou het nog wel goed zijn om het op je gezicht te smeren….