Geluidsoverlast is een lastig probleem. Naarmate er meer onderzoek gedaan wordt, komt men meer en meer tot de ontdekking wat de impact is van veel geluid in je omgeving op je gezondheid en welzijn. Volgens het RIVM kan geluidshinder leiden tot slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress. Deze hebben op hun beurt weer effect op je bloeddruk, de aanmaak van het stresshormoon cortisol en daardoor ook op je hart en vaten. En in Nederland blijken meer dan een miljoen mensen ernstige last te hebben van geluidsoverlast. Een lastig probleem dus! Maar gelukkig wel eentje met een oplossing.
Een andere manier van isoleren
Vrijwel iedereen weet dat je je huis kunt isoleren tegen warmteverlies. Maar daartegenover is geluidsisolatie veel minder bekend. Waar je met gewone isolatie probeert warmte binnen te houden (of juist buiten), is geluidsisolatie het proces van het verminderen of blokkeren van geluidsoverdracht van buitenaf naar binnenruimtes, of tussen verschillende ruimtes in een gebouw. Een goede geluidsisolatie kan er dus voor zorgen dat je die luidruchtige buren niet meer hoort, of dat het straatgeluid naar de achtergrond gedrukt wordt. Maar een goede geluidsbalans kan ook helpen bij een betere akoestiek in huis. Denk aan minder galm of mooiere klanken. Dit draagt allemaal bij aan een prettigere leefomgeving.
Het principe
Het principe achter geluidsisolatie is het massa-veer-massa principe. Hierbij worden trillingen door de eerste massa opgevangen, gedempt door de “veer”, ofwel het dempingsmateriaal, om vervolgens nog meer verzwakt verder gegeven te worden door de tweede massa. Het mooie van dit principe is dat het dempingsmateriaal vaak ook een warmte-isolerend effect kan hebben, waardoor je ook meteen een effect op je gasrekening voelt. Een mooi voorbeeld hiervan is Easycell. Easycell is een vorm van plafondisolatie waarbij cellulose-isolatie in de holle ruimtes van plafonds of vloeren wordt gespoten. Dit materiaal fungeert als demping voor geluiden, maar meteen ook als warmte-isolatie. De platen van het plafond en eventueel de vloer erboven, zijn dan de twee massa’s waartussen het dempingsmateriaal gespoten wordt. Mocht er geluid door de wand dringen, kun je deze ook voorzien van een voorzetwand, met een laag gips gevolgd door weer Easycell, of een ander dempingsmateriaal. Op deze manier kun je relatief eenvoudig een heerlijk rustige woonomgeving creëren.
Vraag het de expert
Uiteraard is een plafond vullen met cellulosevlokken niet voor iedereen weggelegd. Ook een voorzetwand kan een stevige klus zijn. En je bent dan niet gegarandeerd dat het ook daadwerkelijk de bron van het geluid gaat oplossen. Daarom kun je bij twijfel het beste contact opnemen met een expert. De isolatiespecialist.nl biedt hier een mooie uitkomst. Hier helpen ze je graag met alle isolatievragen die je maar kunt stellen. Van muren, bodems, plafonds, daken en zelfs geluidsisolatie.
Dus bespreek het probleem, pak het aan en geniet van de rust. Je hebt het verdiend.
Lees ook:
Ik ontspan het best met een (slap) kopje vanille thee en jij?
Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay
#ad
Ik denk dat iedereen kan genieten van wat stilte
Nou ik met een lekkere kop koffie.