Na weken vol twijfel hebben wij de knoop doorgehakt. We hebben een bakfiets gekocht! Tot de zomervakantie vervoerde ik mijn zoontjes van op dat moment 4 en 2 jaar op een moederfiets, maar ik vond het te zwaar worden.
Een moederfiets is overigens een “gewone fiets”, maar dan met een lagere instap en meer ruimte tussen het zadel en het stuur in vergelijking met een “gewone” stadsfiets. Ook is het stuur vaak breder, handig voor een voorzitje, en heeft een dergelijke fiets meestal een steviger frame dan een normale fiets. Tot slot heeft een moederfiets vaak een extra stevige “tweepoot” standaard.
Als ik de fiets moest keren terwijl de heren in hun zitjes zaten dan hield ik het bijna niet meer. Ook ben ik dit voorjaar bijna een keer omgekiept toen ik in de ochtendspits afgesneden werd op een bruggetje. En om de fiets op de standaard te krijgen, moest ik het achterwiel optillen, wat de laatste maanden onmogelijk werd met mijn oudste zoontje in het achter-zitje. Doordeweeks ben ik degene die de kinderen heen en weer moet rijden naar school en de crèche. Ik heb geen rijbewijs (en wil deze ook niet halen), dus stonden wij voor de keuze. Óf mijn oudste zoontje moest zo snel mogelijk naast mij leren fietsen óf we gingen kijken voor een bakfiets.
Racen met windkracht 8 tegen
Uiteindelijk is het dus optie twee geworden. We hebben gekozen voor een elektrische tweewieler en jeminee, wat ben ik er blij mee! De bakfiets is makkelijk in balans te houden, omdat (en nu praat ik even mijn fietsenmaker na) het zwaartepunt nu voor mij ligt, en bovendien veel lager ligt dan op de moederfiets.
Ik krijg deze fiets ook makkelijk op de standaard, zelfs met de beide jongens in de bak en hij fietst als een zonnetje. En dan de trapondersteuning….afgelopen week stond er windkracht 8, maar ik fietste er fluitend tegenin. Mijn zoontjes vinden het ook geweldig. Mijn oudste wil voortdurend “racen” en mijn jongste vindt het zo leuk, dat ik de afgelopen week al drie keer van school naar huis ben omgereden. Hij is de bak niet meer uit te sláán!
Niets zo veranderlijk als een moeder
Ons besluit heeft dus goed uitgepakt, maar we hebben de bakfiets natuurlijk nog maar net. En ik heb niet altijd zo positief over bakfietsen gedacht. Een paar jaar geleden, toen mijn jongste nog niet geboren was en mijn oudste een dreumes was, heb ik juist bewust gekozen voor een moederfiets. Een bakfiets leek mij toen te duur, te groot en bovendien eng, omdat mijn zoontje daarin in een speciale babyschaal moest liggen en vrij ver van mij vandaan lag. Een voorzitje op een moederfiets leek mij bovendien schokbestendiger en daarom beter voor zijn fragiele nekje.
Omdat ik nu beide fietsen ken en ik de weken voorafgaand aan mijn aankoop veel op fora heb gezocht naar informatie over bakfietsen, leek het mij handig om de voor- en nadelen van de beide typen fietsen eens op een rijtje te zetten en om wat tips te geven voor de aanschaf. Uit de fora maakte ik namelijk op dat ik bepaald niet de enige was die zich afvroeg, welk type fiets nu het handigste was.
Moederfiets versus bakfiets
-
Het kostenplaatje
Laten we beginnen met het allerbelangrijkste: de prijs. Dit is eenvoudig. Een moederfiets, zelfs met veilige kinderzitjes en eventuele toebehoren als fietstassen/ verlengde bagagedrager/ drager voor een buggy enz., is goedkoper dan een bakfiets uit dezelfde kwaliteitsklasse. Een moederfiets kun je kopen vanaf ca. 500 euro. Bakfietsen beginnen daarentegen vanaf ca. 900 euro. Wil je een elektrische fiets, dan moet je bij deze bedragen grofweg 1.000 euro optellen. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt.
Er zijn ook moederfietsen die beginnen bij zo’n 900 euro en bakfietsmerken die een standaardmodel aanbieden vanaf 1.700 tot 4.000 euro. Natuurlijk kun je ook overwegen om een tweedehands moederfiets of bakfiets aan te schaffen. Neem ook een fietsverzekering in jouw kostenplaatje mee. Want het is wel verstandig om zo’n dure fiets te verzekeren tegen diefstal of schade. Standaard zijn je gemonteerde accessoires meeverzekerd, dat geldt ook voor je accu bij een elektrische variant. Dit tot een totaalbedrag van 5.000 euro, de premie is daar van afhankelijk.
-
De ruimte
Een moederfiets biedt plaats aan maximaal twee kinderen: één voorop en één achterop. Het voorzitje is in principe geschikt voor kinderen tot circa 14 kilo. Daarna moeten ze in een achterzitje. Je kunt eventueel ook twee kinderen tegelijk achterop je moederfiets vervoeren, in twee zitjes achter elkaar. Je hebt dan vermoedelijk wel een verlengde bagagedrager nodig. Een dergelijke constructie is vooral handig voor ouders met een tweeling.
Bagage meenemen is lastig op de moederfiets. Je kunt kiezen voor fietstassen of een krat aan het stuur, maar meer dan wat kleine boodschappen passen daar meestal niet in. Mocht je een voorzitje hebben, dan kun je daar eventueel je schoudertas of een kleine tas met boodschappen in zetten als je zonder je kind op stap bent.
Bakfietsen zijn ruimer. In de bak van een bakfiets, ongeacht het merk, passen altijd minimaal twee kinderen op de bankjes. Bij driewielers of verlengde tweewielers passen er nog één of zelfs twee kinderen bij. Eventueel kun je op de bagagedrager ook nog een kinderzitje plaatsen, zodat je nog een extra kind mee kunt nemen. In een lege bak passen makkelijk de gezinsboodschappen voor een week.
-
Geschikt voor welke leeftijd?
Baby’s mogen in een zitje op een moederfiets zodra ze goed zelfstandig kunnen zitten en hun hoofd zelf goed rechtop kunnen houden. Doorgaans is dit het geval vanaf circa. 9 maanden. Er schijnen ook systemen te bestaan waarmee je de Maxi-Cosi op de bagagedrager kunt vastmaken. Dan kan je baby nog eerder mee. Met circa 2,5 jaar worden kinderen doorgaans te groot voor het voorzitje. Op een achterzitje kunnen basisschoolkinderen nog goed vervoerd worden.
Voor bakfietsen bestaan er speciale baby- en peuterschalen. In de eerste kun je baby’s vervoeren die nog niet zelf kunnen zitten. Ook je Maxi-Cosi kun je in een bakfiets vervoeren.
Met circa 2,5 jaar zijn peuters groot genoeg om zelfstandig op een bankje in de bak te zitten. Op die leeftijd lopen ze namelijk niet langer het risico om onder de veiligheidsriempjes door te schieten en zijn ze sterk genoeg om zichzelf overeind te houden. Meestal worden kinderen tot een jaar of 6 á 7 in de bakfiets vervoerd. Niet omdat ze na die leeftijd te zwaar worden (de meeste bakken kunnen een gewicht van ruim 100 kilo aan), maar omdat ze het dan zelf meestal niet meer “cool” vinden om in een bakfiets te worden rondgereden.
-
Gebruiksgemak
Het is lastig om een moederfiets met een bakfiets te vergelijken als het aankomt op gebruiksgemak, aangezien dit nogal subjectief is. Bovendien hangt het erg af van het specifieke model moeder- of bakfiets. Toch is er wel iets over te zeggen. Een moederfiets is over het algemeen wendbaarder dan een bakfiets.
Moederfietsen zijn over het algemeen namelijk korter, smaller en lichter dan een bakfiets. Een bakfiets kan een echt bakbeest zijn, bijvoorbeeld als je in een smalle, drukke straat moet keren of hem het schoolplein af moet manoeuvreren, langs een rij dubbel geparkeerde auto’s. Daar staat tegenover dat, zoals ik al eerder zei, het zwaartepunt bij een bakfiets lager en vóór je ligt. Dit maakt weer dat je het gewicht van je kinderen in een bakfiets minder voelt dan bij een moederfiets. Verder hebben bakfietsen de naam “zwaar te trappen”. Als je hier bang voor bent dan kun je, mits je portemonnee het toelaat natuurlijk, kiezen voor een elektrische bakfiets. Eén druk op de knop en hup! Je hebt het spreekwoordelijke duwtje in de rug.
Tips voor een goede keuze
-
Bepaal je persoonlijke omstandigheden
De keuze voor een moederfiets of bakfiets, en daarbinnen de keuze voor een merk, variant en eventueel trapondersteuning is heel persoonlijk. De ene is niet per sé beter van de andere. Het hangt vooral af van je eigen omstandigheden en portemonnee. Maar hoe kom je nu tot de beste keuze?
Neem om te beginnen de tijd om je goed te oriënteren. Bedenk allereerst waarvoor je de fiets nodig hebt. Hoeveel kinderen wil je erop meenemen? Hoe oud zijn ze en hoe denk je bij baby’s en dreumesen over maxicosi’s/ aparte schalen/ een voorzitje op de fiets? Moet je rekening houden met verdere gezinsuitbreiding (en met rondfietsen met een toekomstige zwangere buik die tussen zadel en stuur moet passen?)
Wil je de fiets incidenteel gebruiken, bijvoorbeeld voor uitstapjes, of regelmatig, bijvoorbeeld om je kids naar school/ opvang te brengen? Ga je er ook boodschappen en andere grote dingen in vervoeren of niet? Houd bijvoorbeeld ook rekening met de vraag waar je de fiets wilt stallen. Als die altijd buiten moet staan, dan zijn een dichte kettingkast en een frame van roestvrij materiaal bijvoorbeeld wel zo fijn. Je krijgt zo vanzelf een idee welke soort fiets vermoedelijk het beste bij jou past.
-
Wat wil je eraan uitgeven?
Bepaal vervolgens je budget. Zelf vind ik niets zo vervelend als verliefd worden op iets dat ik met geen mogelijkheid kan betalen, of het nu een trui is of een fiets. 😉 Vervolgens kun je in jouw prijsklasse gaan rondkijken naar een geschikte moederfiets, danwel bakfiets.
Rondstruinen op internet kan heel handig zijn, maar dan vooral om je te oriënteren op de eventuele mogelijkheden. Kijk welke fietsen jou wel wat lijken en stel een top 3 samen. Fora kunnen je hierbij helpen, net als sites met reviews.
-
Ga proefrijden!
Staar je echter niet blind op deze informatie! Het handigste is echt om na dit digitale oriëntatieproces de fietsen te testen die jou wel wat lijken. Veel fietsenwinkels hebben meerdere modellen moeder- of bakfietsen in hun showroom staan waar je een proefrit op kunt maken. Dit testen heeft mijzelf enorm geholpen, zowel bij de aanschaf van de moeder- als de bakfiets. Bij de eerste fiets vond ik een fiets die qua prijs tot de middenklasse behoorde het mooist, maar toen ik ging testrijden bleek ik een andere (helaas duurdere) fiets veel fijner te vinden. En bij de bakfiets wilde ik aanvankelijk een driewieler. Je weet wel, met zo’n vierkante bak voor je waar 4 kids inpassen.
Het leek mij veel stabieler dan zo’n uitgerekte fiets met zo’n gek klein voorwiel en ik in mijn omgeving zie ik ze veel. Toen ik ging proefrijden bleek ik echter helemaal niet met zo’n driewieler overweg te kunnen. Doodeng vond ik het. Op de tweewieler reed ik daarentegen zo weg.Ga dus niet zomaar af op ervaringen van anderen of fietsen die je in je omgeving ziet. Dat je vriendin/ buurvrouw/ een mede-moeder van school een bepaalde fiets prettig vindt rijden, wil niet zeggen dat het ook voor jou een fijne fiets is. En natuurlijk is het heel fijn als je een goed tweedehands exemplaar tegenkomt, maar ook dan zou ik zeggen: Ga pas tot aanschaf over nadat je de fiets (of een vergelijkbaar exemplaar) rustig hebt getest.
Lees ook:
- Tien tips- Wanneer laat je een kind alleen uit school naar huis fietsen?
- Uitstapjes naar de boer regio Eindhoven
- Pannenkoekenfestival in Muziekgebouw in Eindhoven.
Een bakfiets is erg handig met de kinderen en boodschappen.
Mijn buren hebben ook een bakfiets, speciaal aangeschaft om de drie kinderen naar school te vervoeren. Wees echter gewaarschuwd, bakfietsen worden hier regelmatig gestolen. Is echt roversgoed. Ik ken een gezin die de bakfiets alleen voor huis kunnen stallen. Is ondanks 3 sloten al 4 keer gestolen en één keer alleen de accu. De verzekeringsmaatschappijen zijn hier ook niet blij mee.
Succes met sparen Maaike! Elektrisch is echt heel fijn.
Ja dat geloof ik graag!
Nee, een fietsenkelder kom je met een bakfiets niet binnen. Fijn dat jouw moederfiets zo goed bevalt!
Dank je wel. En dat gaat wel lukken. Ik gebruik hem dagelijks en het is zó fijn!