Een van de mooiste en tevens meest stressvolle momenten in je leven is het moment dat je de sleutels van je nieuwe woning krijgt. Bij een nieuwbouw woning, zijn je wensen vaak al opgenomen tijdens de bouw en ben je gegarandeerd van een woning die voldoet aan de nieuwste bouweisen. Echter koop je een bestaande woning, kan er nogal wat op je af komen afhankelijk van de staat van de woning. Zo wil je misschien een nieuwe badkamer, of staat de keuken je niet aan. Op z’n minst wil je wellicht de muren in een kleurtje sauzen die meer bij je past. Maar aan de elektra, en dus ook schakelmateriaal, wordt vaak niet meteen gedacht.
Veiligheid voor alles zeker met elektriciteit
En toch is het belangrijk hier de nodige aandacht aan te spenderen. Want als huiseigenaar ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in je eigen woning. Daarom is deugdelijk schakelmateriaal in je woning van groot belang. Zo had onze woning uit 1984 alleen geaarde stopcontacten in de badkamer, keuken en kelderruimte voor het witgoed. Dat was toen heel normaal, maar tegenwoordig zijn alle stopcontacten geaard omdat dit gewoon veel veiliger is. Mijn elektricien wist mij te vertellen dat sinds 1996 het verplicht is om bij een renovatie alle niet geaarde stopcontacten te aarden.
Niet moeilijk, soms wel lastig, maar altijd de moeite waard
Gelukkig is een stopcontact aarden op zich niet moeilijk, maar soms wel lastig. Een stopcontact heeft namelijk altijd twee draden. Een bruine “fase draad” die de stroom aanvoert en een blauw “nul draad” waardoor de stroom weer wegstroomt nadat deze door een apparaat gegaan is. Een geaard stopcontact heeft nog een extra groen/gele draad. Dit is de aardedraad die in het geval van een kortsluiting de aardelekschakelaar in je meterkast zal trippen en hiermee je huis “spanningsvrij maakt”. Deze groen/gele draad moet je dus trekken naast je bruine en blauwe. Hij wordt aan een zijde aan je stopcontact gemonteerd en aan de andere zijde aan een contact punt voor aardedraden. Dit kan in een centrale doos zijn (bijvoorbeeld in het platfond) of in de meterkast. Hiervoor heb je een trekveer nodig, genoeg groen/gele draad, wat handigheid en veel geduld. Want het is niet altijd makkelijk om een trekveer door iedere leiding te krijgen. En vergeet niet om bij iedere werkzaamheid aan stroom, de stroom uit te zetten in de meterkast en te controleren dat je spanningsvrij aan het werken bent met een spanningszoeker!
Mooie stopcontacten maken echt een verschil
Als je eenmaal de aardekabel getrokken hebt, is montage van een stopcontact een appeltje eitje. De blauwe en bruine draad gaan aan de achterzijde van het stopcontact in het linker en rechter slot (maakt niet uit welke) en de aardedraad wordt in het midden bevestigd. Daarna plaats je het stopcontact in de wandcontactdoos en bevestig je deze met twee schroefjes. Nu monteer je het zichtbare gedeelte van het stopcontact, het afdekplaatje. En het is hiermee waarmee je echt een verschil kunt maken in je woning. Want zoals je kunt zien op de website van Schneider Electric is de keuze reuze! Van klassiek wit, tot mat antraciet en zelfs met houtlook. Er zijn zelfs stopcontacten met USB poorten voor het laden van je telefoon zonder al die lastige adapters.
Buiten net even iets anders dan binnen
Als je, net zoals ik, ook graag een aantal stopcontacten buiten wilt, let dan even op dat je een geschikt stopcontact uitzoekt. Want een buitenstopcontact is toch net even iets anders als een binnenstopcontact. Omdat vocht tot kortsluiting kan leiden, is een waterdichte afdichting essentieel. Hierdoor is het design anders dan bij een binnenstopcontact. En ondanks het feit dat ook hier dezelfde 3 draden aanwezig zijn, worden ze vaak aangevoerd via een grondkabel die waterdicht in het stopcontact moet worden aangebracht. Daarom wordt deze bijna altijd aan de onderzijde of de achterzijde het stopcontact ingebracht en voorzien van een rubber afdichting. Maar ook hier geldt dat met een beetje handigheid dit binnen het bereik van iedere DIYer ligt. Mits je maar altijd de stroom uitzet en controleert dat je spanningsvrij aan het werken bent!
Lees ook:
- Vocht in huis? Geen probleem!
- Een dak isoleren of wand plaatsen doe je zo
- Het beste schilderresultaat met Sigma
Dat is voor de vakman.
Dit klusje lukt nog wel zelf 😉
Ik laat het doen! Maar mijn man kan het wel, dat scheelt weer.
Persoonlijk laat ik alles doen. Heb echt 2 linkse handen