Vlun, uvus, agra, broe, muru, jaaj en argh. Weet jij dan wat ik bedoel? Grote kans van niet en dat snap ik best. In het spel Oertaal van Megableu komen deze, en heel veel andere woorden, met regelmaat aan bod. Uit je hoofd leren van de woorden heeft geen zin want de betekenis is bij elk spel weer anders. Zie het als verschillende talen en dialecten. De kans dat je het nu nog niet begrijpt is waarschijnlijk nog steeds erg groot, het beste is dan ook om maar gewoon even het hele artikel te lezen.
Oertaal oega boega bouw!
Jullie oermensen zijn echte bouwers, maar in praten zijn jullie minder goed – de spreektaal begint zich tenslotte nog maar net te ontwikkelen! Beste lastig, want in dit spel moet je je teamgenoten het bouwwerk laten maken dat staat afgebeeld op de kaart die voor je ligt – met dus een minimum aan woorden tot je beschikking. Kunnen jullie goed met elkaar communiceren en snel het juiste bouwwerk maken in dit prehistorisch brabbel- en bouwspel? Maak je klaar voor de luidste, grappigste en gekste bouwplaats in het hele Stenen Tijdperk!
Spelregels
Voor het spel begint kies je een moeilijkheidsgraad:
- Beginner (level 1):
Voeg de groene beschrijvingskaarten toe. Spelers hoeven alleen de groene vormen te stapelen. Ideaal voor wie het spel voor het eerst speelt. - Gevorderde (level 2):
Voeg dan de groene en blauwe beschrijvingskaarten toe. Bevat ook de blauwe, evenals onder andere de woorden ‘links’en ‘rechts’. In dit spelnivea worden jullie al echt uitgedaagd. - Expert (level 3):
Voeg dan de groene, blauwe en rode beschrijvingskaarten toe. Gebruikt alle vormen en kleuren, evenals onder andere de woorden ‘voor’ en ‘achter’. In dit spelniveau kunnen de bouwwerken behoorlijk ingewikkeld worden!
Schud de bouwkaarten en leg ze omgedraaid op tafel zodat iedereen erbij kan. Leg de geselecteerde beschrijvingskaarten open op tafel zodat iedereen ze kan zien. Schud de woordkaarten en leg ze omgedraaid naast de beschrijvingskaarten. Op deze manier is er voor elke beschrijving één woord. Je hebt nu dus een soort prehistorisch woordenboek gecreëerd.
Het spel kan nu beginnen!
Verdeel de spelers in teams, hierbij maakt het niet uit of de groep een even aantal heeft of niet. Ook maakt het niet uit of het ene team meer spelers heeft dan de andere. De teams wijzen van de spelers een persoon aan die de bouwmeester is, de rest van het team zijn bouwers. De bouwmeester mag vanaf nu alleen nog maar de woorden gebruiken uit het ‘prehistorisch woordenboek’. Elk team pakt vervolgens van elke bouwsteen één exemplaar (9 blokken per team)
Beide bouwmeesters pakken nu een kaart. Een van de spelerts telt af (3, 2, 1) en zegt vervolgens ‘start’. Nu moeten de bouwmeesters de bouwers gaan in structureren hoe ze het bouwwerk dat op het kaartje staat moeten maken. En dan kan het dus zomaar zijn dat hij of zij zegt: Vlun, uvus, agra, broe, muru, jaaj en argh.
Zodra een team klaar denkt te zijn moet bouwmeester van dit team OEGA BOEGA BOUW! roepen en de kaart onthullen. Als het team het bouwwerk juist heeft uitgevoerd mogen zij de bouwkaart houden. En dan komt de volgende ronde, maar nu met een nieuw uitgekozen bouwmeester.
Het team dat als eerste vijf bouwkaarten heeft, is de winnaar!
Voor een spel van 2 of meer spelers – team tegen tijd, bekijk de spelregels in het meegeleverde boekje in de doos.
Wat vinden wij van Oertaal?
Wat een heerlijk vernieuwend spel vol hilariteit en uiterste concentratie. Van het goed kijken naar de betekenis van woorden, tot het bouwen van de bouwwerken. De een makkelijk en de andere moeilijk tot zelfs heel moeilijk. Want hoe leg je uit dat die blokjes niet te ver uit elkaar, maar ook niet tegen elkaar aan mogen staan? En dan is er nog de vaardigheid om het “wiel” rechtop te zetten zonder dat deze wegrolt.
Het spel zit heel leuk in elkaar en met een aantal van 3 of 4 personen in een team is het een grote hilariteit.
De doos van Oertaal is een beetje groot van formaat en ik mis eigenlijk wat gripzakjes of andere goede opbergmogelijkheden om de kaarten netjes te kunnen ordenen. Desondanks past hij wel mooi in de spellenkast tussen alle andere spellen.
De aanbevolen leeftijd van 7 jaar snap ik geheel. Het is een spel waarbij je toch wat handigheid moet hebben in bouwen en ook om jezelf uit te drukken in een taal die niet gebruikelijk is. Tenminste, nu niet meer…
Informatie
Oertaal oega boega bouw!
Merk: Megableu.
Speeltijd: 30 minuten.
Aanbevolen leeftijd: 7 jaar.
Soort spel: Coöperatief spel.
EAN.: 3760046789624.
Inhoud doos: 18 bouwstenen, 30 uitdagingskaarten (10 makkelijk, 10 medium, 10 moeilijk), 23 woordkaarten, 18 actiekaarten en spelregels.
Lees ook:
- Slinger en spring door de Jungle met het spel Drijfzand van Megableu. (met spelregels)
- Geestenvlucht van Megableu
Wat voor spellentype ben jij?
#gesponsord
Klinkt leuk!
Ik ben helemaal gek van escape rooms en kaartspellen
Heel divers! Kaartspellen, bordspellen,…
Haha wat leuk! Wij zijn dol op taal, maar ik vrees dat we van deze taal niet veel zullen begrijpen.
een bordspeltype.
Dobbelspellen zijn mijn favoriet!
Het lijkt me een leuk vernieuwend spel. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en blijven spellen in de kast. Ik denk zeker dat deze vaak gespeeld zal worden