Volgend jaar gaan de oudste twee kinderen naar de middelbare school. Iets wat we al ruim op tijd aan zagen komen en dus ook iets waar we al langere tijd mee bezig zijn. Zo kijken we overal voor scherpe aanbiedingen als het om schoolspullen aangaat. Zo hebben we al Stabilo pennen, potloden en stiften gekocht. Maar ook schriftjes, puntenslijpers, geodriehoeken en zelfs kaftpapier liggen al in huis. Dit heeft niet alleen het voordeel dat zo de kosten worden verspreid maar ook kunnen wij dan de zomervakantie gebruiken voor de laatste dingen.

Op naar de brugklas

Schooltas en fiets

Om al die spullen mee te nemen heb je een goede rugzak nodig. Toen ik naar school ging nam ik een Kipling tas mee, niet kapot te krijgen. Tegenwoordig lopen er velen rond met een Eastpak. Dit blijkt dé tas der tassen te zijn. Echter kan ik die gehele last van tassen zoeken achterwege laten. Opa en oma zijn namelijk zo lief geweest om elk kind één schooltas aan te bieden voor ze naar de middelbare school gaan. Hoe lief is dat!
Zodoende kan ik mij focussen op het vinden van een goede fiets. We willen er een die niet meteen kapot is, maar ook een die niet extreem duur is. Immers weten we hoe onze kinderen ermee om gaan (en dat is helaas niet echt zuinig). Ik vermoed dus dat deze zoektocht op marktplaats een verdere verloop gaat krijgen aangezien de criteria van goedkoop en stevig niet samen gaat bij een fietsenzaak. Maar gelukkig hebben we daar nog wel een paar maanden voor.

Een mobiele telefoon

Waar we ons dus nu op gaan focussen is het gebruik van een mobiele telefoon. Al een paar maanden hebben de kinderen een gsm om te kunnen wennen. En het zal je vast niet verbazen als ik zeg dat dit wennen bij de kinderen sneller ging dan bij ons. Toch lopen we tegen een probleem aan: het gebruik van beltegoed
Tijd om hier iets aan te doen. Ik surf internet af met mijn problemen en kom al snel uit op de website van Simyo. Ik lees het volgende:

“Kinderen onder de 18 jaar kunnen zelf nog geen abonnement afsluiten. Als ouder weeg je dus de keuze af of je een abonnement met telefoon of Sim Only kiest. Je kind kan dan uiteraard zelf het abonnement gebruiken, maar als ouder kun je het vervolgens in de gaten houden. Allereerst is het belangrijk om te weten wat Sim Only is en wat het verschil is met een abonnement met toestel. Sim Only is een abonnement waarbij je van de provider alleen een simkaart krijgt. Je moet dus zelf voor een telefoon zorgen.

Dit kan een oude tweedehands telefoon zijn, of een nieuwe telefoon die je in één keer betaald. Bij een abonnement met telefoon krijg je een ‘gratis’ telefoon van de provider. Je gaat hierbij als het ware een lening aan waarbij je de telefoonkosten maandelijks aflost. Dit betekent dan ook dat je vaak hogere maandlasten hebt dan bij een Sim Only abonnement. Daarnaast kun je bijvoorbeeld met Sim Only bij Simyo elke maand de hoogte van je bel- en internetbundels aanpassen, terwijl je dit bij een abonnement met toestel alleen naar boven kan aanpassen. Mocht je kiezen voor een abonnement met telefoon, waarbij de telefoon 250 euro of duurder is, dan registreert het Bureau Kredietregistratie (BRK) het bedrag van je telefoon als lening. Het BKR houdt in een persoonlijk dossier al jouw afgesloten leningen bij. Hier vindt je meer informatie over de BKR-registratie.” Dat klinkt als een ideale oplossing en gaan we dan ook zeker achter aan.

Op naar de brugklas

Veilig in het verkeer

Ook al kun je je kinderen nog zo goed uitrusten uiteindelijk moeten ze door weer in wind fietsen. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen is een goede voorbereiding nodig. Wat ik in mijn zoektocht ook vind is deze handige app van VVN Praktisch Verkeersexamen. Deze app is er voor ouders en kinderen om zich voor te bereiden op het VVN praktisch Verkeersexamen. Met de app kun je diverse routes oefenen, je theorie bijspijkeren en je fiets checken. Hoe cool is dat?

Lees ook:

Heb jij nog tips voor ons?