Gisterenavond, na een dag vol activiteiten en bezigheden, probeerde ik mijn dag door te nemen met mijn man. De hoeveelheid informatie bleek al snel te veel om gewoonweg over te praten. Laat staan als assistent te onthouden. Onze conclusie was al heel snel dat alle ontvangen informatie niets met leren, prestaties of geld verdienen te maken had. Dus wat moeten we er mee? We houden ons leven graag simpel.
Informatie- Waar gaat het eigenlijk over?
Met drie dochters op twee basisscholen verloopt de communicatie langs meerdere wegen. Gedurende de dag krijg ik vele meldingen van Ouderportalen, e-mails, apps, nieuwsbrieven en niet te vergeten WhatsApp. Als ik het niet gelijk verwerk in mijn agenda vergeet ik het geheid. Het is teveel, maar o-wee als je iets vergeet. Dit alles staat trouwens los van schoolprestaties en vorderingen, want die staan voor het gemak tijdelijk uitgeschakeld in de app.
Eén dag een kijkje in de keuken.
Klas WhatsApp: De twee juffen komen terug van zwangerschapsverlof, willen we nog iets geven of is het verlofcadeau voldoende? De langdurig invaller gaat weg, dat is logisch gevolg, vergeten we die niet? Na wat vijven en zessen is besloten een map met tekeningen van de kinderen en een passend cadeau aan te bieden na de laatste les. Noot: tekening maken voor dinsdag.
App: Wil er iemand helpen in de klas met het ophangen van het nieuwe lesthema? Wil je helpen met letterkoekjes bakken? Het letterdiploma wordt tijdens schooltijd uitgereikt. Kom je ook? Wat is je favoriete kinderboek, dan vullen we de shelfie aan? De kinderen mogen verkleed komen of een kussen meenemen. Noot: in agenda noteren, kinderboek gelijk doorgegeven.
Ouderportaal: De juf gaat trouwen en komt op school. Het programma wordt samengesteld, heeft er iemand een cadeau-idee? Het bedrag is in te leveren bij de klassenouder. Kinderen zijn welkom bij de bruiloft onder begeleiding. Noot: geld meegeven en datum noteren.
Mondeling: Wil je lege dozen verzamelen, want we gaan een wijk bouwen? Noot: papierbak op zijn kop zetten.
E-mail: maandoverzichten van twee scholen met allerlei belangrijke data voor voetbaltoernooien, studiedagen, vervanging. Noot: data noteren.
Kaartje: partijtje vrijdagavond kind ophalen om 21 uur. Mental note: weekend uitstellen….
Tot zover school.
De oogst van één schooldag, maar daar houdt het niet bij op want:
Email van Scouting met alle data voor de kampen en uitvallende opkomsten dit seizoen. Noot: data noteren en opgeven voor kamp.
Nieuwsbrief van zwemles, de vorderingen zijn te volgen en de verhoging van het maandbedrag komt door de btw-verhoging.
Oeps rennen want het letterdiploma wordt NU uitgereikt!
Lees ook:
Hoe houd jij alle informatie bij?
Bron afbeelding Pixabay
Ik word soms ook heel moe van alles wat moet…Wij hebben een familiekalender in de keuken waar alles op staat en dan nog is het puzzelen.
Hahahaha! Zo enorm herkenbaar!!! En als pleegmoeder heb je naast de “normale” dingen ook nog de bezoeken met biologische ouders (en met een beetje geluk andere biologische familie), voogd en pleegzorgmedewerkers. Ook dingen als speltherapie, traumatherapie, EMDR, fysio, enz. enz. enz. Het is soms jongleren met je ogen dicht, maar wat mij enorm helpt is een agenda op weekbasis. Zo zie ik alléén wat ik déze week allemaal hoef te doen, geen stress over wat er allemaal nog in de toekomst nog gaat komen. Dag voor dag en IEDERE afspraak opschrijven, niet denken dat onthoud ik wel, want dat gaat eigenlijk altijd mis… Tenminste bij mij… 😀
Het lijkt er ook op dat steeds meer moet! Ont-moeten is ook welerns goed.
Hadden onze ouders het vroeger ook zo druk? Naar mijn idee niet. We doen er nu zelf ook heel hard aan mee om allez in stand te houden.
Zodra ik iets binnen krijg wat gelijk afgehandeld kan worden dan doe ik dat dus meteen. Bijvoorbeeld het ondertekenen van een brief voor school, het meegeven voor geld voor een uitje, het aan- of afmelden voor een activiteit.
Zodra er iets is wat nog moet komen dan noteer ik dat in de agenda, op de kalender en komt de brief in de keuken te hangen. Hier heb ik een magneetklip hangen waar alle belangrijke papieren op datum gesorteerd hangen. Zodra iets geweest is kan de brief weg en komt de volgende activiteit tevoorschijn.
Tot op heden werkt dit eigenlijk heel erg goed. Vooral de dingen meteen afhandelen is een tip die ik iedereen kan geven. Dan is het uit je hoofd, van je to-do lijst en hoef je er dus ook niet meer aan te denken. Dat geeft zoveel meer rust.
Nog een tip laat de kinderen alle papieren steeds op een vaste plek leggen, zo ben je nooit spullen kwijt.
Herkenbaar inderdaad, wij hebben 1 bureau met alle papieren en met een gezinsagenda waar alles in staat, maar soms gaat t nog mis:-)
Hahaha, heel herkenbaar!