De meeste mensen uit Nederland kennen het begrip poffertjes wel; kleine pannenkoekjes maar dan dikker door het rijzen. Het is een deeggerecht dat vanouds in Nederland wordt gegeten, net zoals oliebollenkramen zijn er poffertjeskramen die poffertjes verkopen. Poffertjes worden traditioneel net als pannenkoeken van tarwebloem en boekweitmeel gemaakt. Anders dan bij pannenkoeken wordt in het beslag een rijsmiddel gebruikt, meestal gist. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is. Daardoor zijn ze van binnen nog wat zachter en worden ze mooi rond.

In Nederland worden poffertjes in poffertjeskramen vaak als een portie van 10-12 stuks heet op een bord geserveerd met in het midden een klontje boter en rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Varianten zijn verkrijgbaar met fruit, ijs of likeur zoals advocaat.

Poffertjes recept

Zelf maak ik het liefste poffertjes met de Koopmans Poffertjes mix. Hiermee maar je eenvoudig en snel een heerlijke schaal ouderwetse poffertjes! Lekker met een klontje roomboter en poedersuiker. Een pak is voldoende voor circa 150 poffertjes, ongeveer 10 porties.

Ben je niet zo van de kant en klare mixen en wil je graag zelf aan de slag dan volgt hier een recept voor 8 porties:

Benodigdheden:
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 500 ml volle melk
  • 150 g boekweitmeel
  • 150 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • ½ tl zout
  • 50 g poedersuiker
Bereidingswijze:
  1. Smelt 1/4 van de boter in een steelpan. Voeg de melk toe en verwarm tot lauwwarm. Meng in een kom het boekweitmeel, de tarwebloem en de gist. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin al roerend met een garde rustig de melk met de gesmolten boter.
  2. Voeg het zout toe en roer tot een egaal beslag. Dek het beslag af met een schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen. Schenk (een deel van) het beslag in een maatbeker met schenktuit. Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur. Doe er een klontje boter in en verdeel met de kwast over de holtes. Schenk elke holte vol met beslag.
  3. Keer de poffertjes met een vork als de onderkant goudbruin is en het beslag bijna is gestold. Bak de andere kant ook goudbruin en laat de poffertjes uit de pan op een bord glijden. Bestrooi de poffertjes met poedersuiker en doe er een klontje boter op. Maak zo nog 7 porties.

Variatietip Je kunt het boekweitmeel vervangen door tarwebloem. De smaak van de poffertjes wordt dan wat zachter.

Topylife® Poffertjespan

poffertjespan

Aangezien we tegenwoordig een inducatieplaat hebben was de oude poffertjespan niet meer geschikt en moest ik op zoek naar een nieuwe poffertjespan die op inductie kan. Na een korte zoektocht ben ik op Bol.com geslaagd met een Topylife® Poffertjespan. Deze poffertjespan is met een handzame diameter van 24 centimeter geschikt voor het bakken van 19 poffertjes per keer (4cm doorsnede). Aangezien de poffertjespan van gietijzer is weet je dat het product is van hoogwaardige kwaliteit en heb je er je hele leven plezier van.

De poffertjespan weegt 3 kilo en is dus niet licht. Gelukkig hoef je de poffertjes niet gooiend om te draaien en is de pan dan ook alleen met het plaatsen op de inductieplaat, het schoonmaken en opbergen in de hand. Een voordeel van het gewicht is natuurlijk het gegeven dat deze niet zo snel schuift op de kookplaat.

Onze ervaring met de Topylife® Poffertjespan

Ofschoon in de beschrijving staat dat de poffertjespan in de oven opgewarmd dient te worden voor gebruik, zet ik de poffertjespan op de inductieplaat en warm ik hem op door de stand steeds een grade hoger te zetten tot de gewenste warmte is bereikt. Tevens is mij opgevallen dat de 2 grote warmteplaten bij de stand 5 te langzaam gaat en bij stand 6 te snel. Daarom zet ik de pan op de kleine warmteplaten op stand 6 en dan gaat het super.

Omdat we met zijn zessen zijn en ik geen zin heb in eindeloos poffertjes bakken heb ik al snel na gebruik een tweede pan aangeschaft. De ene pan voorzie ik van een laag boter en beslag en zodra ik de poffertjes heb omgekeerd begin ik bij de andere pan met boter en het vullen van beslag. Zo blijf ik continu bezig zonder dat de poffertjes aanbranden.

Om alles warm te houden neem ik een grotere pan met kokend water en zet hierin een schaal. In de schaal gaan de poffertjes, zodoende blijven ze warm en kunnen we gezamenlijk eten Wel zo gezellig. Na gebruik is de pan goed schoon te maken net als de accessoires (kwast en prikker).

Eet jij wel eens poffertjes?