Eerder schreven we op Thuisleven al over Hubelino 106 delige set, een kogelbaan, voor de oudere kinderen bestaan er knikkerbanen van bijvoorbeeld Quercetti. Het familiebedrijf, opgericht door Allesandro Quercetti, bestaat al sinds 1950. De tweede Quercetti-generatie doet er alles aan om het speelgoed op hetzelfde hoge niveau te houden. En dat lukt, vanzelfsprekend. Van blokkendozen, constructiesets, spirogiro, knikkerbanen, magneetborden en constructiesets tot een kleurrijke saxoflute en nog véél meer. Alles wat uit de fantasierijke wereld van Quercetti komt is mooi, heel mooi.

Quercetti Migoga Super

Wij hebben de Quercetti Migoga Super, die zit in een stevige kartonnen koffer met in een zakje balletjes. De Migoga Super heeft 106 onderdelen, vijf brede poten en twaalf ballen in vier kleuren, die ik herken van andere gezelschapsspelen. De vier dispencers te gebruiken als startpunt van de knikkerbaan zorgen ervoor dat de ballen niet door de huiskamer rollen. Er zitten geen bouwtekeningen in de doos, wel staan er op de doos wat afbeeldingen van knikkerbanen. De schoolmeid wil graag het voorbeeld van de doos nabouwen met de fraai gekleurde bochten: paars, blauw, geel. De plastic onderdelen klikken niet in elkaar. Dat heeft als voordeel dat ze gemakkelijk uit elkaar gaan, het nadeel is dat ze ook scheef of zelfs los kunnen gaan tijdens het spelen. Dat zorgt voor wat frustratie dus ik word erbij geroepen. We komen erachter dat de mooie bochten eerst in een doorzichtig plastic hoesje moeten voordat we ermee kunnen bouwen. Dat moet aan beide kanten en dat blijkt lastig voor de meisjes.  Het testen begint, lopen de balletjes vloeiend door de baan? Nee, de balletjes verdwijnen in een poot, dus we moeten ergens één bocht omdraaien. Dat vergt wat gezoek en geduld maar het lukt uiteindelijk wel met als grote beloning een werkende knikkerbaan!

Groot was de verbazing toen ik in de klas van de oudste een knikkerbaan van Quercetti zag, een rail is ook met oudere kinderen hartstikke leuk om te bouwen, aldus de Meester. Verschillende kunststof knikkerbanen van Quercetti zijn online te koop. Diverse basisdozen of uitbreidingsets, voor ieder wat wils.

Ook Marieke heeft ervaring met de knikkerbanen van Quercetti

Toen we voor Elin op zoek gingen naar een cadeautje voor Sinterklaas kwamen we uit bij de knikkerbanen van Quercetti. Hoewel er op de doos de leeftijdsindicatie 4+ staat, durfden we het toch aan om dit aan ons net 3-jarig peutertje te geven. We kochten voor haar de Migoga Super. Deze bevat 106 delen. Op een verkoopgroep van Facebook kwam ik ook nog voor een habbekrats een nieuwe 75-delige Migoga Marble Run Vortis tegen. Die kon ik ook niet laten liggen.

Knikkerbaan

Elin is echt nog te klein om een goedwerkende knikkerbaan zelf in elkaar te zetten. Maar jong geleerd …. En op een regenachtige zondagmiddag vindt ze het erg gezellig om samen met papa een knikkerbaan te maken. Ze kan prima de delen aangeven en ook zelf de ’torentjes’ bouwen. En papa maakt de rest. Het echte werk begint natuurlijk pas als de knikkerbaan af is. Zou de knikkerbaan werken? Hoe loopt het balletje precies? En waar komen de balletjes terecht?  Zoals Linda als schreef heeft de knikkerbaan als nadeel dat het scheef kan komen te staan of zelfs los kan raken tijdens het spelen. Een stevige knikkerbaan in elkaar zetten blijkt nog best moeilijk. Maar als je ‘m eenmaal stevig hebt, beleef je er ook uren plezier aan. Wat hier thuis nog een nadeeltje is, is dat Elin nog een klein broertje van net 1 jaar heeft rondlopen. En de balletjes vliegen ook heel snel op de grond. Deels hebben we dit probleem al opgelost door de balletjes niet los op tafel te leggen, maar om ze in een bakje te doen. Maar natuurlijk valt er nog steeds wel eens eentje op de grond.

Een leuke aanvulling bij de set Vortis is de trechter. Dit zorgt voor extra leuke verrassing bij Elin tijdens het spelen.

Alle sets in de serie Migoga kun je ook met elkaar combineren voor een extra grote knikkerbaan en nog veel meer speelplezier!

Lees ook:

Heb jij ook wel eens een knikkerbaan (gehad)?