Wanneer je de kinderkamer gaat inrichten moet je met allerlei zaken rekening houden. Uiteraard moet alles veilig zijn, het moet makkelijk zijn voor de ouders om het kind te verschonen of op een andere manier te helpen, en je wilt uiteraard dat het een aantrekkelijke ruimte is waar het kind zich comfortabel voelt. Heb je ook al gedacht aan de raamdecoratie? De tijden voor wakker zijn en slapen zijn anders bij kinderen dan bij volwassen, je kunt niet altijd vertrouwen op het natuurlijke zonlicht. Met een rolgordijn maak je iedere kinderkamer helemaal af. Niet alleen is een rolgordijn voor de kinderkamer praktisch in gebruik, met de nieuwe high tech mogelijkheden kun je meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Je zou haast jaloers worden op je eigen kinderen!

Soorten rolgordijnen

Rolgordijnen zijn er in alle soorten en maten, laten we de twee meest voorkomende types noemen:

Rolgordijn enkele stof

Bij een rolgordijn met enkele stof kun je uiteraard het materiaal, de kleurstelling en de afwerking naar wens kiezen. Zo kun je een verduisterend materiaal gebruiken om de kinderkamer helemaal donker te maken. Je kunt ook voor een lichtdoorlatend rolgordijn kiezen die alleen de schittering en fel licht tegenhoudt. Naast zonlicht houd je er in de zomer ook hitte mee uit de kinderkamer, in de winter heeft een rolgordijn juist een isolerende werking.

Rolgordijn dubbele stof

Naast een rolgordijn met enkele stof is er ook de mogelijkheid om een dubbele stof te nemen. Met twee overlappende stoflagen heb je meer controle over de hoeveelheid invallend licht. Je geniet van alle voordelen die jaloezieën bieden met de mooie, zachte textuur van stof. En net als met een standaard rolgordijn kun je het gordijn helemaal of deels omhoog halen.

Lekker slapen, ook overdag

Bij de keuze van het materiaal van een rolgordijn in de kinderkamer kun je kiezen uit lichtdoorlatend, deels verduisterend of geheel verduisterend. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de isolerende waarde van het rolgordijn. Wanneer de slaapkamer niet is voorzien van dubbel of triple glas kun je de kinderkamer zo lekker warm houden. In de zomer zal een verduisterend materiaal de hete zon tegenhouden, je hebt er dus het hele jaar voordeel van. Zeker met jonge kinderen komen de slaaptijden niet altijd overeen met het aanwezige daglicht. Door verduisterende rolgordijnen te installeren kun je de kamer compleet donker maken, of het licht naar je eigen hand zetten met bijvoorbeeld een “slimme” lamp met dimmer en instelling voor kleurtemperatuur. Als je echt de ruimte wilt verduisteren is een rolgordijn ideaal omdat er zich geen vouwen in de stof bevinden, zorg er wel voor dat de afmetingen precies kloppen met het raamkozijn.

Elektrisch rolgordijn

Een standaard rolgordijn wordt bediend met touwtjes. In de eerste plaats is dat niet geheel veilig bij gebruik in de kinderkamer. Daarnaast kunnen kinderen soms iets té wild zijn waardoor de gordijnen scheeftrekken, of de touwtjes helemaal in de war maken. Met een elektrisch rolgordijn heb je daar geen last meer van. Je kunt van een bestaand rolgordijn een elektrisch gordijn maken met een motor, er zijn ook oplossingen waarin de motor in combinatie aangeschaft wordt met de raamdecoratie zoals het all-in systeem van Somfy. Aan de wand kun je met een knop de gordijnen openen en sluiten, of halfopen zetten. Je kunt naast een knop in de kamer ook gebruik maken van een afstandsbediening. Zorg ervoor dat een knop niet direct binnen bereik van een klein kind wordt geplaatst, die zal snel doorhebben hoe dit werkt!

Slimme gordijnen

We hebben zojuist al lampen met dimmer genoemd, met huisautomatisering kun je slimme lampen koppelen met andere apparaten zoals slimme gordijnen. De motor van het rolgordijn wordt ditmaal bestuurd via een centrale app voor smartphone of tablet. Door functies te koppelen zou je bij zonsondergang automatisch de rolgordijnen kunnen sluiten, terwijl de lampen aanspringen. Zo kun je regelmaat brengen in de kinderkamer en de kinderen worden ook niet meer in de verleiding gebracht om zelf de boel maar even te regelen.

Ook voor mamma en pappa!

Het spreekt voor zich dat niet alleen de kinderen voordeel hebben bij slimme rolgordijnen, je kunt meerdere apparaten en diensten in huis aan elkaar koppelen. Zo is er het TaHoma huisautomatisering systeem dat je slimme lampen laat koppelen met slimme gordijnen met een slimme thermostaat en ook nog slimme speakers, en ga zo maar door. Je kunt de slaapkamer van pappa en mamma dus ook automatiseren. Het is daarbij wel aan te raden gebruik te maken van domotica systemen die volgens een algemene standaard werken. Een Somfy elektrisch rolgordijn moet ook werken met een Sonos speaker en met Philips Hue verlichting om maar enkele producten te noemen. Anders word je beperkt in de uitbreidingsmogelijkheden van het Smart Home systeem.

Lees ook:

Ben jij ook zo slim bezig met raamdecoratie?