Wil je je energiekosten verlagen en je energieverbruik verminderen? Overweeg dan eens om een radiator ventilator aan te schaffen. Met deze ventilator kun je je energieverbruik aanzienlijk verminderen door het verhogen van de warmteoverdracht van je radiatoren. Deze installatie kan een goede manier zijn om de efficiëntie van uw verwarming te vergroten. Maar het is belangrijk om de radiator ventilator correct te installeren om het maximale resultaat eruit te halen.

Wat doet het eigenlijk?

Een radiator ventilator is een apparaat dat wordt gebruikt om de warmte van een radiator effectief af te voeren. De ventilator is te plaatsen op de radiatoren en heeft een ventilatormotor die de warme lucht door de kamer verplaatst. Wanneer de motor aanstaat, trekt de ventilator verwarmde lucht aan van de radiator en blaast die gelijkmatig door de kamer. De lucht wordt vervolgens afgevoerd door de ventilatorkap. De warmte die wordt afgevoerd, zorgt ervoor dat de radiator koeler blijft. De ventilator zelf is vrij eenvoudig in elkaar gezet. Het bestaat uit een motor, een ventilatorkap, een aantal luchtkanalen en een ventilatorrad. De motor stuurt de ventilatorrad aan, die de lucht door de kanaalbuis trekt en de kamer in blaast. Als de motor aanstaat, draait de ventilatorrad rond en zuigt lucht uit de radiator. De warme lucht wordt vervolgens naar buiten geblazen via de ventilatorkap.

Besparen op je energiekosten met een radiator ventilator

Met een radiator ventilator kun je energiekosten besparen. Een ventilator op de radiator zorgt er namelijk voor dat de warmte van de verwarming beter wordt verspreid door de ruimte. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten en/ of hoef je de verwarming niet zo lang aan te laten staan. Als de ruimte verwarmd is tot de ingestelde temperatuur dan slaat de thermostaat uit. De radiatoren stralen de warmte nog even uit, wat verklaard dat de kamertemperatuur soms hoger is dan de ingestelde temperatuur. Om de thermostaat tijdig en dus eerder uit te laten slaan kan je ervoor zorgen dat de warmte sneller door de meestal centraal geplaatste thermosstaat gedetecteerd wordt. Sommige mensen zetten om deze reden een brandend waxinelichtje onder de thermosstaat.
Een radiator ventilator is eenvoudig te monteren, waardoor je er direct van kunt profiteren. En het apparaat is makkelijk verkrijgbaar bij de lokale bouwmarkt en is niet zo duur.

De installatie

Het installeren van een radiator ventilator is zo eenvoudig dat je het zelf uit kunt voeren. Het is wel belangrijk om dit op de juiste manier te installeren om een maximaal resultaat te verkrijgen. Hieronder staan ​​de stappen die je moet volgen om het proces van radiator ventilator installatie te voltooien. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, maar vrijwel alle ventilatoren hebben dezelfde basisinstallatie.

Stappenplan montage radiator ventilator

De stappen om een radiator ventilator te installeren zijn als volgt:

1. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld voordat je begint.
2. Monteer de ventilator op de radiator (de meeste ventilatoren bevatten bevestigingsmateriaal).
3. Sluit de stroom aan op de ventilator.
4. Pas eventueel de snelheid van de ventilator aan.
5. Controleer de installatie om ervoor te zorgen dat de ventilator goed draait en dat er geen lekkage is.
6. Zet de stroom weer aan.

Door een radiator ventilator te installeren, kun je je energieverbruik verminderen en je energiekosten verlagen. Neem contact op met een gekwalificeerde loodgieter als je specifieke vragen hebt over de installatie.

Onze maatregelen om te besparen op de verwarmingskosten

De thermosstaat hadden we al wat lager staan en zetten we ongeveer een uur voordat we naar bed gaan op 15 graden. We hebben radiatorfolie aangebracht om de warmte niet verloren te laten gaan in de buitenmuur. Om de verwarmingsbuizen hebben we buisisolatie aangebracht, zodat de warmte er niet onderweg naar de radiatoren al uitstraalt. Soms branden we kaarsen, maar dat is op termijn niet zo goed voor de luchtwegen. Een kamerhoog gordijn sluit de open keuken af van de woonruimte en verkleind de te verwarmen oppervlakte. Na het lezen van verschillende ervaringen op het internet zijn wij ertoe overgegaan om een universele radiator ventilator aan te schaffen bij de bouwmarkt.

Besparen op verwarmingskosten door een goede installatie van de radiator ventilator.

Onze ervaring met de radiator ventilator.

De ventilator is door de magneten gemakkelijk te monteren aan de radiator in de huiskamer. De sensor met magneet plaats je op de aanvoerbuis van de verwarming. Als deze warmte voelt gaan de ventilatoren pas draaien. Dit maakt een te verwaarlozen geluid en is niet hinderlijk. Om het geluid van de mechaniek op het metaal van de radiator te verminderen hebben wij er een stukje vilt tussen gedaan. De woonkamer wordt al snel comfortabel warm en de thermosstaat geeft het sein aan de c.v. ketel dat de gewenste temperatuur is bereikt. Een stuk eerder dan zonder gebruik te maken van een ventilator. Dit heeft tot gevolg dat het veel comfortabeler aanvoelt in de woonruimte. Vlot nadat de thermosstaat een tikkie hoger gedraaid wordt, voelen we de straling van warmte al. Als je het niet weet dan zie je de ventilator niet eens. Het grootste gedeelte valt in de radiator.

Nog wat afsluitende tips.

Het is belangrijk om te weten hoeveel inhoud de te verwarmen ruimte heeft. Dit is van belang voor de keuze van een mono, duo of zelf trio radiator ventilator. Je kunt je voorstellen dat hoe groter de ruimte, des te meer ventlatoren nodig zijn voor een effectieve verspreiding van de verwarmde lucht. Deze zijn aan elkaar te koppelen.
Door radiatortape of reflecterende isolatietape onder de vensterbank boven de radiator(en) te plakken, straal je, net zoals radiatorfolie, de warmte terug de ruimte in. Dit voorkomt dat eerst je vensterbank verwarmt wordt.

Lees ook:

Je leest meer over je huis verduurzamen bij Zazazoo.

Heb jij al eens van een radiator ventilator gehoord?