Voor buikpijn bij kinderen is meer aandacht dan voorheen. Door het land worden zelfs buikpijn-poliklinieken geopend. Dr. Judith M. Deckers­ Kocken, is kinderarts voor maagdarmleverziekten en schrijft dit boek voor alle kinderen in het universum. Het boek bevat tips, oefeningen & recepten. Door het Buikschrift kan je deze gids persoonlijk maken.

Kinderbuik, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten

Het hoofdstuk over eten ‘Verteren met aandacht’, is geen zware kost, maar wel erg veel informatie, dat tot nadenken stemt. De teksten worden afgewisseld met pagina vullende foto’s van kinderen. ‘Van gezond zijn en blijven’ naar ‘Gelukkig zijn en eet jezelf beter’, kom ik aan bij ‘Doe het lekker zelf’ en dat doen we dan ook. Voor een goed begin van de dag kiezen we een recept uit: ‘Yoghurt met banaan en kaneel’ met de tip wanneer je buikpijn krijgt van het drinken van melk deze te vervangen door Biogarde. Voor een lekker hartig hapje voor tussendoor gaan we op pad naar de supermarkt ‘Courgette­ pakora’s met pinda’s’ en hebben we gelijk een leuke bezigheid.

Wat vinden wij ervan?

Al is het boek geschreven voor kinderen, ik voel me als moeder aangesproken. Je kan je kinderen wel goed bij dit boek betrekken, mede door het Buikschrift. Meteen heb ik een tip ter harte genomen en eten ons avondeten zonder de televisie aan. Ik heb de vraag gesteld: “Hoe was je dag en wat vond je het leukste van de afgelopen dag?” Ik moet eerlijk bekennen dat de sfeer aan tafel aanzienlijk verbetert. Door dit gesprek eten de kinderen rustig door en behoeve ze geen aansporing. Er wordt in het boek veelvuldig van kleuren en kaders gebruik gemaakt. Als je het boek gebruikt als naslagwerk dan kan je de oefeningen, tips of weetjes snel terug vinden.

Een weetje: Speltbrood gezonder: feit of fabel? Tip: Neem de tijd voor je eten. Ik lees wat ervaringsverhalen van kinderen over hun buik, tussen de regels door zit er in sommige verhalen wel een stukje herkenning. Eigenlijk is het niet zo zeer wat je leest, maar wat er met je zelf gebeurt na het lezen van dit boek. Er is een proces van bewustwording in gang gezet. Als je daar voor open staat, dan kan ik je dit boek zeker aanraden.

Ik sluit mij volledig aan bij het naschrift van Susan Smit, auteur: ‘Een verrassend compleet handboek voor kinderen om te gedijen en te bloeien, geschreven met bakken liefde en kennis van zaken’.

Kinderbuik’ van Dr. Judith M. Deckers­ Kocken, Ankhhermes Uitgeverij 2014, inkijkexemplaar via de link.

Lees ook: