Nu mensen zoveel mogelijk thuis dienen te blijven en te werken, duiken ze massaal het internet op. Om mij heen verneem ik verrassend veel meldingen over rente. Deze berichten variëren van ‘De rentestand is nog nooit zo laag geweest’ tot ‘Nu tot wel 6% rente op je koopzegels’. Dit geeft wel aan hoe breed het rente-spectrum eigenlijk is. De verschillen op een rijtje:
Geld lenen rente
‘Geld lenen, kost geld’ is een waarschuwing die er inmiddels wel goed ingesleten is. De kosten voor de afgesloten geldlening bestaan uit twee componenten. Aan de ene kant de (eenmalige) afsluiting- en bemiddelingskosten en aan de andere kant de maandelijks berekende rente over deze geldlening. Het rentepercentage is van tevoren afgesproken voor een bepaalde termijn. Ook kan er gekozen worden voor een variabele rente, deze beweegt dan mee met de rentestand.
Hypotheekrente
Met de term hypotheekrente is bijna iedereen wel bekend. Al is het alleen maar door de hypotheekrenteaftrek van de Belastingdienst. Het verschil met de geldlening is dat het huis, de onroerende zaak, als onderpand geldt voor de geldlening. Deze rente wordt wederom vastgezet voor bepaalde tijd of is variabel.
Spaarrente
In mijn jeugd was de spaarrente nog echt een dingetje. Ik kreeg ruim 5,5% rente op mijn Pennie rekening. Dat was ieder jaar toch wel een leuk extraatje als opgroeiend kind. De rente is in dit geval een vergoeding voor het gespaarde geld. Deze rente wordt meestal jaarlijks uitgekeerd. Inmiddels is de spaarrente een wassen neus en bijna negatief. Het zal geld gaan kosten om je spaargeld op een bankrekening te kunnen stallen.
Rentes vergelijken
Het loont de moeite om vooraf de rentekosten of renteopbrengsten met elkaar te vergelijken. Niemand wil een dief zijn van zijn eigen portemonnee. Rente is een vergelijkingssite die dit op een eenvoudige manier mogelijk maakt. De actuele rentestanden in Nederland worden onderling vergeleken.
Koopzegels
Verschillende supermarkten bieden de vaste klanten een spaarregeling aan in de vorm van koopzegels. Iedere keer wanneer je boodschappen afrekent dan kun je er zegels bijkopen. Deze plak je op een kaart of spaar je in een applicatie. Op een gegeven moment kun je deze koopzegels weer inleveren tegen een hogere waarde. Ook deze opbrengsten verschillen per aanbieder en het loont de moeite dit eens op een rijtje te zetten met een rendement van 6% op jaarbasis. Tenminste dat is waar op dit moment mee geadverteerd wordt.
Lees ook:
Denk jij ook met weemoed terug aan de jaarlijkse uitkering van je spaarrente?
Bron afbeelding: Pixabay
Dat weet ik inderdaad nog wel. Blijft nu lastig om te bedenken wat je met je spaargeld moet doen.
Ik had wel iets met sparen.