Je gaat niet naar Rome om te shoppen. Net zo min ga je naar Rome voor alleen maar het lekkere eten. Nee je gaat naar Rome omdat Rome een stad is met vele bezienswaardigheden vanuit de oudheid. Aangezien de meeste mensen een korte periode naar Rome gaan, leek het mij dan ook handig om in te zoomen op dé trekpleister van Rome. In deze blog: Het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn. Dit is perfect te doen op één dag, ofschoon je er ook twee dagen voor uit kunt trekken aangezien de combi-tickets twee dagen geldig zijn.

Colosseum

Als je een bezoekje brengt aan Rome ontkom je natuurlijk niet aan het Colosseum. Waarschijnlijk het beroemdste gebouw uit de oude Romeinse tijd. Via verschillende wegen kom je uit bij het voormalig amfitheater. Na de voltooiing van het gebouw in 80 na Christus bood het al plaats aan 55.000 toeschouwers. Dankzij de 80 boogvormige in- en uitgangen (Vomitorium) konden de toeschouwers het gebouw binnen 10 minuten verlaten. Erg handig was het enorme zeildoek waarmee het theater kon worden afgedekt. Niet zozeer voor de regen, maar vooral voor de hete zon. Het was niet allemaal spel in het Colosseum. Velen gladiatoren sneuvelden in gevechten, maar nog gruwelijker waren wellicht de vervolgingen van Christenen. Zij werden letterlijk voor de leeuwen gegooid of de dood wachtte voor hun op een andere gruwelijke manier.
Heden is het Colosseum een museum waar je, tegen betaling, in kunt om het geheel te bewonderen. Plan je bezoek goed om zo de gigantische stroom toeristen voor te zijn. Onze ervaring is dat je dan ook geen skip-the-line kaartjes hoeft aan te schaffen.

Forum Romanum

Naast het Colosseum ligt het Forum Romanum. Het Forum Romanum, wat in het Latijns “Romeins Marktplein” betekent, was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk het bruisende centrum met daaraan gelegen de belangrijkste politieke, juridische, religieuze en commerciële gebouwen van de stad. Als je bij het Forum Romanum staat, wat ook vanaf de straat te bewonderen is, zie je duidelijk dat de Italianen bezig zijn om het Forum weer op te knappen en te herstellen. Zo kan het zijn dat er in twee jaar tijd ineens een aantal zuilen staan, die er eerder nog niet stonden. Kortom het blijft mooi om dit te bewonderen, ook als je er al eens geweest bent. Mocht je dit stukje oudheid (wederom) willen bewonderen neem dan genoeg te eten en drinken mee. Iets voor de zon (petje/zonnebrandcrème) zou niet onhandig zijn. Het Forum ligt namelijk in de brandende zon, met weinig schaduw en er zijn geen, tot weinig plekken waar je iets te drinken kunt kopen zodra je binnen bent.

Hieronder een paar ruïnes belicht:

  • Tempel van Vespianus, ook wel vredestempel genoemd.
  • Ook de Boog van Titus, een Romeinse ereboog, is er te bewonderen. Deze staat op het hoogste punt van de Via Sacre (heilige weg).
  • Net voor de Santi Luca e Martina staat de triomfboog ook wel de Boog van Septimius Severus genoemd.
  • De godin van het haardvuur werd vereerd in de Tempel van Vesta. De Vestaalse maagden zorgden ervoor dat het vuur nooit uit ging. Meisjes van goede Romeinse afkomst konden in aanmerking komen om priesteres te van Vesta te worden. Dit kon alleen als ze tussen de zes en tien jaar oud waren. Was je aangenomen dan bleef je voor dertig jaar in dienst.
  • Het centrum voor rechtspraak en burgerlijke zaken is natuurlijk de Basilica van Maxentius. Het staat op de plek waar eerder de pepermarkt was.
  • Als uitbreiding van het Forum Romanum werd het Forum van Caeser gebouwd. Het was het eerste van de keizerlijke fora dat werd gebouwd en is, vandaag de dag, onder andere te zien vanaf de straat kant (Via dei Fori Imperiali) bij het beeld van Julius Caesar. Caesar is in 44 voor Christus vermoord tijdens een bijeenkomst in het Senaatsgebouw, de Curia Pompei. In de buurt van de Regia is Julius gecremeerd. Ter ere van de vergoddelijkte Julius Caeser is er de Tempel van Caesar gebouwd. Dit alles is te zien op het forum.

Palatijn

Naast de boog van Titus, op het Forum Romanum, vind je de ingang naar de Monte Palatino. Het Palatijn, ook bekend als Palatino (Italiaans.) en Palatium (latijns), is het oudst bewoonde deel van Rome. Als je het Palatijn ziet liggen vanaf de straatkant heb je niet meteen het gevoel dat dit complex groot is. Eenmaal binnen zie je pas hoe uitgebreid er geleefd werd door de Keizers in de paleizen op de heuvel. Er zijn paden aangelegd en een mooie route uitgestippeld waarbij je niet alleen de bouwwerken van onderaf kunt bewonderen maar er uit eindelijk ook bovenop staat. Zo heb je zelfs een mooi uitzicht naar het Colosseum en de stad Rome. Als je goed kijkt zie je ook het Vaticaan liggen. Aan de achterkant van het Palatijn kom je uit bij oudere opgravingen. Voorwerpen worden zelfs tentoongesteld, weliswaar beschermd voor de zon en regen, maar dat mag de pret niet drukken.

Lees ook:

Meer over Rome lees je hier.

Wat zou jij (nog) willen zien in Rome?