Ga je een paar dagen naar Rome dan moet je natuurlijk de belangrijkste bezienswaardigheden gehad hebben. Ofschoon de term “belangrijkste bezienswaardigheden” voor iedereen toch erg verschillend is heb ik de meest populaire trekpleisters proberen te benoemen in deze blog. Binnenkort zal er nog een blog verschijnen over de wat minder populaire trekpleisters. Omtrent het Palatijn, Colosseum, Forum Romanum en de Via Appia heb ik al eerder iets geschreven. Onderaan deze blog daarvan de link.
Trevifontein
Aan het pleintje Piazza di Trevi staat de Trevifontein. Ze is maar liefst zo’n 26 meter breed en 22 meter hoog. Niet iets wat je snel over het hoofd zult zien. (Ofschoon je je wel eerst even door een mensenmassa moet wurmelen om dichterbij te kunnen komen.) De fontein is getekend door de, in Rome beroemde, Bernini en in opdracht van paus Clemens XII gebouwd tegen de achtergevel van het Palazzo Poli. Pas 50 jaar nadat Bernini dit meesterstuk op papier zette, is architect Nicola Salvi in1732 met de bouw begonnen. Deze deed er 30 jaar over om het pronkstuk in Barokstijl af te maken. Dus ondanks dat fontein een mooie parel is in het centrum van Rome, is het dus bij lange na niet zo oud als bijvoorbeeld het Forum Romanum. Maar dat zal de pret van de enorme massa’s touristen die iedere dag dit meesterstuk komen bewonderen, zeker niet drukken. De fontein heeft namelijk een prachtige schoonheid die zowel overdag, maar vooral ’s avonds als de zon is ondergegaan tot ieders verbeelding zal spreken.
De naam Trevi verwijs overigens naar de de liging van de fontein. Vroeger kwamen er drie wegen uit op het plein bij de fontein, wat leidde tot de naam die een verbastering is van tre (drie) en via (weg/wegen). Wie goed naar de fontein kijkt zal een zeegod (Oceanus) zien op een schelpvormige strijdwagen met paarden en jongere zeegoden (tritons). Als je wilt, kun je een offer aan deze goden van de oudheid brengen door een muntje in het water te gooien. Doe dit door met de rug naar de fontein te staan, je ogen te sluiten en met je linkerhand over de rechterschouder het muntje naar achteren te werpen.
– 1 muntje betekent dat je ooit zult terugkeren naar Rome
– 2 muntjes betekent dat je de liefde ontmoet in de “eeuwige stad”
– en bij 3 muntjes zul je gaan trouwen of scheiden (ik hoop natuurlijk op dat eerste).
Spaanse trappen
Als je naar Rome gaat, wil je natuurlijk een bezoekje brengen aan de beroemde Spaanse trappen. In meerdere films zie je ze voorbij komen en elke keer weer geeft het een fantastisch romantisch plaatje. Cascades van kleurrijke bloemen op de trappen en/of leuningen. Nu de ongezouten waarheid. Ze zijn mooi, die trappen, dat is een feit, maar door de hordes mensen zie je er amper iets van. Wil je even met je kinderen rustig op een trede zitten en een broodje nuttigen staan er gelijk twee agenten naast je op een fluitje te blazen en je weg te commanderen. Alleen water mag er genuttigd worden, vernemen we later. Tot zover de Spaanse trappen…
De fontein die voor de Spaanse trappen staat is echter wel erg mooi en, als je in de rij gaat staan mag je zelfs je handen in het water steken of uit de fontein drinken. Dus hij staat zeker bij de bezienswaardigheden om langs af te lopen onder het motto: “been there done that”.
Mocht je toch die bloemenzee op de trappen graag willen zien kunt je het beste in de lente gaan, dan schijnen er wel bloemen te staan. Sterker nog de paus brengt tijdens het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen traditioneel een bloemenhulde aan het Mariabeeld aan de voet van de Spaanse Trappen.
Engelenbrug
De Ponte Sant’Angelo, oftewel Engelenbrug, staat bekend om zijn prachtige beelden. Deze brug is in 134 gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus om Castel Sant’ Angelo te verbinden met de andere kant van de Tiber. Op 19 september 1450 liepen grote groepen pelgrims over de brug naar de Sint-Pieter. Helaas hield de brug het gewicht niet en stortte in. 178 mensen kwamen hierbij om het leven door verdrinking. Pas in 1527 werden er standbeelden op de brug geplaatst. Deze beelden zijn gemaakt door leerlingen van Bernini. Hijzelf maakte ook 2 beelden, echter vond de paus deze zo mooi dat hij ze voor zichzelf bewaarde. De beelden staan tegenwoordig in kerk Sant’Andrea delle Fratte.
Castel Sant’ Angelo
Deze burcht, voorheen het mausoleum van Hadrianus, heeft ons echt verrast. Vanaf de Engelenbrug lijkt het niet zo heel groot maar eenmaal binnen zie je pas de imposante bouw en de grootheid ervan. Deze burcht bezoek je dan ook niet even snel binnen een uur. Eenmaal binnen koop je aan de linkerkant een kaartje, hier zijn ook toiletten aanwezig. In Castel Sant’ Angelo is een looproute uitgezet dat je naar alle plekken van de burcht loodst. De burcht, die ooit heeft gefunctioneerd als schuilplaats voor de paus, heeft vele mooie oudheden tentoongesteld. Eenmaal boven kun je, onder het genot van een drankje, genieten van een prachtig uitzicht richting het Vaticaan. Aan de andere kant van de burcht heb je uitzicht over de Engelenbrug en een deel van Rome.
Pantheon
Het oorspronkelijke gebouw, een tempel gebouwd in opdracht van consulaat Marcus Agrippa, is gebouwd in 27 voor Christus. In het jaar 80 na Christis is het gebouw verwoest door een grote brand die heel Rome teisterde. In 125 liet keizer Hadrianus het Pantheon bouwen. Tegenwoordig is het Pantheon in gebruik als een rooms-katholieke basiliek. Deze is gewijd aan de Heilig Maria en de martelaren. Pantheon betekent: “gewijd aan alle goden” of “geheel goddelijk”.
Echter staat deze kerk vooral bekend om zijn imposante bouwwerk. De ronde koepel, geheel bestaande uit onbewapend beton, heeft helemaal aan de bovenzijde een opening van maar liefst 8,7 diameter. Deze opening, ook wel oculus genoemd, is ook echt open en bij regenachtig weer, wat wij hebben meegemaakt, wordt het midden van de basiliek dan ook afgezet i.v.m. gladheid op de vloer. Het Pantheon is daarom ook echt een bezoekje waardig net als het plein dat voor het Pantheon ligt.
Piazza Navona
In een van de oudste buurten van Rome vind je Piazza Navona. Als je goed kijkt kun je nog de oude vorm van de atletiekbaan terug zien. Gedeeltelijk onder de Piazza Navona vind je een museum waarin de oude restanten te bewonderen zijn. Ook kun je hier meer lezen en zien over de spelen die op de atletiekbaan plaats vonden. De Piazza Novano zoals we het nu kennen is een groot plein met daarop 3 fonteinen:
– La Faontana dei Quattro Fiumi, deze werd gebouwd door Bernini. De vier beelden verwijzen naar de vier grote rivieren: de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata.
– Fontana del Moro (de Moor), deze werd gebouwd door Giacomo della Porta
– Fontana del Nettuno, ook bekend als de Neptunusfontein. Ook deze is ontworpen door Giacomo della Porta. Het Neptunusfiguur werd later toegevoegd omdat het plein niet symmetrisch was.
Piazza Navona is een fantastisch plein, met mooie fonteinen en zo nu en dan vind je er straatverkopers die hun schilderijen of dergelijke proberen te verkopen. Het is daarom uiterst geschikt om een plekje te zoeken op een van de bankjes, of op de rand van een stoep en daar een pauze te nemen. Om de kosten laag te houden (zo houd je meer geld over voor iets anders) kun je een uitgebreide lunch bij de lokale supermarkt kopen die een straat verderop ligt.
Piazza Venezia en Monument van Victor Emanuel II
Het Piazza Venezia is een grote trekpleister. Mede omdat het gelegen is aan de bekende bezienswaardigheden. Het plein trekt veel verkeer aan en is dan ook een uitdaging om over te steken als je dit nog nooit gedaan hebt. Ben je al vaker in Rome geweest, of verblijf je er langer dan weet je dat je in Rome op de oversteekplaatsen rustig over moet steken zodat het verkeer om je heen kan rijden of even stopt. Eng voor een eerste keer maar het went snel.
Aan het venetiëplein ligt het Monument van Victor Emanuel II, beter bekend als Altare della Patria (Altaar van het Vaderland). Als je kijkt naar het gebouw zul je al snel zien dat deze geheel anders is dan de meeste bezienswaardigheden in Rome. En dat klopt ook geheel, het monument is namelijk heel wat jaren later gebouwd. Om preciezer te zijn tussen 1895 en 1911 ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van een verenigd Italië.
Via de witte marmeren tredes kun je tot de helft van het gebouw komen. Hier kun je, gratis, naar binnen en weer verder omhoog. Voor het hoogste gedeelte moet je een ticket kopen, net als het museum die je binnen kunt vinden. Echter mag je gratis naar buiten en genieten van het uitzicht (doen want het is de moeite waard). Aan de linker zijkant van het monument hebben wij, kosteloos, een bezoekje gebracht aan het botenmuseum. Hier konden we kijken naar kisten van boten, vlaggen, en zelfs een boot bewonderen. Rennen en gek doen werd niet op prijs gesteld.
Kijk om je heen
Als je naar Rome gaat, of een andere prachtige stad, moet je in het leven van daar duiken. Rome leeft s’ avonds zoals op dit filmpje hieronder laat zien. Geniet ervan!
Handig om te weten:
- Na veel wandelen en drinken moet je wel eens naar het toilet. Onze ervaring, loop gewoon ergens binnen en maak (gratis) gebruik van de sanitaire voorzieningen. Kun je de spoelknop van het toilet of de kraan niet vinden, kijk dan even op de grond voor een pedaal waar je op kunt trappen. Voor de vrouwen: een toiletbril zoals wij hem kennen in Nederland, vind je in Italië haast niet.
- In Rome lopen veel militairen, zwaar bewapend, over straat of staan voor speciale gebouwen om deze te beschermen tegen aanslagen door terroristen. Zelf vind ik het een heel veilig gevoel. Deze mannen en/of vrouwen kun je gerust aanspreken, want ze zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Houdt er echter wel rekening mee dat als er een in gesprek is de ander extra alert is.
Lees ook:
Meer over Rome lees je hier.
ik ben er nog nooit geweest dus ik wil daar nog zoveel zien om eerlijk te zijn 😀