Voedselverspilling is wereldwijd een groot probleem. Hier in Nederland verdwijnt er zo’n 9% van ons eten jaarlijks in de afvalbak. Omgerekend is dat ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar! Als we dat omrekenen naar heel Nederland dan komen we uit op 590 miljoen kilo goed voedsel, dat zijn duizenden vuilniswagens vol. Om voedselverspilling tegen te gaan zijn er verschillende initiatieven en kun jij er ook zelf iets aan doen.
Verspilling vanaf het begin
Voedselverspilling begint al op het moment zodra het geproduceerd is. Zo willen supermarkten alleen maar mooi uitziend groente en fruit en halen de paprika’s met een beurse plek veelal de supermarkt niet eens. Gelukkig wordt een groot deel van die verliezen gebruikt voor bijvoorbeeld veevoer. Dan is er nog een grote voedselverspilling in horeca. Denk bijvoorbeeld aan de chips die je bij de bioscoop krijgt. Alle kleine stukjes worden eruit gehaald en alleen de hele, goed uitziende chips worden in een bakje geserveerd. Het overige is afval en wordt gewoon weggegooid!
Voedselverspilling thuis
Dan is er ook nog veel voedselverspilling thuis. Denk maar eens al die keren dat je het laatste beetje yoghurt, drinken of restjes koffie door de gootsteen of toilet hebt laten verdwijnen. Ook restjes eten na een maaltijd verdwijnen met grote regelmaat in de afvalbak. Eeuwig zonde!
Tips tegen voedselverspilling
Als we met zijn allen veel harder ons best gaan doen om voedselverspilling tegen te gaan dan is er genoeg eten op aarde voor iedereen. Ook als er nog meer mensen bij komen!
Maar wat kunnen we tegen voedselverspilling doen?De grootste stap begint natuurlijk bij jezelf. Hieronder een aantal tips:
- Gooi geen eten en drinken meer weg.
- Koop de juiste hoeveelheden.
- Eet de restjes van de dag eerder als lunch in plaats van een boterham.
- Zet niet meer koffie of thee dan je drinkt.
- Als je boodschappen gaat doen, kijk dan eerst wat je al in huis hebt.
- Maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan.
- Meten is weten. Gebruik bij het koken een kookmaatje om de juiste hoeveelheden te koken, dat voorkomt restjes.
- Iets over de datum? Kijk, ruik en proef, een datum zegt niet alles.
- Bewaar voedsel op de juiste temperatuur, maak gebruik van de koelkast en diepvries.
- FIFO ook thuis. FIFO staat voor Firts In Firts Out, kortom nuttig eerst de producten die het snelt over datum gaan.
- Door te fermenteren, inmaken en pekelen gaat er een geheel nieuwe wereld voor je open. Kijk eens op internet voor lekkere recepten of koop/vraag een boek rondom dit onderwerp. Grote kans dat je er heel veel plezier uit gaat halen. P.s. bewaar vanaf nu af aan ook een deel potjes met deksel, je zou ze zowaar nog eens nodig kunnen hebben…
- Investeer in goede bakjes. Wij hebben zelfs glazen bakjes met een plastic deksel. We hebben namelijk gemerkt dat heel veel plastic bakjes de geur en soms zelfs de smaak overnemen van een bepaald gerecht. Niet altijd even fijn. Glas is daar een stuk milder in. Daarnaast laat glas zich ook, zonder enige problemen, opwarmen in de oven of magnetron (wel even de deksel eraf halen van te voren). Ideaal om zo eens een ovenschotel op voorraad te maken en in de diepvries te zetten.
- Heb je toch iets in huis wat je niet eet, gooi het in de buurtapp. Wellicht dat de buurvrouw van 3 huizen verder het wel graag eet. Zo hoeft zij het niet te kopen en jij het niet weg te gooien.
- Geef het aan de dieren. Veel etensresten van groente en fruit kunnen zonder problemen gegeven worden aan verschillende dieren. Ga eens op zoek naar de dichtstbijzijnde (kinder)boerderij, vraag in de buurt eens welke huisdieren er zijn of investeer in een Wormenhotel.
Voedselverspilling op grotere schaal
Heb je eenmaal de voedselverspilling in je eigen huis op controle, kijk dan eens wat je buitenshuis eraan kunt doen. Maak bijvoorbeeld gebruik van Too Good To Go, ga naar de supermarkt om daar de “dagresten” goedkoop in te slaan of vraag bij de bioscoop juist om de afdankertjes chips.
Lees ook:
Wat doen jullie thuis tegen voedselverspilling
Foto: Pexels.
Invriezen en later opeten.