Bij elke stap die we zetten gebruiken we onze voeten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mens de voeten is gaan beschermen. Aangenomen wordt dat in de periode 15.000 – 12.000 voor Christus schoeisel voor het eerst in gebruik genomen werd. Deze bescherming was gemaakt van dierenhuiden en voornamelijk bedoeld als bescherming tegen de kou. Met een soort riempje werd het leer om de voeten gebonden. Tegenwoordig gaan we voor luxe en kwaliteit van bijvoorbeeld philippe model schoenen en als het aankomt op sport zit je goed met dl sport schoenen. Tussen die eerste schoenen en de schoenen van tegenwoordig zit veel verschil. Daarom even in een sneltreinvaart de ontwikkeling van schoenen op een rij.

Schoenen door de eeuwen heen

In het oude Egypte waren schoenen een statussymbool voor de hogere klassen. Rijkere mannen droegen schoeisel van zacht leer, vaak versierd met goud en juwelen. Vrouwen gebruikten gevlochten riet om de voeten te bekleden. Farao’s moesten in de Egyptische samenleving laten zien dat zij boven de rest stonden. Dit deden zij onder andere door middel van sandalen van papyrus of zacht leer met een opgekrulde pun. De lagere klassen (slaven en de armen) liepen voornamelijk op blote voeten, pas na ca. 1500 voor Christus kwam hier langzaam aan een verandering in.

In de Klassieke Oudheid waren sandalen gemeengoed. De Griekse sandalen waren vaak erg eenvoudig en bestonden uit riempjes die over de voet vastgemaakt werden. Wellicht heb je al eens een afbeeldingen van een Griekse god gezien met deze sandalen. Net als in de oude Egyptische samenleving droegen slaven geen schoenen. Ook kinderen droegen vaak geen schoeisel. Opvallend was wel dat vrouwen die sandalen droegen hierbij soms gebruikt maakten van hoge kurkzolen om langer en slanker te lijken. De Romeinen namen deze sandalenmode over. Vooral rijke Romeinen hechtten veel belang aan schoenen en vaak was dit dan ook het duurste onderdeel van hun kledij.

Houten / bronzen sandalen

Houten / bronzen sandalen van 550 / 600 voor Christus. Deze foto hebben wij zelf gemaakt in Rome.

In de middeleeuwen zien we voornamelijk dat spitse neuzen het statussymbool was. Hoe langer de punt, hoe belangrijker iemand was. Ofschoon er niet zo heel veel bekend was over schoeisel in deze tijd weten we wel dat er in deze periode veel verschillende sluitingen waren: riemen, knoopveters, rijgveters, leren knoppen en gespen.

In de zestiende eeuw werden de koemuil, hoornschoen en bereklauw populair. Opmerkelijke keuzes, niet alleen kwa uiterlijk maar ook om te dragen. De schoenen werden gespleten voor bewegingsvrijheid en (nog belangrijker) om de gekleurde kousen van rijke mensen te showen.

Lodewijk XIV was de modekoning

Het was koning Hendrik III van Frankrijk die in 1580 de hoge hak heeft geïntroduceerd. Frankrijk was in deze eeuwen de voorloper op het gebied van schoenen en Lodewijk XIV mag niet ontbreken als het gaat om mode. Lodewijk XIV zijn hof Versailles was namelijk toonaangevend en de hakken werden steeds hoger. Uiteraard draaide dat allemaal om status, want daaraan kon je zien of iemand van adel was of niet. Toen ‘gewone stervelingen’ dit hof na gingen doen, was de hak overal op straat te vinden. Om zich te onderscheiden ging de adel daarom overschoenen dragen, die ook weer hakken hadden.

Dat de mode lange tijd in Frankrijk bleef hangen werd duidelijk in de achttiende en negentiende eeuw. Echter na de Franse revolutie werd eenvoud en vaderlandsliefde belangrijker. Omdat de adel is diskrediet raakte, verdween ook de hoge hak van het toneel. Vanuit Engeland waaide de zwarte, sportieve schoen over naar andere Europese landen. Dit beeld zette zich door in de 19e eeuw. Bottines waren populair en ook de hak deed opnieuw zijn intrede en voor het eerst werden sportschoenen gemaakt voor verschillende soorten sporten.

Rond 1850 werd de naaimachine in gebruik genomen en gingen de prijzen van laarzen omlaag. Hierdoor kon ook de arbeidersklasse zich de laars veroorloven. Tevens werd de veter steeds populairder.

Het tegenwoordige schoenbeeld

Tegenwoordig zien we dat haast alles mogelijk is. We zien natuurlijk nog hier en daar trekken van de vorige modetrends terug, denk hierbij aan de hoge hak en de gespen. Wat vooral veranderd is, is het ruime aanbod in schoenen. Of je nu gaat voor pumps, gympen, sneakers, een laarsje of een mannenschoen. Zodra je een zaak binnen loopt duizelen de schoenen je om de oren. Natuurlijk zien we ook trend voorbij komen. Maar wie met de mode mee wilt gaan moet snel zijn. Modetrends duren namelijk veel korter dan voorgaande eeuwen. Daarom kies ik meestal gewoon uit wat mooi is en bij mij past en jij?

Wat denk jij dat de nieuwste grote verandering zal zijn als het aankomt op schoenen?