Er waait een warm lentebriesje door de vallei terwijl de vogels hun zang inzetten en de sneeuw langzaam wegsmelt. Jouw dierbare dorp begint te verschijnen en ook de stenen die jouw land aanduiden worden langzaamaan zichtbaar. Het zou niemand opvallen als die stenen een klein stukje richting de buurman rollen om jou extra ruimte te geven, toch?

Dan schiet er plotseling een pijl langs je hoofd! Het lijkt erop dat je buurman hetzelfde idee had…
Gebruik je kaarten om de beste gevechtsopstelling te creëren en je dorp te verdedigen. Bemachtig genoeg stenen om het spel te winnen! Je moet vaardig en doortrapt spelen en vooral veel geluk hebben om je tegenstander te verslaan in deze hernieuwde versie van het klassieke spel van spelontwerper Reiner Knizie: Schotten Totten

Schotten Totten

Schotten Totten

In het midden de grensstenen. Aan weerszijden van de grensstenen de gespeelde kaarten van de “buren”. Aan de bovenkant de clankaarten en aan de onderkant de tactiekkaarten.

Basisvariant: Om het spel te beginnen dienen de 54 Clankaarten (kaarten met nummers 1 tot en met 9 in 6 verschillende kleuren) geschud te worden. De 9 Steentegels (ook wel grenssteen genoemd) mogen in een lijn tussen de spelers ingelegd worden, zie foto hiernaast. Deze lijn van tegels markeert de grens die je wilt veroveren. Tevens krijgt elke speler een Spelershulpkaart zodat de puntentelling helder is.

Elke speler begint met 6 Clankaarten. De speler die het meest recent naar Schotland is geweest mag beginnen.

De speler die begint kiest een kaart uit zijn hand en plaatst deze aan zijn zijde van de grens. Daarna trekt de speler een nieuwe kaart van de stapel en gaat de beurt naar de volgende speler. Er kunnen maximaal 3 Clankaarten aan één kant van de grens liggen, liggen er aan weerszijden 3 kaarten langs de Steentegels dan kan worden bepaald wie de grenssteen heeft verovert. Je kunt ook eerder de grenssteen veroveren, maar dan moet je aan kunnen tonen dat de tegenpartij jouw kaarten niet kan overtreffen.

Grensstenen kun je veroveren door de combinatie van kaarten. De combinaties van sterk naar zwak:

  • Gekleurde rij
    Drie kaarten van dezelfde kleur met drie opeenvolgende sterktes
  • Drie gelijke
    Drie kaarten van dezelfde sterkte
  • Kleur
    Drie kaarten van dezelfde kleur
  • Drie op een rij
    Drie kaarten met opeenvolgende sterktes in een willekeurige kleur
  • Som
    Drie willekeurige kaarten

Als de combinaties gelijk zijn dan mag je de kaarten optellen en krijgt de speler met het hoogste aantal punten de grenssteen. Is de waarde dan nog gelijk, mag de speler die als eerste de kaart speelde, de grenssteen veroveren.

Als je een grenssteen hebt veroverd, dan plaats je deze onder jouw winnende combinatie.

Het spel is ten einde zodra één van de spelers drie aangrenzende grensstenen heeft of één van de spelers vijf verdeeld over de grens heeft.

Tactische Variant

Schotten Totten

Hier zie je duidelijk dat de partij aan deze kant van het spel (IK dus. whoop whoop) gewonnen heeft (3 grensstenen aan elkaar).

Bij het basisspel is het een kwestie van kleur en kaarten bekijken en dan spelen op inzicht. Wil je wat meer power in het spel dan is de tactische variant iets meer jouw ding. Met de tactische variant krijgt elke speler geen 6 maar 7 Clankaarten en wordt de stapel met Tactiekkaarten geschud en op een stapel naar de pakstapel Clankaarten gelegd.

Elke speler begint het spel zoals bij het basisspel echter kunnen de spelers er nu ook voor kiezen om in plaats van een Clankaart een Tactiekkaart te nemen. Er zijn maar liefst 10 verschillende Tactiekkaarten:

  • Joker (2x):
    Deze kun je inzetten en vertegenwoordigd elke kleur of sterkte die jij wilt. Maar… er mag maar één joker per speler worden gespeeld. Trek je een tweede joker moet je deze dus tot het einde van het spel in hand houden.
  • Spion:
    Clankaart met sterkte 7 waarvan je de kleur kiest wanneer je de grenssteen verovert waar deze kaart bij gespeeld is.
  • Schilddrager:
    Clankaart met sterkte 1, 2 of 3 waarvan je de kleur zelf kiest.
  • Blinde Bluf:
    Om een grenssteen te veroveren waarop “Blinde bluf” gespeeld is, moet je alleen de sterktes van je kaarten optellen zonder rekening te houden met mogelijke combinaties.
  • Moddergevecht:
    Zodra deze kaart gespeeld wordt moeten er 4 kaarten aan beide zijden van de grenssteen komen te liggen, alvorens wordt beslist wie de grenssteen veroverd.
  • Recruiter:
    Trek 3 kaarten van één of beide stapels. Kies twee kaarten uit je volledige hand en plaats deze onder de overeenkomstige stapel.
  • Strateeg:
    Kies aan jouw kant van de grens een Clankaart of Tactiekkaart bij een grenssteen die nog niet veroverd is. Plaats deze open bij een andere, nog niet veroverde steen of leg deze – open – af op de aflegstepel.
  • Geest & Verrader (zijn twee verschillende kaarten):
    Kies aan de kant van je tegenstander een Clankaart of Tactiekkaart van een grenssteen die nog niet veroverd is.

Deze tactiekkaarten kunnen in de beurt gespeeld worden.

Conclusie

Omdat wij graag spellen spelen met het hele gezin hebben we voor dit spel, dat geschikt is voor 2 spelers, teams gemaakt: de jongens tegen de meiden. Geen aanrader aangezien je tijdens het spelen toch een bepaalde tactiek moet uitwerken die je dus niet hardop kunt zeggen.

Zodra iedereen de spelregels kent spelen we Schotten Totten dan ook zoals het bedoeld is: met 2 personen en plakken we er de tactische variant aan vast. Ineens is het spel velen malen grappiger en vliegen de kaarten over tafel.
Waar we in het basisspel al snel wisten wie de grenssteen zou bemachtigen, wordt het bij de tactische variant een stuk spannender en gevarieerder. Bij de Expert variant mag je al helemaal zorgen voor stalen zenuwen. Want zodra je denkt dat je de grenssteen juist hebt veroverd, moet je nog een beurt wachten en mag je de grenssteen pas nemen aan het begin van je beurt. In die tijd kan er nog van alles gebeuren…

Informatie

Zin in een spelletje met zijn tweeën? Dan is Schotten Totten iets voor jouw! Het spel duurt zo’n 20 minuten en is geschikt voor de leeftijd vanaf 8 jaar. In het doosje neemt het spel niet veel plek in beslag, maar eenmaal op tafel heb je wel een beetje ruimte nodig.