Persoonlijk vind ik het zeer belangrijk dat kinderen leren omgaan met dieren en ook met de dood. Omdat wij vaak hele dagen weg zijn en ik een bloedhekel heb aan honden is het vanzelfsprekend dat wij dus geen hond als huisdier hebben. Een kat hebben wij gehad maar aangezien we te vaak weg zijn hebben we sinds het overlijden van onze Ninja de keuze gemaakt om een dwerghamster als huisdier te adopteren. Intussen is ons hamstertje Pixy alweer zo’n 6 maanden oud en wordt ze goed verzorgd door iedereen binnen het gezin.

Waarom Hamsteren?

Zoals we allemaal wel weten hamsters een hamster zijn voedsel. Dit doet hij door het voedsel op te pakken en in zijn wangzakken te stoppen. Er kan best veel in zo’n wangzakje en daardoor kan hij in een keer ook een grote maaltijd meenemen. Dit scheelt hem of haar in tijd naar het zoeken van voedsel. Bovendien zijn hamsters prooidieren. Uitgebreid eten in het open veld gaat dus niet, ze zullen het eten moeten meenemen om de kans van overleven te vergroten. In hun holletje kunnen ze dan rustig gaan ontbijten, lunchen of dineren.

Hoe gaat hamsteren in zijn werk?

Zodra de hamster eten ziet pakt hij dit op en stopt het in zijn mond. Vervolgens maakt hij kauwbewegingen en gebruikt zijn voorpootjes om het eten goed in de wangzakken te krijgen. Afhankelijk van de grootte van het voer verschillen de kauwbewegingen. In een onderzoek van Carolyn Buckley zijn bij een Syrische Hamster 3 tot 25 kauwbewegingen geregistreerd (grote stukken) en 2 tot 12 kauwbewegingen voor kleinere stukken voer. De kauwbeweging bij het positioneren van het voer is korter dan een kauwbeweging tijdens het eten zelf.
Onderzoekers denken dat de rechter voorpoot gebruikt wordt om de linker wangzak te vullen en visa versa. Bij nog kleinere stukjes voedsel gebruikt de hamster zijn voorpoten niet meer, maar helpt het voedsel op de goede plek te komen door zijn tong te gebruiken.
Je kunt dit zelf ook bekijken door het diertje wat voer te geven door de tralies heen. zeker geliefd eten zoals zonnebloempitten neemt het beestje maar al te graag aan. Misschien peuzelt hij de eerste voor je neus op maar daarna zal het beestje al snel over gaan tot hamsteren. Het blijft een prachtig gezicht.

Hamstervoer testen

Goed hamstervoer is essentieel voor een hamster. Het moet rijkelijk gevuld zijn met o.a. vetten, koolhydraten, eiwitten etc. Ook vezels zijn belangrijk voor de darmen.
Maar wellicht nog belangrijker is dat de hamster alles op eet. Ik heb intussen al heel wat hamstervoer geprobeerd maar vaak bleef er een heel deel achter in het bakje en dat is zonde. Het voer heb ik altijd in de tuin gegooid voor de vogels of andere dieren. Een paar weken geleden kreeg ik de vraag van Pets Place of ik het nieuwe hamstervoer wilde testen.  De omschrijving belooft veel goeds dus daar ging ik graag op in.

Onze mening:

Zodra je de zak opent komt er al een lekkere geur uit de zak. Iets wat lekker ruikt geef je toch een stuk makkelijk dan iets wat stinkt. De grootte van de zak valt met niet tegen. Het is een hanteerbare zak en groot genoeg om een tijdje mee door te gaan maar niet te groot om er ongedierte op af te laten komen. Zoals de omschrijving al beloofde eet ook ons hamstertje alles op, nadat hij de voerbak op de kop heeft gezet. Kortom wij zijn tevreden en onze Pixy ook.

Lees ook:

Heb jij een hamster in huis? En hoe heten ze?