Op Thuisleven staat het leven in-en-om ons huis centraal. Het scheiden van afval maakt een onderdeel uit van het moderne leven. Helemaal als je het goed wilt doen. Toch merk ik met enige regelmaat dat ik het afval helemaal verkeerd scheidt. Dit ondanks al mijn goede bedoelingen. Het ultieme voorbeeld vind ik wel de kartonnen pizzadozen, die behoren door de vettigheid juist bij het restafval. En als ik mij er dan toch in ga verdiepen dan publiceren we maar gelijk een hele afvalscheidingsreeks gesorteerd per kliko of glasbak. We vangen aan met het beste van de rest: het restafval.
Wat gebeurt er eigenlijk met het ingezamelde restafval?
Het restafval wordt ingezameld in een vuilniszak, de grijze kliko of in (ondergrondse) verzamelcontainers bij grotere gebouwen met meerdere woningen. Dit verschilt per gemeente of regio met daarbij behorende kosten, de afvalstoffenheffing. In een ideale wereld zou er na deze scheiding van afvalstromen nog maar een klein beetje restafval overblijven. Het restafval wordt verbrand in één van de verbrandingsovens in Nederland. Door de hitte die ontstaat, wordt water in de ketelwanden omgezet in stoom. Dit wordt door een turbine omgezet in elektriciteit. Na de verbranding wordt het (gesmolten) metaal nog onttrokken aan de asresten. En van wat dan nog overblijft, wordt door Rijkswaterstaat gebruikt om ophoging en fundering van wegen en geluidswallen van aan te leggen. Dan is de cirkel wel weer rond en dit geeft het belang van het scheiden van afval goed weer.
Wat mag er allemaal níet in de grijze bak?
Al het afval dat je in een andere kliko of inzamelpunt kunt uit sorteren, hoort dus NIET bij het restafval. Vergeet hierbij de inzameling van batterijen, frituurvet, kleine huishoudelijke apparaten, witgoed, klein chemisch afval, plastic verpakkingen, textiel, grof vuil, bouwafval, hout en glaswerk niet uit het oog. Kassabonnen (van de Geld Terug Acties) mogen vanaf juni 2020 bij het oudpapier, omdat er geen BPA meer in zit. Dankzij nieuwe technische ontwikkelingen mag een lege verpakking bestaande uit folie en plastic, de “chipszak”, nu ook bij het pmd.
Toch blijkt uit nader onderzoek dat er nog veel meer niet bij het restafval hoort. Vloerbedekking en harde kunststoffen (speelgoed, tuinmeubilair) wordt apart ingezameld, wellicht in de milieustraat van je gemeente. Voor dakbedekking en asbest wordt de inzameling in onze gemeente door een gespecialiseerd bedrijf verzorgd. Dit gaat op gewicht en aan deze inzameling zijn ook aparte voorwaarden en kosten verbonden. Maar laat ik mijn tot het huishoudelijk afval beperken.
Weetje: Uit metingen (2017) blijkt dat we per persoon jaarlijks 180 kilo afval in de grijze bak bij het restafval weggooien. Van die 180 kilo is 42 kilo echt restafval. (Milieu Centraal)
Wat is dan wél restafval?
Alles wat je niet verder uit kunt sorteren mag bij het restafval gedeponeerd worden. Enkele voorbeelden:
- Administratief restafval
– Enveloppen met plastic bubbeltjes
– Ordners, opbergmappen en ringbanden
– Geplastificeerd papier en karton - Voedingswaren en – verpakkingen
– Pakken van babyvoeding
– Kauwgom
– Bakpapier en pizzadozen (vuil)
– Aluminiumfolie (niet als verpakking)
– Piepschuimbakjes
– Koffiecupjes, koffiepads en theezakjes- Verpakkingen van chemische middelen (lege verfemmers, lege flessen van terpentine of gootsteenontstopper)
– Verpakkingen van bioplastic met kiemplantlogo - Verzorgingsproducten
– mondkapjes, zelfs als ze geheel van papier zijn - -plastic handschoenen kunnen niet gerecycled worden
- Luiers, maandverband, tampons, incontinentiemateriaal
– Doordrukstrips of blisters (pillen en kauwgom)
– Keukenpapier, tissues en zakdoekjes (vuil)
– Watten (staafjes)
– Scheermesjes
– Spuitbussen (haarlak, deodorant) - Huishoudelijk restafval
– Houtskool, lucifer, as uit asbak, haard en barbecue
– Vervuilde kattenbakkorrels en vogelzand
– Hydrokorrels
– Volle stofzuigerzakken
– Panty’s en nylonkousen
– Kapot servies (porselein) en drinkglazen
– Kurken
– Cd’s, dvd’s, videobanden
– Vulmateriaal van kussen en knuffels
– Elektrische bedrading
Uitzonderingen en afvalscheidingswijzer
Zoveel regels, evenzoveel of zelfs nog meer uitzonderingen. In de gemeente Lelystad en Noordoostpolder mogen luiers bij het gft i.p.v. het restafval.
Bij twijfel kies je altijd voor restafval of ga je verder op onderzoek uit. Aangezien afval een zeer breed begrip is hebben we een gratis download voor je. Hierin kun je lezen waar welk afval hoort in een handig overzicht. Want om maar één voorbeeld te noemen de eerder genoemde pakken babyvoeding kunnen van karton, plastic of zelfs demontabel zijn.
Kun je in de pdf niet vinden wat je zoekt typ het trefwoord dan eens in op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
Lees ook:
- Afbraaktijden van zwerfafval,
- Thuisleven afvalscheiding- Groente-, fruit- en tuinafval (gft)
- Textiel, kleding en schoenen
Ik moet eerlijk bekennen dat doordruk strips en chipszakken bij mij altijd in plastic verdwijnen… Ik ga opletten!!
Wij scheiden ons afval aardig goed!
Volgens mij weinig in de in de verkeerde zak/bak.
Gelukkig komen ze iedere week het plastic-afval ophalen.