Vanaf januari breekt tulpentijd weer aan en is deze vrolijke voorjaarsbloem ruim 100 dagen volop verkrijgbaar. Traditiegetrouw wordt de start van het nieuwe seizoen gevierd met een reusachtige pluktuin op Nationale Tulpendag (de derde zaterdag van januari). Zo’n 20.000 bezoekers met ruim 100 nationaliteiten komen naar de Dam in Amsterdam om een bos vrolijkheid en verbroedering te plukken. Vanwege COVID19 vindt het evenement in 2021 niet plaats. Daarom bij deze 10 tulpen tips, weetjes en ideetjes…
Nationale Tulpendag
Met Nationale Tulpendag wordt sinds 2012 de officiële start van een nieuw tulpenseizoen gevierd. Dat is altijd op de derde zaterdag van januari. In 2023 valt Nationale Tulpendag op 21 januari. Dit jaar is het extra feest. Ze leggen de 10e pluktuin aan en dat vieren ze op een nieuwe locatie: het Museumplein. Het thema is ‘Typical Dutch’.
Eigenwijze tulpen
Een vaas vol tulpen zorgt voor een beetje leven in de brouwerij. Ze groeien nog vaak een klein stukje door en gaan lekker eigenwijs over de rand van de vaas hangen. Wil je ze zo lang mogelijk rechtop hebben staan? Zet ze dan na aanschaf een half uurtje in de vaas met het inpakpapier of -hoes er nog strak omheen. Dan hebben de stelen zich volgezogen met water, zijn ze steviger en kun je het papier verwijderen. Je kunt ook kiezen voor een hoge (glazen) vaas, die steun biedt aan de stelen.
Eerbetoon
“Duizend gele, duizend rode, wensen jou het allermooiste. Wat mijn mond niet zeggen kan, zeggen tulpen uit Amsterdam”. De bekendste regels uit het lied van Herman Emmink kregen afgelopen voorjaar een extra betekenis. Tulpenkwekers brachten een hommage aan de zorgsector met een reusachtig tulpenmozaïek en de doop van een speciale, roodgele tulp: “Stay Strong”.
Tulp met bol
Tulpen voor op de vaas zijn meestal ontdaan van de bloembol. Bij sommige bloemenwinkels vind je echter ook tulpen met de bol er nog aan. Dat benadrukt de oorsprong van de bloem en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Uiteraard wel in een glazen vaas zodat je de bollen met wortels ziet. Als je ze als een korenschoof bindt (of laat binden door bloemist) is het boeket extra stevig en kan je het ook op een platte schaal zetten. Zorg dat de bollen met hun kleine worteltjes net onder water staan.
Vrolijk en blij
Vraag een willekeurig persoon welke emotie de tulp oproept en grote kans dat het antwoord ‘blijdschap’ is. Al jaren geleden is er een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de tulp de ‘vrolijkste bloem van Nederland’ is. Dat maakt de tulp ook ideaal om jezelf maar ook je moeder, zus, buurman, partner of collega blij te maken.
What’s in a name
Er komen regelmatig nieuwe tulpen bij, vaak met een officiële doopceremonie. Over de naam wordt goed nagedacht omdat men bijvoorbeeld een organisatie of mens wil eren voor hun goede of bijzondere bijdrage aan de maatschappij. Zo kregen rondom Nationale Tulpendag onder meer stichting Make-A-Wish (2020), Quinty Trustfull (2019), OG3NE (2017) en het Rode Kruis (2014) een eigen tulp naar zich vernoemd.
Buigzame tulpen
De stelen van tulpen kun je in een speciale vorm buigen zonder dat ze knakken. Leg de tulpen eerst een paar uur droog. Je voelt vanzelf wanneer de stelen slap en buigzaam zijn. Vervolgens breng je de vorm aan die jij wilt (bijvoorbeeld gebogen in een ronde vissenkom). Zorg daarbij wel dat de onderkant van de steel onder zit om het water op te zuigen. Dan wordt de steel vanzelf weer stevig.
Tulpenoogst
Tulpentijd is periode van half januari tot en met mei waarin alle soorten en kleuren verkrijgbaar zijn. Nederlandse kwekers (of eigenlijk: tulpenbroeiers) oogsten de tulpen op het moment dat de bloemkleur net zichtbaar is. Zo worden ze kakelvers naar de bloemenveilingen en bloemisten gebracht. Met gemak staan ze, bij gemiddelde kamertemperatuur, 10 dagen te stralen in de vaas. Hoe koeler in huis, hoe langer je geniet van tulpen.
Hoeveel tulpen?
Nederland is wereldwijd bekend om z’n snijtulpen. Jaarlijks worden er zo’n 2 miljard tulpen geproduceerd. De vrolijke bloemen worden geëxporteerd naar haast elk land in de wereld. Er zijn meer dan 3.000 verschillende soorten in tientallen kleuren en kleurschakeringen.
Voorjaarsmix
Tulpen zijn vriendjes met iedereen, ook met collegabloemen in een vaas. Heel mooi zijn combinaties met bloesemtakken, ranonkels en hyacinten. Zet je tulpen en narcissen bij elkaar? Let dan op: de stelen van de narcis scheiden een soort slijm af, dat andere bloemen sneller laat uitbloeien. Dat kun je tegengaan door de narcissen eerst een dagje in een eigen vaas te zetten. Snijd daarna de stelen opnieuw af (er komt geen nieuw slijm meer) en voeg ze bij de tulpen. Er is ook speciale bloemenvoeding om het slijm van de narcis te neutraliseren.
Bron: Tulpentijd.nl
Bron afbeelding: Eigenwijs – credit iBulb
Lees ook:
- Gevulde tomaten tulpen
- Vrolijk Pasen met: Takken en tulpen
- Budget uitje- De langste Tulpenautoroute in Flevoland
thx voor de zeer nuttige tips! 🙂
Wat leuk om allemaal te weten. Ik heb maar zelden bloemen in huis, dat moet ooit maar eens veranderen. Ik zet zo even de derde zaterdag van januari 2022 in mijn agenda 🙂
Goeie tip van de narcissen
Wat een goede tip over tulpen die niet meer buigen. Dat ga ik van het weekend eens proberen als ik gele tulpen koop voor het weekend
Superleuk zo met de bol er nog aan!
Ben dat nog niet eerder tegengekomen. Maar moet zeggen dat ik ook vrijwel nooit meer in een winkel kom
Wat een goed idee, tulpen met bol. Zo kun je nog lang genieten van mooie bloemen.
Tulpen met bol, wat een goed idee. Zo kun je nog heel lang genieten van mooie bloemen.
Ik word blij van tulpen in huis!!
Prachtige bloemen en wat een leuke weetjes weer wat geleerd
Hier staat ook weer een bosje tulpen op tafel, zo gezellig!
Ja tulpen maken mij blij. Het nieuwe jaar wil ik vrolijk beginnen, met tulpen dus!
Prachtige bloemen, zelfs de lievelings bloem van mijn zus 🙂
Goeie tip mbt de narcis! Ik ga ze van het weekend weer halen, word inderdaad altijd erg blij van tulpen!
Staat altijd zo gezellig op tafel. Hou van tulpen.
Ooit kreeg ik voor mijn verjaardag een prachtige tulpenvaas. Hierin heeft elke tulp zijn eigen kleine vaasje en staan ze mooi ver uit elkaar.
Ik heb wel eens gehoord dat je de tulpen vlak onder de bloem met een speld door de steel moet steken, dit zou ook voorkomen dat ze gaan hangen. Heb het zelf nooit geprobeerd omdat ik eigenlijk nooit bloemen op vaas heb, ik zie ze liever buiten.
Leuke weetjes . Vorige week het eerst bosje gekocht nu ze er weer zijn. Eigenlijk 2. Ook een bosje voor oma ;-).
Mooi he! Ik woon midden in de Bollenstreek en haal ze vaak bij een stalletje langs de weg.
..De foto met de ’tulpen-met-bol’ zijn prachtig !
Maar op water groeien ze, hoe dan ook, te snel.
Mijn moeder ‘haatte ‘ ze om die reden.
Zelf vind ik ze, kortgesneden, net onder de glazen vaasrand, het mooist.
De foto “is” prachtig, dus..