Of je nu met familie en vrienden samenkomt of gewoon een avondje ontspant, kaartspellen zijn altijd een geweldige manier om plezier te hebben en wat tijd door te brengen. Een van die spellen die een perfecte mix van gezelligheid en spanning biedt, is Toepen. Dit populaire kaartspel wordt vaak gespeeld in Nederland en België en staat bekend om zijn eenvoudige regels en opwinding. Laten we eens kijken naar de spelregels en ontdekken waarom Toepen zo’n favoriet is onder kaartliefhebbers.
Het doel van het spel
In Toepen wordt het spel gespeeld met een standaard kaartspel van 52 kaarten, zonder jokers. Het doel van het spel is om zo min mogelijk punten te scoren en de speler met de minste punten aan het einde van het spel wordt als winnaar beschouwd. Elke kaart heeft een bepaalde waarde, waarbij de aas de hoogste waarde heeft, gevolgd door de koning, de vrouw, de boer en de kaarten van 10 tot en met 2 in aflopende volgorde.
Het delen van kaarten en de troefkaart
Het spel begint met het delen van vier kaarten aan elke speler, één kaart tegelijk. Daarna wordt er een ’troefkaart’ omgedraaid uit de resterende kaarten op de stapel. De troefkaart bepaalt de kleur die in het spel het hoogste is. Spelers moeten proberen zoveel mogelijk slagen te winnen door kaarten van dezelfde kleur te spelen, waarbij de hoogste kaart van die kleur de slag wint. Als een speler niet kan volgen, kan hij of zij een troefkaart spelen om de slag te winnen.
Het spelen van het spel
Zodra het bieden voorbij is, begint het spel echt. De speler die het hoogste heeft geboden, speelt de eerste kaart. Daarna spelen de andere spelers in de volgorde met de klok mee. Spelers moeten proberen slagen te winnen door hogere kaarten te spelen dan de kaarten die al op tafel liggen. De troefkleur is altijd hoger dan andere kleuren, wat betekent dat als een troefkaart wordt gespeeld, deze de slag zal winnen, zelfs als er al een hogere kaart van een andere kleur op tafel ligt.
Puntentelling
- In een ronde krijgen de verliezers strafpunten. Wanneer een speler 10 strafpunten heeft, wordt hij uitgeschakeld en mag niet langer deelnemen.
- Standaard ontvangt een speler 1 strafpunt per verloren spel.
- Een speler kan echter op elk moment tijdens het spel ‘kloppen’. De andere deelnemers hebben dan de keuze om mee te gaan of te passen. Spelers die meegaan en verliezen, inclusief de speler die klopte, krijgen dan 2 strafpunten. Spelers die passen ontvangen slechts 1 strafpunt, maar doordat zij de ronde niet voortzetten, kunnen zij ook niet winnen.
- Nadat een speler heeft geklopt, kunnen andere spelers op elk later moment in het spel opnieuw kloppen, oftewel ‘overkloppen’. Spelers die dan meegaan en verliezen, inclusief de overklopper, krijgen 3 strafpunten. Spelers die op dat moment passen, krijgen 2 strafpunten.
- Zelfs daarna kunnen spelers blijven overkloppen totdat een speler die nog in het spel zit bij verlies op 10 strafpunten zou uitkomen. Bijvoorbeeld, als een speler al 4 strafpunten heeft, kunnen er nog maximaal 6 strafpunten worden overgeklopt. Wanneer het maximale aantal overkloppen is bereikt, eindigt het spel.
- Een speler mag tijdens een ronde meerdere keren kloppen, maar nooit twee keer achter elkaar. Een speler kan dus niet zichzelf overkloppen.
- Als na het kloppen alle overige spelers, of de laatst overgebleven speler, passen, eindigt het spel. Bluffen is daarom een strategisch element van Toepen.
- Het spel eindigt wanneer alle spelers behalve één, 10 strafpunten hebben. De overgebleven speler, die dus nog geen 10 strafpunten heeft, wint het spel.
Extra spelregels
Armoede:
Een speler met 9 strafpunten staat op armoede. Als één of meerdere spelers op armoede staan voordat een nieuwe ronde begint, moeten de overige spelers nadat ze hun kaarten hebben ontvangen en gezien, beslissen of ze het spel willen spelen. Als een speler past, ontvangt hij 1 strafpunt. Als een speler speelt en verliest, krijgt hij 2 strafpunten.
Toep:
Een speler met 4 dezelfde kaarten, bijvoorbeeld 4 vrouwen, heeft toep. In dat geval roept de speler onmiddellijk “toep”. De speler die toep heeft, wint direct de ronde. De overige spelers ontvangen 3 strafpunten.
Kans op toep:
Als een speler 3 dezelfde kaarten heeft, bijvoorbeeld 3 vrouwen, heeft de speler kans op toep. Hij kan dan de vierde kaart blind wegleggen en een nieuwe kaart pakken. Als deze kaart dezelfde is als de 3 kaarten op hand en de speler dus 4 dezelfde kaarten heeft, heeft de speler toep. Een speler die toep heeft, wint direct de ronde. De overige spelers ontvangen 3 strafpunten. Kans op toep mag maar 1 keer per ronde door een speler gespeeld worden. Bij kans op toep mag niet gebluft worden.
Vuile was:
Wanneer een speler 4 plaatjes (boer, vrouw, heer of aas) of 3 plaatjes en een 7 heeft, heeft hij vuile was. In dat geval mag de speler aangeven dat hij vuile was heeft, de kaarten blind wegleggen en 4 nieuwe kaarten pakken. Een speler kan ook bluffen dat hij vuile was heeft. Iedere andere speler mag daarom de ‘vuile was’ kaarten omdraaien om te checken of het daadwerkelijk ‘vuile was’ kaarten zijn. Als de kaarten echt ‘vuile was’ kaarten blijken te zijn, krijgt de speler die de kaarten omdraaide 1 strafpunt, waarna het spel wordt voortgezet. Als de kaarten geen ‘vuile was’ kaarten zijn en heeft de speler dus gebluft, krijgt de bluffende speler 1 strafpunt en moet hij met zijn ‘vuile was’ kaarten de ronde spelen.
Winnen met een boer:
De boer is de kaart met de laagste waarde in het spel. Als een speler met een boer de laatste slag wint, ontvangt hij 1 strafpunt.
Lees ook:
Geniet van een potje Toepen met vrienden en familie!
Foto: Pexels
Had er nog nooit van gehoord
Als kinds af aan opgegroeid met toppen. Is en blijft een leuk spel.
Ik had hier nog nooit van gehoord, zal het zeker proberen
Wij doen vaak toepen. Geweldig spel