Het kan ons allemaal overkomen, een ongeluk schuilt in een klein hoekje. De huidige corona crisis is hier het levende voorbeeld van. Plots en totaal onverwachts kun je afhankelijk worden. Afhankelijk van zorg aan huis of tijdelijk afhankelijk van een hulpmiddel zoals een rolstoel. Het is fijn om te weten dat deze bescheiden online te bestellen zijn, dan heb je daar alvast geen omkijken meer naar. Ik licht twee voorbeelden uit in dit artikel omdat het bij uitstek hulpmiddelen zijn die tijdelijk veel verlichting kunnen bieden. Het hoog-laagbed en de rolstoel, maar waar moet je nu op letten bij het kopen, lenen of huren hiervan?

Het hoog-laagbed

Slapen is gezond. En speciaal voor mensen die (tijdelijk) veel in bed moeten blijven liggen, is er het hoog-laagbed. Denk hierbij aan aandoeningen als rugklachten, gebroken been, energiegebrek en in het uiterste geval terminale patiënten. Het hoog-laagbed is niet alleen verstelbaar in hoogte, ook is het hoofdeind los van het voeteneind elektrisch verstelbaar. Op deze manier is er voor een ieder een maximaal comfortabele slaap- of rustplaats te creëren. Om te voorkomen dat je letsel verergerd zijn er bedhekken en beschermers mee te leveren. Voor de lange mens is dit bed uit te breiden met een bedverlenger naar 2.20 m.
Het hoog-laagbed is er niet alleen voor het comfort van de bedlegerige mens. Ook de verzorgde of mantelzorger wordt ontlast tijdens de verzorging wanneer zijn hulpbehoevende in een verstelbaar hoog-laagbed ligt. Je ziet regelmatig dat deze bedden op de begane grond gestald worden. In de huiskamer ben je toch meer onder de mensen dan boven in de afzondering.

De rolstoel

Waar een hoog-laagbed een vaste plek in huis bezet, is de rolstoel gericht op mobiliteit. Dit kan verplaatsing binnen- dan wel buitenshuis zijn. Van het bed naar de douche of samen buiten een frisse neus halen. Dit is van invloed op de keuze van je rolstoel. Waar wil je het voor gebruiken? Moet je rolstoel bij voorkeur licht van gewicht zijn? Wil je het in je kofferbak kunnen vervoeren? Wil je het gebruiken in het dagelijks leven of juist tijdens de sportactiviteiten? En wat is de leeftijd, lengte en zelfs breedte van de patiënt, is allemaal van invloed. Zal de gebruiker zichzelf doen voortbewegen of is er de noodzaak van een duwende? In het eerste geval zijn grote wielen een pre en in het laatste genieten zeer kleine wielen de voorkeur. Moet de rolstoel kunnen kantelen of bij voorkeur een harde rugleuning hebben. Wanneer je dit soort zaken helder op een rijtje hebt, dan is het bepalen van de rolstoel van je keuze een stuk eenvoudig.

Kopen, lenen of huren?

We hebben allemaal een budget. Dat is niet anders dan bij het verkrijgen van medische hulpmiddelen. Al wil het geval dat je hier wellicht voor verzekerd bent of in aanmerking komt voor subsidie. Mochten er erg veel aanpassingen gedaan moeten worden aan je hulpmiddel dan ligt koop meer voor de hand. Maar als je even uit de brand geholpen wil worden tijdens het herstel van een gebroken been, dan kan zelfs het lenen een optie zijn. Gezien de aard van je mankement kun je wellicht de rolstoel of het hoog-laagbed ook huren. Misschien sta je wel op de wachtlijst voor een plaats in een revalidatieverblijf of mag je gips er al binnen een paar weken af. Dit is per persoon en ook per leefsituatie anders.

Lees ook:

Heb jij wel eens gebruik moeten maken van een rolstoel?