Wanneer het gaat over schaatsen op natuurijs, dan lijkt het wel of mensen zich onsterfelijk wanen. Opgegroeid aan de Ankeveense Plassen kan ik een boek vol schrijven over onnadenkenden en onwetenden die (helaas) niet alleen het eigen leven in de waagschaal stellen. Komende van heinde en verre trekken ze de polders in, terwijl ze heg noch steg kennen. Ze klunen door onze tuin richting de waterplas. Blokkeren met fout geparkeerde auto’s de doorgang voor alle hulpdiensten. Ze bellen doordrenkt aan. Of willen per se de eerste zijn om mooie sporen te trekken door de sneeuw al schaatsend achter een kinderwagen. Ja, je leest het goed met een nieuwbakken baby. Bezint eer ge begint, dus ik verzamel graag wat tips.
Veilig schaatsen op natuurijs
Op Schaatsen.nl lees ik 20 Gouden tips voor veilig schaatsen op natuurijs. Hoewel ik ermee ben opgegroeid zijn een aantal regels toch nog nieuw voor mij:
- Nooit alleen gaan schaatsen.
- Als je de omgeving niet kent, stel je dan op de hoogte via de lokale ijsclub, luister naar omwonenden of kijk op hier kun je schaatsen.
- Neem een ’Natuurijs Veiligheid set’ (touw, ijspriem, ijsstok en een fluitje) mee. Niet alleen voor jezelf, wellicht voor een ander.
- Neem een EHBO-set en/of isolatiefolie mee, wederom niet alleen voor jezelf.
- Draag hoofdbescherming tegen hersenletsel, een helm zonder puntige achterkant en ruimte voor schaatsijzers. Misschien ben jij wel geoefend, maar dat is lang niet iedereen.
- Bescherm je lichaam tegen de koude met dunne lagen kleding dan wel watervrije vaseline.
- Schaats met geslepen en vooral passende schaatsen. Droog je ijzers goed na het schaatsen. Neem een extra paar veters mee!.
- Neem droge kleding en je telefoon in een waterdicht zakje mee.
- Zorg dat je op ‘goedgekeurd’ ijs schaatst. Later op de dag en bij zon neemt de kwaliteit van het ijs hard af.
- Schaats dwars over scheuren om valpartijen te voorkomen. Let op geelwitte windwakken en kleurverandering in het ijs.
En de 10 volgende regels:
- Let op bij bruggen, niet alleen i.v.m. wakken maar ook dat je rugtas niet blijft haken of je te snel overeind komt. En geloof mij, dat doet veel pijn!.
- Schaats samen maar houdt afstand (10 meter). Je wilt niet het eerste schaap zijn, maar ook niet het tweede.
- De opstapplek of kluunplek aan de wal is altijd zwakker, wacht tot je voorganger op gang is en neem dan een grote stap, helemaal als de kant in het zonnetje ligt.
- Bescherm je ogen tegen de laagstaande winterzon. Dan zie je windwakken ook eerder.
- Let extra op bij kruisingen, vaargeulen, langs bootjes en waar water geloosd wordt. Lokale bewoners kennen de zwakke plekken, waar de eendjes de dag eerder nog vrijuit zwommen.
- Pas op bij kistwerken, neem wederom voldoende afstand en neem een grote stap.
- Wees waakzaam bij mist.
- Ga bijtijds het ijs af. Je wordt slecht gevonden in het donker. Regelmatig blijven er ’s avonds auto’s achter op het parkeerterrein. Dat geeft toch te denken. Gelukkig werden de meeste bestuurders in de plaatselijke horeca gelokaliseerd.
- Schaats niet over sneeuw. Alleen over de geveegde baan. Het is te vergelijken met de skipiste, wijk er niet van af!.
- Bij twijfel of vermoeidheid stoppen. Neem je schoenen uit je rugtas en loop desnoods terug.
Ik realiseer mij dat wanneer je alle tips opvolgt, je zwaar bepakt bent. Gelukkig ben je met minimaal twee personen (regel 1). Maak duidelijke afspraken in niet mis te grijpen. Ik heb nog wel een algemene aanvulling op deze 20 Gouden regels:
*LUISTER NAAR DE INSTRUCTIES!*
Instructies van de (vrijwillige) medewerkers van de lokale ijsclub of ijsvereniging. “Het ijs is vrij”, wordt vaak als argument gebruikt bij een afzetting of een aanwijzing. Deze mensen zijn er niet op uit om je sportieve uitje te verpesten. Ze offeren hun eigen schaatsbeleving op om het voor anderen goed en veilig te regelen. Tot ver na sluitingstijd vegen ze de banen, zetten toertochten uit en dat allemaal om jou te zien genieten van ons ijs!
Schaatsen voor kinderen
Schaatsen op natuurijs en of dat nu een ijsbaan of een ondergelopen weiland is, zal een onvergetelijke indruk op het kind maken. Pure ijspret met rode koontjes en warme chocolade. Doorgaan tot je niet meer kunt, met vallen en opstaan, want zo leer je schaatsen. Koop niet direct hoge Noren of ijshockeyschaatsen voor je kind. Ze zwikken een eind weg met die enkels. Leer het ze in één seizoen op houten doorlopers of dubbele ijzeren glijders. Het voordeel hiervan is dat ze de eigen schoenen kunnen dragen (geen blaren). En vraag het jaar er op een paar schaatsen aan de Sint. Scoor je nieuwe ‘oude’ schaatsen bij voorkeur buiten het seizoen bij de Kringloop of vraag ze aan een familielid/ bekende/ klasgenoot ter overname. Ze groeien er zo snel uit!
Eén jaar heb ik als gediplomeerd EHBO-vrijwilliger meegelopen op de Ankeveense ijsbaan. Ik heb er veel geleerd over hoe het niet moet en dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Wat een leed. Laten we er samen een fijne ijstijd van maken. Denk aan jezelf en elkaar. Wees niet bang om elkaar te waarschuwen of aan te spreken.
Lees ook:
- Nijdam Retro Eye Candy rolschaatsen
- Nijdam- in maat verstelbare skeelers, rolschaatsen, zelfs schaatsen
Ben jij een #schaatsfan?
Bron afbeeldingen: Pixabay
Handige en goede tips!
Ik schaats al jaren niet meer.
Wel had ik flink geschaatsd.
Toen ik op de basisschool zat op straat omdat het zoveel had geijzeld niet reedt er.
Ook op natuurijs en op de schaatsbaan werdt er flink geschaatsd.
Fijne dag
ik ben helaas niet zo heel handig op het ijs hahaha