Mijn vader is al een tijdje vrijwilliger bij de Voedselbank, dat doet hij eens per twee weken. Er zijn gelukkig genoeg vrijwilligers die meehelpen alles goed te laten verlopen. Hij zet zich al jaren in bij de kerk in de buurt en bij de wijkraad. Een actief en betrokken bewoner die klaar staat voor zijn medemens.
Ik heb hem voor de allereerste Week van de Voedselbanken eens aan de tand gevoeld hoe dat nu in zijn werk gaat.
Waarom ben je vrijwilliger bij de Voedselbank?
Wij hebben als wijkraad, waar ik lid van ben, geijverd voor een uitdeelpunt in mijn wijk.
Waarom is dat uitdeelpunt daar nodig? Omdat er veel allochtone alleenstaande moeders met veel kinderen zijn en zij niet met hun kinderen en volle tassen van het centrale punt in de stad weer naar huis kunnen. Een uitdeelpunt middenin hun woonwijk is voor hen veel fijner.
Hoeveel mensen komen er naar het uitdeelpunt?
Er komen nu ongeveer 40 mensen/gezinnen naar de Voedselbank. Op het centrale punt verzamelt men voor die 40 gezinnen de boodschappen die men van diverse supermarkten en bakkers heeft gekregen en zetten die op verrijdbare pallets. Vrijwilligers rijden daarmee in een vrachtauto naar mijn wijk. Om kwart voor 9 ’s ochtends zetten wij de tafels, koffie en thee klaar. Om 9 uur komt de vrachtwagen en wij zijn zeker een half uur bezig met alles klaar te zetten om de uitdeling ordelijk te laten verlopen.
Hoe werkt de Voedselbank dan?
Als mensen denken dat ze in aanmerking komen voor de Voedselbank dan kunnen ze zich aanmelden via het Instituut voor Maatschappelijk Werk. Ze krijgen dan een kaartje met hun gegevens. Als ze zich op het uitdeelpunt melden kijkt een van de vrijwilligers of het gaat om alleenstaanden, een klein gezin, groot gezin, wel of niet halal en geeft hen een gekleurde damsteen.
Eens per week komt de vrachtwagen met voedsel en als de vrijwilligers het volgens de pakbon hebben uitgestald op of achter hun tafel, kan het uitdelen beginnen. Ik sta als eerste en aan de hand van de kleur van de damsteen geef ik de mensen waar ze dan recht op hebben. Heel soms komt men voor de allereerste keer en heeft men maar één tas bij zich. En dat is te weinig. Met ongeveer 9 vrijwilligers delen we uit wat er met de vrachtwagen gekomen is. Dat varieert per keer en meestal zijn er aardappelen, diverse soorten groenten, fruit, limonadesiroop, couscous, chips, chocolade, hagelslag, frisdranken, melk, koekjes, diepvriesbrood en veel diepvriesvlees. Na 2 maanden moet men verlenging aanvragen, soms heeft men intussen (beter) betaald werk en hoeft men geen ondersteuning meer. Omdat in onze wijk 130 verschillende nationaliteiten zijn, zijn er veel allochtone gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank. Ook de vrijwilligers zijn ongeveer 50% allochtoon hetgeen bij nieuwe Nederlanders wel gemakkelijk is omdat ze Somalisch of Arabisch kennen en kunnen tolken.
De Week van de Voedselbanken
Heel fijn dat er ook echt mensen uit de buurt en Nieuwe Nederlanders elkaar op weg helpen. Op VoedselbankenNederland.nl is er meer informatie te vinden over de vereniging Nederlandse Voedselbanken en kan je een donatie doen.
Voor slechts €5 doneer je al een maaltijdbox! Op 16 en 17 oktober (week 42) vallen elk jaar respectievelijk Wereld Voedseldag en Wereld Armoededag. Beide thema’s raken de kern van het werk van de Voedselbanken. In onze missie staat vastgelegd dat wij voedsel inzamelen dat anders verspild zou worden. En dat uitdelen aan mensen die dat heel hard nodig hebben. Voedselbanken strijden zo tegen voedselverspilling. Om die reden roepen we week 42 uit tot de Week van de Voedselbanken.
Lees meer over de ervaring van een cliënt van de Voedselbank
Doe jij vrijwilligerswerk?
Ik vind dit een heel goed initiatief en er mag zeker meer aandacht aan besteed gaan worden