Een museum dat de moeite waard is. Het museum bevindt zich in het oude American Express kantoor aan het Damrak. Wij zijn er zeer hartelijk ontvangen door Anouk Koopmans. Met een prachtig verhaal heeft ze ons rondgeleid over alle verdiepingen. De visie van het museum is om op de zesde etage te beginnen en zo door te gaan tot de eerste. Met een grote collectie authentieke menselijke preparaten legt deze permanente expositie de nadruk op het leven en de  liefde in al haar facetten. Het museum vertelt het verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen geluk op onze eigen gezondheid. Mensen die gelukkig zijn leven langer leert het museum ons. Body Worlds wil de bezoeker stimuleren meer belangstelling te tonen voor medische wetenschappen. Men leeft eerder gezond als men weet hoe het lichaam functioneert. Wij vonden de rokerslong hiervan een mooi voorbeeld.

Geluk

Geluk is ongrijpbaar maar iedereen is ernaar op zoek. Gunther von Hagens, de ontdekker van de plastinatie techniek bekijkt dit vanuit de anatomie. Deze Duitse arts ontwikkelde de techniek in 1977. Water en vet worden uit het weefsel onttrokken en vervangen door kunsthars en siliconenrubber. Door het onder invloed van gas, licht en warmte te laten uitharden worden ze stijf en duurzaam.

In het museum is te zien hoe we onszelf bewegen, de manier waarop we ons voeden en helen…zelfs onze mate van geluk keert terug. Op een aantal plekken zijn daarom ook interactieve belevenissen toegevoegd. Zo kun je op een fiets digitaal Amsterdam bekijken , je bloeddruk meten, maar zijn er ook prachtige filmpjes over geluk die je aanzetten tot nadenken. Je bepaalt zelf in hoeverre je je geluk ervaart is de boodschap. Het is wel afhankelijk van je omgeving en medemens.

Body Worlds

Body Worlds heeft als originele naam Körperwelten. Het is gebaseerd op een donorprogramma. Dit betekent dat alle mensen en menselijke delen die er staan echt zijn. Dit vonden wij zeer indrukwekkend. Er is wereldwijd een bestand met 13.000 personen waaronder 60 Nederlanders. Er zijn plastinaten van volledige lichamen maar ook van individuele organen, orgaandelen en lichaamsdoorsneden. Zo is het verschil te zien tussen een brein met en een brein zinder Alzheimer. Wij vonden de plastinaten van embryo tot foetus ,tot bijna voldragen baby zeer indrukwekkend. Hier was ook het aspect van de gezondheid weer te zien. Aan enkele baby’s kon je zien waarom ze levenloos geboren waren.

Plastinaten

Heel indrukwekkend is ook te zien hoe een mens een kunstheup kan hebben of een ander implantaat. Sommige plastinaten zijn zo opgesteld dat het wel kunst lijkt. Prachtig hoe je de spieren ziet bij een hoogspringer. Deze atletische pose maakt het mogelijk het spierstelsel bij het sporten te laten zien. Zo ervaren de bezoekers de relatie tussen het plastinaat en het menselijk lichaam.

Rondleiding

Tijdens onze rondleiding raakten we zeer geboeid en kregen zeker inzicht in ons menselijk lichaam. In het museum heerst rust en alles is heel strak en duidelijk opgesteld. Je maakt eigenlijk een reis door het menselijk lichaam. Momenteel is de onderste verdieping niet open. Hier was het seksuele aspect van de mens uitgebeeld maar de bedenkers van Body Worlds willen liever de mensen met het gevoel van Happiness het museum laten verlaten.

Het museum is zeer geschikt voor kinderen en schoolgroepen. Er zijn hierbij speciale activiteiten waarbij kinderen als dokter in een witte jas met een stethoscoop om een aantal activiteiten kunnen doen. Aan het museum is niets engs…alles is prachtig uitgebeeld. Docenten kunnen een gratis pas aanvragen en hebben altijd gratis toegang. Hiermee wordt het primaire doel van de tentoonstelling, het geven van voorlichting in onze ogen gestimuleerd. Als leerkracht zie ik een project met de bovenbouw of met meer begaafde leerlingen zeker zitten.

Handig om te weten

Het is verstandig om online kaarten te bestellen. Men maakt dan gebruik van een tijdsslot en hoeft niet in de rij te staan. De toegang is dan 18 euro. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen. Voor 55 euro is een familieticket te koop.

Het museum heeft op ons een grote maar ook mooie indruk achtergelaten. De mens blijft een mooi maar ook ingenieus wezen.

Lees ook:

*het museum is op uitnodiging van BodyWorlds bezocht door Mieke en haar zoon*