Elke dag hebben we kleren aan, daar is op zich niks geks mee. Maar heb je er ook al eens over nagedacht wat er na een dag of zelfs een half uur allemaal in de kleding is gaan zitten? Neem een half uurtje intensief sporten, of een middagje spelen in de speeltuin…
Soms hoef je er niet eens bewust aan te ruiken om te zien dat de kleren echt eens gewassen moeten worden en dus gaan ze in de wasmachine. Maar waar laat de wasmachine al het vuil? Het merendeel gaat weg met het water, daar hoeven we ons dus niet zo heel veel zorgen over te maken. Helaas blijft er ook met regelmaat iets achter in de wasmachine en is het schoonmaken van een wasmachine nog niet eens zo’n heel gek idee!
Hoe onderhoud je de wasmachine?
Je kunt een wasmachine onderhouden op meerdere manieren. Zo kun je chloor, schoonmaakazijn, soda en vaatwastabletten gebruiken. Meestal pak ik witte kleren die vlekken hebben en laat ik dit een ronde mee gaan in de wasmachine met chloor. Na deze wasbeurt is het chloor nog niet helemaal weg en laat ik de wasmachine één of twee keer lopen op de heetste temperatuur, zonder toevoegingen. Zo doodt het de bacteriën in de wasmachine en spoelt het alles weg.
Let op: Gebruik nooit meer middelen tegelijkertijd, dit kan een chemische reactie teweegbrengen en hiermee schade veroorzaken. Zorg er ook voor dat je niet te veel van één product gebruikt, zie het als een allesreiniger die door een flinke hoeveelheid water gaat en zo perfect schoonmaakt.
Deze methode kun je 1 tot 2 keer per maand uitvoeren.
Rubbers schoonmaken
Tja, wellicht een van de irritantste klusjes aan de wasmachine want de rubbers zijn niet alleen heel erg kwetsbaar maar hebben ook mooie verstopplekken voor vuil. Om bij alles goed te komen kun je een oude, zachte tandenborstel gebruiken. Hier doe je was schoonmaakmiddel op en gaan zo heel voorzichtig tussen de rubbers en de machine in de boel schoonmaken. Daarna kun je met een vochtig schoonmaakdoekje alles afnemen en kunnen de rubbers er weer een tijd tegenaan.
Het wasmiddel bakje
Ook al doe je nog zo je best om niet te knoeien, helemaal schoon houden lukt je niet. Gelukkig is dit klusje erg simpel, zeker als je een vaatwasser hebt. Indien je een vaatwasser hebt kun je het bakje in hierin zetten en een schoonmaakprogramma erop los laten. Toch geef ik de voorkeur om het bakje onder de hete kraan schoon te maken. Zo komt er ook geen wasmiddel in de vaatwasser terecht.
Filter en Afvoerpomp
Deze twee dingen zitten in het apparaat. Om hierbij te kunnen is het raadzaam de wasmachine van het stroom te halen. Vervolgens open je het klepje onder aan de wasmachine, dit kan aan de voor of achterkant van het apparaat zitten. Zodra dit open is leg je een handdoek onder het gat en zet hier een kleine bak op. Vervolgens kun je de kleine slang voorzichtig eruit trekken en hier het dopje van los maken. Hier zit water in, vandaar de bak.
Zodra al het water eruit is gelopen controleer je dit slangetje op eventuele verstoppingen of andere restjes. Daarna kun je de dop (ook inspecteren) weer terug plaatsen.
Maak hierna de grote dop open, let op zodra je de grote dop opent zal er altijd nog wat water uit de wasmachine lopen, ook als je denkt dat deze leeg is. Maak hierna de ruimte waar de dop in zat schoon. Controleer of er geen objecten achterin de ruimte zitten die de propeller of schoep kunnen belemmeren. Maak hierna de dop (filter) schoon en plaats deze weer terug. Hierna kan het klepje weer dicht en is de hele wasmachine weet tip top in orde.
Goede tips. Binnenkort maar eens doen!
Goede reminder dit, ik moet hem nodig eens schoonmaken, vooral de rubbers inderdaad
Handige tips en zeker belangrijk om bij stil te staan en op de huishoudlijst te zetten!
schoonmaakdoekjes met schoonmaakazijn in de wasmachine en het wasmiddelenbakje, 90 draaien en dat is het. Als ik nu lees dat je het glas ook nog kan schoonmaken. Ha, daar kom ik dan weer niet op 😉
Hoeveel chloor doe je er dan in? Zat vandaag naar dat bakje al te kijken die ik echt moet gaan schrobben….
Meestal vul ik een dop van de wasmiddel in zijn geheel en dat stop ik erin.
Handige tips!
De wasmichines en wasdrogers van tegenwoordig wassen op eco bubble dus dwz. met koudwater maar ook warmwater. Met koudwater wordt het net zo goed schoon.
De zeef en grote pluizen flilter maak ik schoon met een zachte tandenborstel maar soms ook met de borstel van de stofzuiger.
De ringen en randen met een vochtige doek.
Niet te vergeten ook de deuren.