Carnaval, je bent er groot mee geworden of niet. Voor velen, zeker de mensen onder de rivieren, is carnaval een grote happening. De andere helft van Nederland vraagt zich af waarom de mensen onder de rivieren zich elk jaar weer vrijwillig verlaagt. Op zich wel begrijpelijk aangezien het voor een buitenstaander maar een malloot “feest van het zuiden” is met rake kostuums en een hele hoop drank. Echter in de laatste jaren zie ik toch wel een langzame groei in de optochten / feesten in het noorden. Ook komen er steeds meer mensen vanuit het noorden naar het zuiden toe om mee te feesten.
De oorsprong
De oorsprong van het woord moet waarschijnlijk gezocht worden in het Italiaanse carne levare (kerklatijn: carnem levare), het ‘opheffen/wegnemen van het vlees’. Verschillende alternatieve etymologieën zijn voorgesteld, maar zijn niet houdbaar gebleken, met name vanwege het al in de 10e tot 12e eeuw voorkomen van de Italiaanse vorm carnelevale.
Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet dat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.
De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort Prins Carnaval, vermommingen en optochten door de straten. Het ‘heidense’ carnaval werd in heel Europa gevierd. In Rusland bijvoorbeeld, is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. (bron wikipedia)
Carnaval
Op 11 november (de elfde van de elfde), om precies 11.11 uur, begint het carnavalsseizoen. In Maastricht wordt er op die dag een groot volksfeest gehouden dat duizenden Limburgers trekt. Het is zo groot dat de optocht van Sint Maarten, hier in Roermond, een dag eerder of later wordt gevierd. In de weken erna worden de prinsen en prinsessen gekozen, de wagens worden afgemaakt. Er volgen recepties voor de prinsen en prinsessen, er is een Vasteloavend liedjes concours, en tal van andere activiteiten. En dan heb je de week van het feest zelf. Een week dat door velen in het teken staat van:
Opstaan, eten, schminken, verkleden om vervolgens de deur uit te gaan tot je weer eens thuis bent. Maybe ergens een keer tussendoor douchen, misschien ook niet…
Outfit
Niet geheel onbelangrijk is de outfit. Omdat het in de tijd van Carnaval toch wel erg koud is, is het belangrijk om een outfit te kiezen die, ook als je 5 uur buiten staat, nog steeds warm is. Kies dus voor warme kleden en/of meerdere lagen. Maak het bonter dan bont en maffer dan maf. Gebruik accessoires zoals boa’s, jarretels, bretels, buttons, nek-hangers, pruiken, handschoenen, handtassen, sjaals, schoenen en andere opvallende gebeurtenissen. Zelfs een zweetband in je haren doet het prima. Zeker als je je haren flink toupeert en er een warrige bos van maakt (na 3 dagen niet je haren wassen hoef je er zelfs niks meer aan te doen).
Voor kinderen is het echter een heel ander verhaal. Kinderen willen “iets” zijn. En wat dat “iets” is bedenken ze zelf, of worden ze mee beïnvloed door anderen. Zo zien we hier vooral dat kleine meisjes prinses willen zijn, en jongens piraat. Maar ook Mega Mindy, soldaat, brandweerman en weet ik wat allemaal niet meer valt geheel niet uit te sluiten. Bedenk je bij kinderen overigens goed dat accessoires verloren kunnen gaan. Bovendien zijn op scholen bepaalde zaken niet wenselijk.
De outfit maak je natuurlijk af met wat schmink (denk er bij kleine kinderen aan dat ze de ogen schoon maken niet als prettig ervaren).
Nee, hier geen carnaval
Carnaval is het moment van het jaar. Ik zeg hoe gekker, hoe beter!
Ik houd dus echt niet van carnaval!! Whaaa echt een hekel aan verkleden en kostuum, dat gelal en gebral maar eerlijk is eerlijk: ik ben er niet mee opgegroeid en het zit ook niet in mijn genen. Dus meer mijn gebrek 😉
Wij vieren zelf geen carnaval, maar de kinderen wel op school. Dit jaar zijn het een eenhoorn en een jonkvrouw waar voor gekozen is
Dit jaar laat ik het even aan me voorbij gaan, we zijn er ook niet echt mee opgegroeid waardoor we het nooit echt vieren
Ik kom uit het Noorden en heb er helemaal niets mee. Waarschijnlijk komt dat doordat ik er niet mee opgegroeid ben als kind.
In de tijd dat ik in Breda studeerde ben ik een keer in Heerlen wezen carnavallen. Maar het is niets voor mij. Het was iets te duidelijk dat ik van “boven de rivieren” kwam.
Leuk om te lezen over de oorsprong! Moet bekennen dat ik er nog nooit naartoe ben geweest 🙂
Nee, ik houd er niet van. Tenzij je daarna ook echt gaat vasten vind ik dat carnaval nergens over gaat eerlijk gezegd.
Alleen de kinderen doen aan carnaval hier. Wij lopen alleen af en toe rond in ons blootje na een douche bijvoorbeeld en dat is al gek genoeg.
Wij vieren geen carnaval. Gaan wel kijken bij de intocht
Helemaal niets!! Niet dat ik in mijn nakie op pad ga maar ik doe niet aan carnaval, het is zo niet mijn ding 😉
De kinderen vieren het op school. dochter als piratenelf en zoon als piraat. Zwaarden ed zijn inderdaad niet toegestaan als accessoires. Zelf struinen we niet de cafe’s af, eerlijk gezegd heb ik in mijn jong volwassenen jaren wel genoeg gefeest for a life time haha.
Leuke vraag maar ik hou al helemaal niet van carnaval.
Wel van het zomercarnaval 😉
Ik ga denk ik alleen even naar de optocht hier in Brouwhuis-dorp afhankelijk van het weer en een ochtendje naar kindercarnaval. dan denk ik dat de energie weer op is voor de rest van de week haha.