In een maand tijd hebben we al drie teken kunnen verwijderen bij de kinderen. Dat ging niet allemaal even soepel en daarom deel ik in deze blog graag mijn tips met jou…

Wat is een teek

Teken zijn er in verschillende soorten en komen wereldwijd voor. Het is een kleine spinachtige die vooral in bossen, struiken, duinen, heide, gras en parken leeft. Teken kunnen niet springen en vliegen, ze kruipen of klimmen dus op mensen, de zogenaamde gastheren. Het zijn kleine zwart-bruine diertjes, heeft 8 kleine poten en de kop is nauwelijks zichtbaar. Toch heeft de kop verschillende monddelen. De zuigsnuit doet denken aan een tong en bestaat uit een met weerhaken getand steekorgaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Een teek is een sterk beestje en overleeft veel. Echter omdat teken niet kunnen springen en vliegen kruipen ze je lichaam op. Maak het de diertjes daarom zo moeilijk mogelijk. Trek bijvoorbeeld een lange broek aan en trek je sokken over je broek heen, het ziet niet uit dat geef ik toe maar alle beetjes helpen. Dit kan met gewone sokken, alhoewel teken gewoon omhoog zullen klimmen op zoek naar een bloedmaal. Een verstandigere keus zijn sokken geïmpregneerd met permetrine. Dit middel is dodelijk voor de teek en onschuldig voor de mens. Loop bovendien over de paden als dit mogelijk is. Ook het insmeren van DEET heeft zijn positieve werking. Houdt er echter rekening mee dat DEET zo’n 3 tot 5 uur beschermt, afhankelijk van de hoeveelheid DEET die erin zit. Tip: houd Tekenradar in de gaten.

Toch een tekenbeet

Heb je, ondanks alle goede voorbereidingen, toch een teek opgelopen dan haal je deze het best zo snel mogelijk eruit. Omdat je een tekenbeet niet voelt is het verstandig om je lichaam goed te controleren op deze vervelende beestjes. Bekijk alle plooien en oppervlaktes aan de huid, laat desnoods iemand anders meekijken.

Mocht je gebeten worden door een teek dan heb je de kans op de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kun je alleen via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich.

Hoe te verwijderen

tekenbeet insectenbeetEr zijn speciale tekentangen, zoals op de foto te zien is, echter heb ik hier zelf hele slechte ervaringen mee. De tekentangen zijn er voor bedoeld om op het knopje te drukken en zo sluit je de teek dan in bij het uiteinde, echter is mij opgevallen dat deze pincet niet goed is afgestemd en daardoor de teek niet pakt maar juist irriteert waardoor het beestje zich vaster klampt in de huid. Kortom met een goede pincet kom je verder. Pak de pincet vast en pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek het er vervolgens uit in een soepele beweging. Niet draaien als je de teek eruit trekt, dat is nergens voor nodig.

Blijkt dat er iets van de teek is achtergebleven in de huid dan zal dit er in de komende dagen vanzelf uitzweren. Mijn dochter had er echter heel erg veel pijn van en daarom hebben we het er bij haar uitgeknepen net zoals je dit bij een puistje doet, de pijn was daarna meteen over.

Na het verwijderen van de teek kun je de plek het beste ontsmetten met alcohol. Hoe hoger de concentratie des te beter. Ja dit prikt wel maar een ijsje als troost is dan dik verdiend.

Noteer even in de agenda of op de kalender wanneer je gebeten bent door een teek.

Wanneer naar de dokter

Ga naar de huisarts als je één van de volgende klachten hebt na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten.

Twijfel je over de huidverkleuring? Kijk op Tekenradar.nl of in de app ‘Tekenbeet’ voor voorbeelden.

TIP: Ga je de natuur in neem dan een EHBO tasje mee niet alleen een pleister, verband, coldpack en noem maar op maar ook een pincet, alcohol en doekje. Of neem een zakmes mee waarin een pincet aanwezig is.

Voor de veiligheid vertrouwen wij in ons bedrijf/vereniging/organisatie op EHBO-koffers van EHBO-koffer.nl.

Lees ook:

Ben jij als eens gebeten door een teek?