Memorabel zijn de fietstochten met drie dochtertjes en dan onderweg een haag met rijpe bramen of een bedje bosbessen tegen te komen. “Stoppuh!”

De wildplukwijzer

De wildplukwijzer site en applicatie voor onderweg maken dit een stuk eenvoudiger door het verzamelen van plukplekken waar je kunt oogsten zonder te zaaien. In de app. is te zoeken op soort fruit, noot of zelfs groente óf locatie. Net als Wikipedia is deze applicatie ter plaatse aan te vullen met informatie. Wanneer je een wildplukplek vindt plaats je een foto of wanneer de situatie is veranderd is het gemakkelijk te verwijderen. De app. houdt rekening met het seizoen van de betreffende vrucht of noot. Sommige gemeenten en milieuorganisaties leggen zelfs plukplekken aan of delen de hen beschikbare informatie. Ook worden er speciale wildplukwandelingen georganiseerd en verenigen wildplukkers zich.

Een kijkje op de site leverde in onze buurt een aalbes-, een walnoot- en een geregistreerde beukenboom op. Een wijk verder een appelboom en hazelnoot. Bij de honden-uitlaat-vijver zie ik een tamme kastanje, een krentenboom en een vlierbes geregistreerd daar zou ik dan eerder op af gaan omdat het een soort niemandsland is.

Onze ervaring met wildplukken

Dat doet me trouwens denken aan ons bezoek aan Intratuin in de zomervakantie. Drie dochters lopen buiten de tuinplanten, -bomen en -struiken af en zien een groot aantal aardbeienplanten vol in de vrucht staan. Maar dan ook echt overrijpe aardbeien, van mij mochten ze plukken en direct consumeren. De medewerker moest erom lachen. We hadden het ook even kunnen vragen natuurlijk. Weet dat wildplukken onder ‘stroperij’ valt, maar dat veel grondbezitters er niet afwijzend tegenover staan. En pluk met mate zodat degene na je niet de hond in de pot vindt.

De wildplukwijzer is een initiatief van meneer Wateenons en is tot stand gekomen in samenwerking met de werkgroep Oogsten zonder Zaaien van Slowfood Nederland. De Slow Food werkgroep “Oogsten Zonder Zaaien” heeft tot doel het vergaren, uitwisselen en verspreiden van kennis over eetbare producten die in de natuur te vinden zijn. Zowel flora als fauna.

Lees ook:

Wat zou jij graag plukken in het wild?