Loop een kamer binnen, druk op een schakelaar en je kamer is gevuld met licht. Is het echter het juiste licht? Zou het ook helpen om je gezondheid en welzijn te verbeteren? Zijn er regels of aanbevelingen die je in acht moet nemen bij het installeren van nieuwe lampen in huis?

Welke lichtbehoefte heb je?

Het klinkt logisch: het is belangrijk om voldoende licht te hebben om de dingen te kunnen doen die je wilt doen. Maar een huis is voor veel mensen inmiddels niet alleen hun thuis, maar ook hun werkplek. Voor de dagelijkse activiteiten in huis is 50 tot 100 lux prima, maar om te werken heb je ongeveer 300-500 lux nodig. Zorg er bij het kopen van lampen dus voor dat je extra licht hebt om specifieke taken uit te voeren.

Denk in lagen

Je kunt natuurlijk een ​​rij inbouwspots in een ruimte installeren, maar dat geeft al snel te schel licht. Op deze manier voeg je dus geen warmte of karakter toe aan een kamer. Plafondverlichting is vaak ook niet genoeg om een kamer goed te verlichten. Als je geen taakverlichting toevoegt, zoals staande lampen en tafellampen, kan lezen op de bank of schrijven aan een bureau je ogen belasten. En naast een plafondlamp of wandlamp in de slaapkamer zijn bedlampjes nodig voor een warme, intieme sfeer.

Overweeg dimmers

Dimmers zijn het best bewaarde geheim van lichtontwerpers. Hiermee kun je de verlichting regelen voor verschillende activiteiten en afhankelijk van je humeur.

Houd rekening met schaduw

Probeer in de badkamer lampjes te plaats aan beide zijden van de spiegel in plaats van een enkel licht erboven. Plafondverlichting kan namelijk schaduwen op je gezicht werpen. Als je alleen een plafondlamp hebt, kies dan voor een langere, horizontale armatuur om je gezicht volledig te verlichten.

Ook in de keuken moet je rekening houden met schaduw. Als je alleen plafondverlichting hebt, sta je al snel in je eigen schaduw. Je lost dit op door verlichting onder de keukenkastjes of plankjes te installeren.

Verander het licht

Licht om bij te werken of om huiswerk bij te maken, moet helder en koel van kleur zijn. Dan ben je namelijk alerter en kun je je beter concentreren. Toch is het beter voor je welzijn als je niet de hele dag helder, koud licht om je heen hebt. Verander daarom elk uur het licht om je brein even een pauze te geven. Je kunt ook een andere kamer of naar buiten gaan om even ander licht om je heen te hebben.

Lees ook:

Heb jij genoeg lampen hangen?